Dana (26): Nečekala jsem, že až se rodiče rozvedou, máma spálí všechny mosty. Nechce vidět ani mě

Dana (26): Nečekala jsem, že až se rodiče rozvedou, máma spálí všechny mosty. Nechce vidět ani mě
Zdroj: Unsplash

Když se její rodiče rozvedli, Dana netušila, před jak těžké rozhodnutí ji postaví vlastní matka. Řekla jí, že si musí vybrat, s kým z rodičů se bude vídat. Dana nechápe, jak jí může matka dávat taková ultimáta.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 19. 06. 2022 10:00

Poslední roky bylo vidět, že to našim neklape. Pořád se jen hádali. Táta se začal vytrácet z domu a čas ukázal, že má milenku. Rozvod na sebe nenechal dlouho čekat a naši šli od sebe. Moje matka ale spálila všechny mosty. Odstřihla dokonce i mě. A to jenom proto, že jsem tátovi nevyčinila za to, že si někoho našel.

Táta si našel milenku

Kdybych měla hodnotit manželství svých rodičů, řekla bych, že bylo vesměs klidné. U nás doma se nekřičelo, ani nelítaly talíře vzduchem. Máma je sice výbušná, ale táta vždycky věděl, jak na ni. Když se před rokem začali často hádat, nebrala jsem to příliš vážně. Kdo se ve vztahu nehádá? U našich to ale byl mnohem větší problém, než se na první pohled zdálo.

Když jsem k nim přijela, už byli dávno v sobě. Najednou si dokonce ošklivě nadávali, což byl nezvyk. Nikdy před tím jsem neslyšela, že by máma tátovi řekla hajzle. Dost mě to znepokojilo. Když už to bylo při každé návštěvě, šla jsem za mamkou, abych se zeptala, co se u nich děje.

„Co by! Táta má milenku. Neříkej, že se ti nepochlubil," odsekla mi. Táta? Vážně? To jsem nevěděla," byla jsem překvapená. A co bude dál?" zajímalo mě. Pokud táta poměr neukončí, rozvedeme se. Nebudu hrát druhé housle. To snad chápeš," vysvětlovala mi. Ve vhodnou chvíli jsem šla i za tátou, abych si ho vyslechla.

Naši se rozvedli kvůli milence

„Nechceš mi něco říct?" udeřila jsem na tátu. Ty jsi mluvila s mámou?" otázal se. Takže už víš, že někoho mám. Víš, ono je to s mámou dost těžký. Pořád jen sedí doma, nechce nikam chodit. Jen mi nadává a vyčítá," rozpovídal se. „No a tak jsem začal chodit za kulturou sám," pokračoval smutně.

„A jednou jsem v divadle potkal Stanislavu a bylo to," přiznal mi poměr. „Není to jen milenka. Já ji mám vážně rád. Je na mě hodná, váží si mě. Dělá to, co máma už roky nedokáže," smutnil. „Tati, já se přece nezlobím. Zejména pokud je to takhle. Možná je to lepší, že půjdete od sebe," dodala jsem mu odvahy.

Rozvod šel ráz naráz a do tří měsíců bylo po všem. Táta se nastěhoval ke Stáně a máma zůstal v bytě. Táta nebyl ten, kdo potřeboval podpořit. Začala jsem jezdit hodně za mamkou, aby nebyla po rozvodu sama. Všechno mezi námi fungovalo. Ale jen do chvíle, než zjistila, že se vídám i s tátou.

Máma mi řekla, že si musím vybrat rodiče

„Nechápu, jak se můžeš s tátou vídat po tom, co mi udělal," soudila mě. „Víš, jak mi ublížil?" litovala se. „Mami, ani ty nejsi bez viny," reagovala jsem. „Já neopustila rodinu, já ne..." svalovala vinu na otce. „Mě ale neopustil. Dál se vídáme, chodíme do divadla a občas zajdeme na oběd," řekla jsem zcela otevřeně.

To mamku naštvalo. „Pokud se s tátou budeš dál vídat, my dvě si nemáme co říct," řekla bez okolků. „To nemyslíš vážně. Táta mi nic neudělal," začala jsem vyvádět. „Jak říkám, musíš si vybrat. Buď já, nebo on," zakončila debatu. Moje vlastní máma chce, abych si vybrala, kdo zůstane mým rodičem? To je jak ze špatného filmu. Pokud to myslí vážně, vlastně mi ten výběr ulehčila.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články