Martin (31): Přál jsem si najít ženu, jako je moje máma. Povedlo se mi to až po rozvodu

Martin (31): Přál jsem si najít ženu, jako je moje máma. Povedlo se mi to až po rozvodu
Zdroj: Freepik

Martin měl jasnou představu o tom, jaká má být jeho žena. Měla se co nejvíc podobat jeho matce. Měla být laskavá a s kladným vztahem ke kuchyni. Myslel, že Radka je ta pravá. Čas ale ukázal, že ona není žena pro něj. Až po rozvodu našel to, co roky hledal.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 10. 07. 2022 07:00

Vždycky jsem věděl, co mi bude stačit ke štěstí - hodná a milující žena, která ráda vaří. Nic víc, nic míň. Myslel jsem si, že přesně to ve své Radce (33) mám. Nedávno se mi však otevřely oči. A mě došlo, že jsem ztratil několik let po boku špatně zvolené partnerky.

Přál jsem si ženu, jako je moje maminka

Myslím, že za mou představou o spokojeném životě stojí moje maminka. To ona dělala domov domovem. Tátu vždycky vítala s otevřenou náručí. Často ho chválila a k tomu všemu mu ráda vařila. Už jako kluk jsem viděl, jak je táta po jejím boku spokojený. Tehdy jsem vyslovil tiché přání. Chtěl jsem si najít ženu, jako byla moje mamka.

Měl jsem několik nepovedených vztahů, než jsem narazil na Radku. Jevila se mi jako rodinný typ. Nadbíhal jsem jí, abych mohl zasadit semínka lásky. Radka se tomu příliš nebránila a po roce randění jsme spolu začali bydlet. Pořád jsem čekal na ty chvíle, kdy přijdu domů a ona mě poběží přivítat ke dveřím.

Nikdy jsem se ničeho takového nedočkal. Co se týkalo kuchyně, lhal bych, kdybych tvrdil, že Radka nevařila. První dva roky se vážně snažila. Chystala mi jídlo do práce a sem tam jsem měl i teplou večeři. Jen tomu pořád něco chybělo. Dlouho jsem to neuměl pojmenovat. I tak jsem ve vztahu setrval a doufal, že to, co si tolik přeji, jednoho dne přijde.

Partnerku jsem si nevybral dobře

A co že to mělo být? Prosté věci. Láska a uznání. Stačilo by mi, kdyby mě Radka sem tam pochválila. Jenže já si doma připadal spíše jako páté kolo u vozu. Radka se věnuje jen synovi a já jsem tak trochu navíc. Místo pochval sklízím kritiku. „Můžeš mi říct, proč ještě není hotová zahrada? A proč je venku pořád ta hromada dřeva?" vynadala mi nedávno.

„Podívej se na Milana vedle. Ten má zahradu jako ze žurnálu," píchla do mého ega. Možná mě chtěla motivovat, ale mělo to opačný efekt. Cokoliv vypustila z pusy, byla to jen kritika. Po čase se začala věnovat jenom sobě. Svému cvičení a vizáži. Jako kdybych neexistoval. Po pěti letech vztahu mi došlo, že Radka není to, co jsem hledal.

Zašlo to celé tak daleko, že mi začala nadávat a urážet mě. Nic z toho, co jsem udělal, nebylo dobře. Radka se našla ve fitness světě a viděla jen sebe. To ona chtěla sklízet obdiv a pochvaly. Postupně mi docházelo, že výběr životní partnerky byl chybný. Odvahu k odchodu mi dodala moje máma. „Pokud nejsi šťastný, jdi. Ona se najde nějaká, se kterou do sebe zapadnete," povzbuzovala mě.

Po rozvodu jsem našel to, co jsem hledal

Nerad jsem opouštěl manželství a rodinný život. Syn se stal obětí střídavé péče a já si to kladu za vinu. Jenomže to přineslo ovoce. Rok po rozvodu jsem našel Vlastičku (30). Ženu, která žila celý život na vesnici. Ví, co je to láska a uznání.

Nestačím se divit, jak mě pořád chválí a dává mi najevo lásku. Když otevřu dveře našeho hnízda, cítím tu lásku všude. Vlasta mě bere takového, jaký jsem. Nechce mě měnit. Je se mnou šťastná a já s ní. Škoda, že jsem ztratil několik let života po boku nesprávné ženy.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články