Darina (42): Konečně jsme letěli k moři. Manžel mi ale až po návratu prozradil, kde na to vzal peníze

Darina (42): Konečně jsme letěli k moři. Manžel mi ale až po návratu prozradil, kde na to vzal peníze
Zdroj: Freepik

Darina už roky snila o dovolené u moře. Jenže nikdy na to neměli dost peněz. Pak jí dal manžel Milan slib, že letos už určitě poletí, protože na to našetří. Když v květnu letěli do Egypta, Darina si to užila se vším všudy. To, že si Milan na dovolenou vzal půjčku, zjistila až po příletu.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 23. 06. 2022 13:00

Kdybych jen tušila, že na nedávnou dovolenou v Egyptě si vzal můj manžel Milan (45) půjčku, v životě bych to nedovolila. Teď jsme kvůli týdnu u moře zbytečně zadluženi. I když byl jeho úmysl dobrý, zlost jsem v sobě ještě neutišila.

Manžel mi slíbil, že poletíme k moři

Poslední čtyři roky jsme nikde nebyli. Buď nebyly peníze, nebo řádil Covid-19. Loni jsme se dostali na pár dní ke známým, kteří mají chatu na Šumavě. Tehdy jsem prohlásila, že bych dala snad cokoliv za to, kdybychom se dostali k moři. Manžel se toho chytnul.

Před rokem mi slíbil, že toto léto poletíme do Egypta. I když to byla krásná představa, nebyla moc reálná. Vlastníme barák, kde je pořád co opravovat. Takové opravy stojí peníze a s těmi dost bojujeme. Máme dvě děti - Lucku (11) a Martina (13). K tomu hypotéka, auta na leasingy a běžný chod domácnosti.

Když Milan tvrdil, že letos poletíme k moři, nebrala jsem to vážně. „Nemáme na to peníze," připomněla jsem mu, když s tím zase začal. „Neboj, začnu na dovolenou šetřit," slíbil mi před rokem. Během následujících měsíců jsem na to zapomněla a dál se věnovala běžnému životu. Představu dovolené u moře jsem hodila za hlavu.

Letěli jsme do Egypta

O to větší šok jsem zažila letos v polovině května. „Jedeme na dovolenou," hulákal Milan radostně ve dveřích. „A kam to bude? Lipno? Nebo zase Šumava?" pronesla jsem odevzdaně. „Egypt, drahoušku, Egypt," radoval se. „Našetřil jsem na to. Přesně tak, jak jsem slíbil," dodal a nařídil mi, na kdy si mám v práci nahlásit dovolenou.

Víc jsem neřešila. Jakmile se řeklo moře, okolnosti mě nezajímaly. Když mi ukázal destinaci, kterou pro nás vybral, byla jsem šťastná jako blecha. O Hurghadě jsem slyšela jen samou chválu, takže jsem se vážně těšila. Nepátrala jsem po tom, kolik dovolená stála. Konečně jsme byli u moře! Děti se celý týden cachtaly v moři a my popíjeli jeden drink na druhým.

Za ten týden jsem si odpočinula a nabrala nové síly. S manželem jsme byli jako dvě hrdličky. Jeden den dokonce řekl, že si půjčíme auto a pojedeme na výlet. Byla to dovolená se vším všudy! Užila jsem si ji ještě víc než ve svých představách. V den odletu jsem skoro brečela a v letadle jsem Milanovi snad tisíckrát děkovala.

Manžel si vzal půjčku na dovolenou

Neuběhlo ani 14 dní a pravda o tom, kde na to manžel ve skutečnosti vzal, vyplavala na povrch. Stačila k tomu obálka od společnosti, která mi nebyla známá. Běžně si s Milanem otvíráme poštu, takže jsem to udělala i tentokrát. Když jsem zjistila, že si vzal půjčku na víc jak padesát tisíc korun, podlomila se mi kolena.

Ani nezastíral, že to bylo na tu dovolenou. „Co tě to napadlo? Půjčovat si na dovolenou?" křižovala jsem se. „Já to udělal pro nás. Pro tebe..." sklopil hlavu. Chtěla jsem začít vyvádět, ale když jsem se na něj dívala, došlo mi, že to je to vlastně i moje vina. Pořád jsem mluvila o tom, jak chci k moři, až se rozhodl mi přání splnit. Takže teď máme na krku další půjčku. A zbytečně. Pomáhám mu to splácet, protože v moři jsme se cachtali všichni. Museli jsme se ale domluvit, že příště se přijde nejprve poradit.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články