Marcela (39): Manžel mi vyzná lásku jen pod vlivem. Bohužel pije jen třikrát do roka

Marcela (39): Manžel mi vyzná lásku jen pod vlivem. Bohužel pije jen třikrát do roka
Zdroj: Unsplash

Marcela by si přála, aby její manžel Jarda uměl projevovat city. Ten to dokáže jen pod vlivem alkoholu. Pije ale pouze třikrát do roka. A to jsou dny, na které se Marcela nejvíc těší, neboť si konečně přijde milována. Bude se muset smířit s tím, že je Jarda prostě takový.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 07. 08. 2022 07:00

Říká se, že protiklady se přitahují. Zatímco já jsem hodně citově založená, můj manžel je studený čumák. Umí mi dát najevo své city jen tehdy, když se napije. A to je v jeho případě třikrát do roka. Přijdu si kvůli tomu nemilovaná.

Manžel neumí vyjadřovat city

Manžel Jaroslav (42) měl vždycky problémy s vyjadřováním svých citů. Na začátku našeho vztahu jsem skoro nepoznala, jestli má o mě vůbec zájem. Byl tak chladný! Jakýkoliv bližší kontakt nebo letmý dotyk? To byly věci, o kterých jsem si mohla nechat jenom zdát. Zůstala jsem jenom proto, neboť jsem doufala, že se to změní.

Myslela jsem si, že až si získám jeho důvěru, trochu víc se otevře a pustí city ven. Jenže ani po víc jak deseti letech vztahu se moc nezměnilo. Jeho lásku pociťuji jen tehdy, když se napije. Pak se zjevně přestane stydět. Mě to ale nestačí.

Jarda se totiž napije maximálně třikrát do roka. A to na své narozeniny, na Vánoce a na Silvestra. Stačí půlka láhve rumu a je to nejvíc zamilovaný člověk na světě. Přiznám se, že mám tyto dny velmi ráda. Mám pocit, že mě konečně někdo miluje.

City pustí ven jen tehdy, když se napije

Je ke mně hodný. Umí mě pohladit, políbit nebo prostě říct, že mě má rád. Vždycky doufám, že i když se z toho vyspí, bude stejně zamilovaný. Ale nikdy to tak není. Na druhý den má kocovinu a je zpátky ten chladný a bezcitný Jarda. Další věc, která je s tím spojená a trápí mě, je to, že je takový i k našemu synovi.

Dítě jsme měli v pozdějším věku. Takže teprve dnes máme doma tříletého Ondráška. A já bojuji s tím, že mu Jarda pomalu ani neříká jménem. Řekne mu jen kluku. Když namítnu, že má náš syn jméno, už je celý nasupený. Ani jeho neumí vzít do náruče a pomazlit se s ním.

Hledala jsem příčiny, dokonce jsem se ptala i jeho matky. Ta sama neví, co za tím stojí. Podle jejích slov byl takový už jako dítě. Nejenom že neuměl lásku dávat, ale neuměl ji ani přijímat. Tchyně Markéta si myslí, že je prostě takový. Nemá pocit, že by za tím bylo něco víc. Jinými slovy mi naznačila, abych se to nesnažila měnit.

Musí nám stačit jen moje láska

A tak se musím asi jednou provždy smířit s tím, že mi manžel vyznává lásku jen pod vlivem alkoholu. Z celého roku se nejvíc těším na tři dny, kdy pocítím jeho lásku. Jestli je to smutné? Ano a poměrně dost. Určitě to ale není důvod k tomu, abych od něj odcházela. Jarda je totiž velmi zodpovědný, pracovitý a spolehlivý muž.

I bez ohledu na to, jaký má problém, rodina je pro něj na prvním místě. A toho se držím. Jen se musím konečně naučit přijmout fakt, že není na dotyky, pusinky a vyznávání lásky. Každý vztah má něco. Snad na udržení toho našeho bude stačit moje láska, které je dost pro oba.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články