Petra (37): Dali jsme děti na prázdniny k tchyni. Vrátila nám je se slovy, kterým jsem nemohla uvěřit

Petra (37): Dali jsme děti na prázdniny k tchyni. Vrátila nám je se slovy, kterým jsem nemohla uvěřit
Zdroj: Freepik

Petra s manželem museli letos dát děti na část prázdnin k Mirkově mamince. Ani ve snu je nenapadlo, s jakými slovy je vrátí. Petra považuje Miladino vyjádření za nehorázné, protože moc dobře ví, jaké děti jsou.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 29. 08. 2022 13:00

Když jsme s manželem dávali naše děti na tři týdny ke tchyni na prázdniny, ani ve snu mě nenapadlo, s čím nám je vrátí. Podle Milady (57) jsou to nevychovaní smradi, které už nechce nikdy vidět. Musím říct, že mě to šokovalo, protože naše děti považuji za vychované.

Děti jely na část prázdnin ke tchyni

Letos se nám poprvé stalo, že jsme neměli pro děti hlídání. Prázdninový tábor, kam byly přihlášené, na poslední chvíli zrušili. Vzhledem k tomu, že už nám s Mirkem (39) nezbývalo moc dnů dovolené, museli jsme situaci urychleně vyřešit.

Zkoušela jsem o pomoc požádat svoji mámu, ale je po operaci kolene, takže by nebyla schopna se o děti postarat. Obvolala jsem i pár kamarádek, ale každá mi nabídla hlídání maximálně na dva dny. To náš problém neřešilo. ,,A co tvoje máma?“ uhodila jsem na manžela. ,,Ta je snad ještě nikdy pořádně nehlídala,“ zkusila jsem to na něj.

,,Zkusím jí zavolat,“ odvětil muž a já doufala, že to vyjde. Mirek musel matku velmi dlouho přemlouvat, aby nám pomohla. Dokonce jí za to nabízel peníze. Cukala se a hledala různé výmluvy. Nakonec ale musela souhlasit, protože žádný program neměla a Mirkovi leccos dluží. Když se dětem řeklo, že pojedou k babičce Miladě, skákaly nadšením.

Děti nám volaly, že je na ně babička zlá

Tchyně od nás bydlí přibližně 150 km. Když jsme tam děti dovezli, vděkem jsem jí líbala ruce. Je pravdou, že nevypadala příliš nadšeně. Vojta (9) a Natálka (6) dostali instrukce, jak se u babičky chovat. Jak mají pomáhat, poslouchat a chodit bez řečí večer spát. Miladě jsem řekla, že jsou děti hodné, a ujistila ji, že s nimi nebude mít starosti.

S dětmi jsme se dohodli, že jim budeme každý den volat. Už druhý den se ozval Vojta. ,,Mami, já dostal pohlavek za to, že jsem vylil čaj,“ stěžoval si. Já nad tím mávla rukou, protože komu se to nestalo. Zarazilo mě, že za to dostal pohlavek, ale nechala jsem to být. Jenže to bylo každý den něco. Děti si střídavě stěžovaly na to, že je na ně babička přísná a podle všeho i zlá.

Milada nás ani jednou nechtěla na ucho. Nicméně mi bylo jasné, že podle toho, jak děti mluví, nejde o pohodový pobyt. Ten poslední týden už mi po nich bylo vážně smutno. Nakonec jsme si pro ně jeli o tři dny dřív. Mělo to být překvapení.

Tchyně řekla, že máme nevychované děti

Když jsme se potichu plížili k domu, zaslechla jsem tchyni, jak na ně ječí. Nahlédla jsem oknem dovnitř a nestačila se divit. Vojta klečel na zemi s rýžákem a drhnul podlahu. Natálka zase stála v kuchyni a škrábala brambory. Obě děti měly smutný výraz. Radostně jsme vtrhli dovnitř a děti po nás hned skočily.

Milada se nás lekla a byla naší brzkou návštěvou zaskočena. Pak řekla. ,,To je dost, že už jste tady. To byly snad nejhorší tři týdny mého života,“ začala vyvádět. Zcela nepokrytě před dětmi prohlašovala, jak jsou zlobivé a nevychované. Stěžovala si snad na všechno. Jak Vojta cáká ve vaně, jak si Natálie nahlas zpívá.

Do mě v tu chvíli vjel vztek. Moc dobře vím, jaké naše děti jsou. Ke zlobivým mají vskutku daleko. Tchyně nám je dala s tím, že už je nechce nikdy vidět. A má štěstí, já jí tohle přání ráda splním. Děti přijely zkroušené a nešťastné. Celé dny musely pracovat a babičce sloužit. Je jasné, že příští rok k ní určitě nepojedou.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články