Bohdan (33): Manželku dodnes neopustilo novoroční předsevzetí, už mě to přestává bavit

Bohdan (33): Manželku dodnes neopustilo novoroční předsevzetí, už mě to přestává bavit
Zdroj: Unsplash

Když Bohdanova manželka v lednu pronesla, že nebude pít alkohol, nevěřil jí. Takových novoročních předsevzetí už od ní slyšel spoustu. Jak se ale zdá, tentokrát to myslí vážně. Už čtyři měsíce si nedala ani kapku alkoholu a Bohdan tím velmi trpí. Sabina by totiž byla nejraději, kdyby přestal pít i on.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 29. 04. 2022 10:00

Manželka si stále plní své novoroční předsevzetí a mě z toho jde hlava kolem. Rozhodla se, že nebude minimálně tři měsíce pít alkohol. Upřímně, moc jsem jí to nevěřil, protože něco takového slibovala už mockrát. Letos je ale něco jinak. Ani dnes nepije. Já mám pocit, že se to neblaze projevuje na našem vztahu.

Manželčino novoroční předsevzetí

Sabina (35) holdovala alkoholu stejně jako já. Ať už jen tak doma u televize, nebo na zahradní party u sousedů. Hlavně během léta, to jsme pili možná víc než je zdrávo. V zimě to ale nebylo o moc lepší, protože zase nebylo co dělat. Takže takový teplý svařák dokázal vždy potěšit. Ke konci minulého roku začala Sabina často vykřikovat, že už jí to pití leze krkem.

Jednoho dne prohlásila: „Od Nového roku už nechci pít! A to minimálně tři měsíce." Já tomu standardně nevěřil. Nebylo to totiž poprvé, co něco takového slibovala. Na Vánoce a Silvestra si dávala ještě do nosu, takže jsem jejím slovům, že nebude od ledna pít, nedával žádnou váhu. O půlnoci na Silvestra pronesla své novoroční předsevzetí. „A od zítra nepiju!" řekla a dopila sklenku šampusu.

Když jsem si prvního ledna odpoledne dával pivo na spravení žaludku, nabídl jsem i manželce. „Já nechci, já nepiju a myslím to vážně," odpověděla a vypadala odhodlaně. Prvních čtrnáct dní bez alkoholu byla docela protivná. Při jedné slabé chvíli se mi přiznala, že má strašnou chuť na víno. „Tak si dej skleničku, ta ti přece nic neudělá," lámal jsem ji.

Manželka komentuje každé pivo, které si dám

Uběhl leden a na jeho konci se mlátila do prsou, jak je na sebe hrdá, že to zvládla. Během února si nastavila i trochu jinak jídelníček a začala se pravidelně hýbat. Z protivné Sabiny, která měla chuť se napít, se stávala veselá ženská. Byla plná energie a chuti něco podnikat. To se mi moc nelíbilo. Já se místo šplhání na kopec viděl doma s pivem.

„Jen pojď, ono ti to taky prospěje, když se trochu hýbneš," nařizovala mi. Začala být s tím svým abstinováním otravná. Každé moje pivo komentovala a shazovala mě. „To vážně nevydržíš jeden den bez alkoholu?" rýpala do mě. „Nech mě být. To, že ty nepiješ, je tvoje věc. Mě do toho netahej," hájil jsem se.

Nenapadlo by mě, že nás taková věc může rozdělit. Začaly se jí měnit priority. Už nechtěla jen tak sedět doma a dát si sklenku. Najednou se muselo pořád něco dít. Děti to samozřejmě kvitují a jsou rády, že je mamka tak akční. To já jsem z toho nějaký nesvůj. Když jdu do hospody, poslouchám po návratu výčitky a informace o tom, jak je alkohol škodlivý.

Bojím se, že její abstinence nás může rozdělit

Když se blížil konec března, doufal jsem, že se Sabina konečně napije a my se vrátíme do starých kolejí. Mám tím na mysli otevřít si večer láhev vína a k tomu nějaké dobré jídlo. Sabina mě ale vyvedla z omylu. Když jsem jí chtěl nalít víno, odmítla to. „Já nechci. Já jsem takhle spokojená. Život bez alkoholu mi náramně vyhovuje," řekla a nalila si vodu.

Náš vztah tím ale velmi trpí. Když jdeme k sousedům na grilování, je jediná, kdo nepije. Tahá mě brzo domů, zakazuje mi panáky. Plánuje pořád nějaké výlety, chvíli neposedí. Někdy je to fajn, ale někdy je to moc. Zdá se, že jsem její novoroční předsevzetí podcenil. Budu se muset nějak přizpůsobit, protože je vysoké riziko, že nás rozdělí právě alkohol.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články