Alice (24): Měla jsem strach, že je máma nemocná. Ukázalo se, že trpí krizí středního věku

Alice (24): Měla jsem strach, že je máma nemocná. Ukázalo se, že trpí krizí středního věku
Zdroj: Freepik

Alice měla strach o svou matku, která výrazně změnila chování. Bála se, jestli není třeba nemocná. Nakonec se ukázalo, že prožívá nechvalně známou krizi středního věku. Alice se snaží matce pomáhat, aby přišla na jiné myšlenky. Jenže teď jí musí říct, že bude babičkou. A bojí se, jak to vezme.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 07. 06. 2022 10:00

Když se máma začala chovat nezvykle, měla jsem strach, že je nemocná. Ukázalo se, že prochází krizí středního věku, takže se mi ulevilo. S mámou je to trochu boj, ale já ji v tom nenechám. Pomůžu jí, aby se zase cítila dobře.

Máma začala dělat neuvážená rozhodnutí

Mámě bude letos na podzim čtyřicet devět let. Celá rodina se bojí, co bude, až oslaví padesátku. Tohoto věku se totiž bojí jako čert kříže. Mamka se už tak dobrý rok chová vážně divně. Začalo to tím, že si stěžovala na špatný spánek. „Pořád s sebou melu a nemůžu zabrat," nadávala zprvu.

Myslela si, že je to spojené se stresem z práce. A tak šla a po téměř dvaceti pěti letech dala výpověď. Dokonce jí vyšla výpověď dohodou, takže byla doma čtrnáct dní od jejího podání. Myslela si, že bude mít zase klidné spaní. To se ale nedostavilo. A podle jejích slov se to možná i zhoršilo. Její rozhodnutí odejít si jen tak z práce táta nenesl zrovna nejlíp.

Máma najednou začala probírat svůj dosavadní život. „Co já vlastně dokázala? Nic... A to za pár let umřu," svěřila se mi před časem. „Vždyť já nic neumím! Na žádný hudební nástroj, ani něco namalovat. Jsem úplné budiž k ničemu,“ shazovala se. A najednou začala vymýšlet. Podala si přihlášku na vysokou školu a současně s tím se přihlásila na kurz tance.

Máma prochází krizí středního věku

Všichni jsme to vnímali tak, že se máma snaží něco dohnat. To souvisí i s tím, že najednou začala měnit vizáž. Odhodila usedlé oblečení a vyměnila jej za poněkud výstřednější kousky. Bohužel to nedopadlo na úrodnou půdu. To, jak vypadá, přesně říká – nesmířila jsem se s tím, že mi bude padesát.

Dokonce uvažuje o plastice a nějakém botoxu. Bohužel nějak zapomíná, že dala výpověď a je bez příjmu. On jí táta samozřejmě pomůže, ale spíš se snažím poukázat na to, jak moc je máma mimo. V jednu chvíli jsem měla strach, jestli třeba není nemocná. Probírala jsem to se svou psycholožkou, kam chodím ze zcela jiného důvodu.

Když jsem jí popsala matčin stav, měla jasnou diagnózu: „To je jasný příklad toho, když žena prožívá krizi středního věku." Mě se ulevilo. Dala mi nějaké tipy a triky, jak mamce pomoci tento stav překonat. Není to teda nic lehkého, ale já to nevzdám.

Bojím se, co udělá, až zjistí, že bude babičkou

Máma vždycky milovala divadlo, takže ji tam teď vodím pravidelně. Každou neděli si také vyjedeme na kole a jednou do měsíce jdeme společně ke kadeřnici a na manikúru. Zdálo se, že to zabralo a máma se začala zase cítit dobře. Jenže teď ji asi zase trochu rozhodím. Zjistila jsem, že s přítelem čekáme dítě.

Co asi bude, až máma zjistí, že bude babičkou? Mám strach, jestli se její nevyrovnaný stav zase nevrátí. V mých očích bude mladou babičkou, ale ona to určitě uvidí jinak. Ještě se může stát, že jí vnouče přinese do života více radosti a ona konečně přestane řešit svůj věk. Uvidíme, stejně nemám moc možností, jak to ovlivnit. Všechno je v její hlavě.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články