Barbora (42): Jednou se u našich dveří objevil manželův kamarád z dětství. A nám se obrátil život naruby

Barbora (42): Jednou se u našich dveří objevil manželův kamarád z dětství. A nám se obrátil život naruby
Zdroj: Freepik

I když je Bára velmi tolerantní, už nehodlá dál snášet chování svého manžela. Toho totiž vyhledal dávný kamarád a společně se vrátili do puberty. Pavel je tak pořád s Marcelem a na rodinu kašle.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 27. 07. 2022 07:00

V manželově životě se objevila osoba, která nám dokonale změnila životy. Nejlepší kamarád z dětství Marcel nemá na Pavla dobrý vliv. Jsou jako malí kluci, kteří nevědí, kdy mají dost. Budu tomu muset učinit přítrž, protože takhle se žít nedá.

Manžela vyhledal dávný přítel

Pokaždé, když mi Pavel o Marcelovi vyprávěl, zářily mu oči štěstím. ,,To víš, Marcel, to byl kádr. Ten se nikdy ničeho nebál,“ vzpomínal často. Vyprávěl, jak se jako kluci vyblbnuli a kolik průšvihů doma řešili. Manžel se občas snažil kamaráda vypátrat, ale vždycky bez úspěchu. Až si ho jednoho dne Marcel našel sám.

Jejich setkání bylo dojemné. Objímali se několik dlouhých minut. Pavlovi dokonce ukápla slza. ,,Jsem tak rád, že tě vidím!“ dal Marcel najevo radost i slovně. ,,Od teď bude všechno jako dřív,“ zajásal. Kdybych jen tušila, co tím myslí! Vzhledem k tomu, že se neviděli déle než patnáct let, měla jsem ze začátku pro jejich častá setkání pochopení.

Pavel se někdy doma neukázal klidně dva dny. Poté se omlouval, že toho musí hodně dohnat. Nestačila jsem se divit, co všechno spolu vymýšleli. Po práci se jeli koupat do zatopené pískovny, nebo skákat ze skal. Vždycky bylo dané místo nějak spojené s jejich dětstvím. Nebo se uprostřed noci sebrali a jeli se podívat na starý strom, po kterém jako děti lezli.

Manžel se s ním vrátil do dětských let

Pavel se přestal starat o rodinu. Naše děti jsou pro něj vzduch. Celé dny tráví s Marcelem. Když zrovna neobrážejí diskotéky, jsou někde na lodičkách a vzpomínají. A mně dochází trpělivost. Manžel se totiž skutečně vrátil do pubertálních let. Domů si přijde, kdy se mu zachce, a když se mu nechce, tak se jednoduše nevrátí.

Jsem s dětmi pořád sama. Pavel mi všechno hodil na hlavu a dohání ztracené roky. Jednou mi ho domů dokonce přivedla policie, protože ti dva na mol opilí idioti rušili noční klid. Zatímco já málem pukla vzteky, manžel byl zážitkem nadšený.

Pavel s Marcelem si jsou povahově hodně podobní. Je snadné pochopit, proč se mají tak rádi. Ale jeden rozdíl mezi nimi přeci jen je. Pavel má manželku, děti a povinnosti. Marcel je svobodný, bez závazků vůči komukoli. Nic ho netíží, a tak si myslí, že může brát rodině tátu a manžela. Troufám si říct, že každá žena na mém místě by byla naštvaná.

Manžel hodil rodinu přes palubu

Pavlovi jsem samozřejmě řekla, že už mi to jejich dovádění vadí. Myslím, že jsem jim ho dopřála víc než dost. Teď už je na čase, aby manžel zase fungoval. Jenže oba se na mě utrhli. Hlavně Pavel. ,,My se neviděli patnáct let. To se nedá dohnat za pár měsíců,“ jančil. ,,Máte na to zbytek života, ale jsi táta od rodiny. Děti tě také potřebují,“ argumentovala jsem.

Pavel je ale svým přítelem tak ovlivněný, že na moji prosbu nereagoval. Dál dohání ztracené roky na úkor rodiny. Vzhledem k tomu, že na takové chování nejsem zvyklá, nejsem si jistá, co mám vlastně dělat. I kdybych mu to zakázala, stejně mě neposlechne. Mám odejít? Jak správně reagovat na to, co manžel předvádí? Dokud to nedojde jemu, zjevně nic nezmůžu. Jen se bojím, jak dlouho to celé může trvat. Možná to tak zůstane a to asi zešílím.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články