Agáta (28): Máma mi slíbila, že až se provdám, dostanu byt. Teď se cuká a hledá výmluvy

Agáta (28): Máma mi slíbila, že až se provdám, dostanu byt. Teď se cuká a hledá výmluvy
Zdroj: Unsplash

Agáta kdysi dávno dostala od své matky slib, že až se provdá, dostane její byt. Ona tomu věřila a počítala s tím. Teď už je dávno provdaná, ale pořád bydlí s manželem v podnájmu. Matka se totiž začala cukat. Dokonce tvrdí, že nikdy nic takového neslíbila.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 24. 07. 2022 13:00

Když mi bylo dvacet let, máma mi dala slib, že až se provdám, daruje mi svůj byt. Teď došlo na lámání chleba. Ale máma tvrdí, že nikdy nic takového neřekla. I když nemám jediný důkaz, myslím si, že slib by měl stačit.

Máma mi dala slib

Moje máma pochází ze zámožné rodiny. Jako dítě měla snad všechno, co chtěla. Ve vztazích se jí až tak dobře nevedlo, můj otec nás opustil, když mi bylo pět. Opět zasáhli její rodiče a finančně nám pomáhali. Máma se poměrně rychle zmátořila a my měly spokojený život. Máma mi slíbila, že se budu mít jak v bavlnce.

Je pravdou, že jsem se neměla špatně. Mamka mi platila kroužky baletu a tance. Když jsem si umanula, že chci nové kolo, tak bylo nové kolo. Na dovolené jsme jezdily do luxusních destinací. V patnácti letech mě máma poslala na brigádu, abych trochu poznala, jak chutná život dospělého. Zkrátka chtěla, abych se naučila na některé věci vydělat.

Bylo to čistě výchovné, protože o peníze jsme nouzi neměly. Když mi táhlo na dvacet let, měla jsem obavy, jak se postavím na vlastní nohy. Platit si bydlení a veškeré výdaje spojené se životem, to už byla jistá dávka zodpovědnosti. Máma však přišla se slibem, který podle všeho myslela vážně.

Po svatbě mi měla dát svůj byt

„Až se provdáš, dám ti náš byt a půjdu pryč," slíbila mi na oslavě dvacátých narozenin. Chci mít jistotu, že se usadíš a budeš mít rodinu," zněla její podmínka. Slova o darování bytu často opakovala. Já jim samozřejmě věřila. Vlastně stačilo, abych si našla muže, provdala se za něj a byt mohl být můj. A ono se tak vážně stalo. V třiadvaceti jsem poznala Tomáše (32).

Byla to láska jako trám. Už po dvou letech mě Tomáš požádal o ruku. A zde začala matka úřadovat. Začala vznášet pochyby. A je to vážně ten pravý? Nechceš se ještě porozhlédnout?" přemlouvala mě. Já ale věděla, že Tomáš je ten pravý, se kterým chci zestárnout. Když jsme začali plánovat termín svatby, ukázalo se, že jsem těhotná.

Dohodli jsme se, že se vezmeme až po porodu. Takže se svatba posunula o další rok. Všem muselo být jasné, že to s Tomem myslíme vážně. Po narození Elišky jsme se znovu pustili do příprav svatby. Mamka se ničeho nechtěla zúčastnit. Prý chce být překvapená tím, jakou svatbu nachystáme. Nemohla jsem to říct nahlas, ale už mi v hlavě cinkaly klíče od jejího bytu.

Máma tvrdí, že mi nikdy nic takového neřekla

Bydleli jsme s Tomem v pronajatém bytě, takže jsem vážně počítala s tím, že mi máma dá byt. Řekla jsem o tom i Tomovi a ten se nemohl dočkat. Dva měsíce po svatbě se máma pořád k ničemu neměla. Nezbylo mi, než se jí zeptat napřímo. Mami, kdy mi dáš byt, jak jsi slíbila?" uhodila jsem na ni jednou.

Máma se začala kroutit. Já si tam teď nechala dělat novou kuchyň a okna," hledala výmluvy. Nemůžete jít jinam?" zeptala se. Jinam? Mami! Ty jsi mi to slíbila a já s tím počítám," zuřila jsem. Máma úplně otočila a začala mi tvrdit, že nikdy nic takového neřekla. Bylo to něco, s čím jsem nepočítala. Vypadám před Tomášem jako blbec, ale ještě se ukázalo, že se mámě nedá věřit. Takže pořád bydlíme v podnájmu a čekáme, kdy máma udělá to, co slíbila. Já totiž její podmínku splnila. Teď je řada na ní.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články