Anna (31): Přišla jsem sice o přátele, ale život bez alkoholu a paření mi dává víc

Anna (31): Přišla jsem sice o přátele, ale život bez alkoholu a paření mi dává víc
Zdroj: Freepik

Anna žila roky v tom, jak spokojený život vede. Každý večer vysedávala po barech a opíjela se. Jednoho dne jí ale došlo, že takhle žít nechce. Vzala to do vlastních rukou a přestala pít. Začala cvičit a zdravě se stravovat. I když to s sebou neslo ztrátu přátel, dodnes ničeho nelituje.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 01. 08. 2022 13:00

Je tomu sice teprve rok a půl, co jsem se rozhodla, že vezmu život do vlastních rukou, ale už teď vidím výsledky. Díky změně životního stylu jsem hodně získala. Ale současně s tím přišly i ztráty. Poznala jsem, kdo je mým skutečným přítelem.

Několik let jsem propařila

Posledních osm let jsem nedělala nic jiného, než pařila. Každý večer jsem s kamarády vyrážela do víru nočního života. Vypila jsem litry alkoholu a vykouřila stovky cigaret. Společně s tím jsem se i špatně stravovala. Nevadilo mi, že jsem při těle, nebo že mám každé ráno kocovinu. V práci jsem přišla znovu k životu a těšila se na večer, až zase někam vyrazíme.

Toto jsem praktikovala několik let v kuse. Na první pohled se zdálo, jak skvělý a zábavný život vedu. Opak byl pravdou. S každým rokem jsem přibrala další kila. Moje ledviny a játra volaly na poplach. Postupně jsem zjistila, že se ve svém těle necítím dobře. Tušila jsem, že jestli nepřijde větší změna, můj styl života mě zavede tam, kam nechci.

Když se blížil konec roku a lidé si připravovali novoroční předsevzetí, také jsem si jedno dala. Slíbila jsem si, že nebudu celý rok pít a pokusím se přestat kouřit. Kamarádi z mé party se mi smáli. „Co to je za blbé nápady, že nebudeš pít?" hulákali. „Stejně to nedáš, ty starý notore," řekl mi Kamil (30). A to mě vlastně vyburcovalo ještě víc.

Přestala jsem pařit

Na Silvestra jsem se zpila pod obraz, což měl být konec nezdravého životního stylu. První dny abstinence byly víc než těžké. Měla jsem dokonce pocit, že mám vyloženě absťák. Po 14 dnech ty prvotní pocity opadly. S cigaretami to bylo horší, s těmi mi nešlo přestat ze dne na den. Abych posílila své přesvědčení, že se chci změnit, zašla jsem i na hodinu jógy.

Ze začátku jsem se musela ke všemu přemáhat. Nebyla jsem to já. Najednou bylo těžké sedět večer doma se skleničkou vody. Kolikrát jsem měla vykročeno do baru za ostatními, ale zvládla jsem to. Uběhlo pět měsíců a já pořád nepila a cigarety omezila na minimum. Jen mi přišlo, že jsem pořád sama. Kamarádi mě ze svého kolektivu vyřadili.

„Když nepaříš, tak se asi neuvidíme," hlesla Klára (29) do telefonu. Mockrát jsem ji zvala na poklidnou procházku parkem, nebo společnou hodinu jógy. Ťukala si na čelo, že co by tam asi tak dělala. Pro své kamarády už jsem nebyla zajímavá. Nepila jsem a nepařila do rána. Můj spořádaný život jim nevyhovoval.

Vedu spořádaný život

Postupně jsem přišla o všechny své kamarády. Zbyla mi jen Monika (32), která mi složila poklonu. Taky bych se chtěla změnit," přiznala se. Líbí se mi, jak žiješ," dodala a já ucítila příležitost. Začala se mnou chodit cvičit a postupně přestávala tolik pít. Zůstaly jsme na to jen my dvě. Když dnes potkáme starou bandu, sotva nás pozdraví.

Je mi to svým způsobem líto, ale zjevně to bylo nutné. Dnes vedu spořádaný život. Dokonce jsem si našla přítele, který je naladěn na stejnou vlnu. Kdybych zůstala starou Annou, která vysedává po barech, v životě bych ho nepotkala. Jsem ráda, že se ozval můj zdravý rozum a včas mě navedl na správnou cestu. Starý život mi vůbec nechybí. Konečně jsem spokojená a plná energie.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články