Helena (33): Manžel si může dělat, co chce, a já nic, protože jsem na mateřské. Mám pocit, že můj život skončil

žena
Zdroj: Unsplash.com

Helena si k sobě našla muže, který byl stejně jako ona dost aktivní. Oba rádi chodili do divadla, na koncerty. Marek měl dceru z předchozího manželství. Ani to Helenu neodradilo a časem se jim podařilo i spolu mít dítě. Vše mohlo být zalité sluncem, kdyby se Marek neprojevil jako největší sobec pod sluncem. Proč se nyní Helena tak trápí?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 07. 09. 2020 11:00

S Markem jsem se seznámila na jednom workshopu, zaujal mě svým projevem. Působil tajemně a mě to lákalo. Jsem žena činu, tak jsem ho pozvala na oběd. Byl o deset osm let starší než já. Velmi mě přitahoval a jak se ukázalo, bylo to oboustranné. Nebyl na žádné vysedávání po barech. Bavila ho hudba, divadla. Každý týden jsme někam vyrazili.

Nemilé zjištění

Měl z předchozího manželství dceru, které bylo deset let. Byla na můj vkus dost rozmazlená, ale to se v bohatých a posléze rozvedených rodinách děje docela často. Měli s bývalou ženou zavedenou střídavou péči. Dny, kdy byla Gábina s námi, jsem byla na druhé koleji. O Marka jsem stála, takže jsem se s tím naučila žít. Po roce našeho vztahu mě požádal o ruku. Nepočítala jsem s tím, protože mi tvrdil, že mu jedno manželství stačilo. Nevím, co ho přimělo svůj názor změnit.

Nicméně byla svatba. Oba jsme měli docela dost koníčků. Marek chodil dvakrát v týdnu na kurzy zpěvu, zbylé dny navštěvoval fitness centrum. Já jsem byla cvičitelkou zumby a pilates, každý den jsem měla někde hodinu. Mně se takový život líbil, vydělávala jsem si sama na sebe a nikdo nebyl mým šéfem. To trvalo do doby, než jsem zjistila, že jsem těhotná.

Jsem na všechno sama

Marek byl za tuto novinku velmi rád. Já jsem tak nadšená nebyla, protože jsem to neplánovala. Do poloviny těhotenství mi bylo pořád špatně, takže jsem si svoje hodiny cvičení musela omezit, abych to zvládala. Nějaké úspory jsem měla, ale nic velikého.

Když se narodil náš syn Matěj, přišla docela drsná změna. Já jsem seděla neustále doma, starala se o syna a Marek si dál vedl svůj život. Užíval si svoje koníčky. Začali jsme se dost hádat. Byla jsem dost často nevyspalá, unavená, Matěj nepatřil k těm klidným dětem. Kolikrát jsem Marka prosila, aby zpěv vynechal a byl doma, ale o tom nechtěl ani slyšet. ,,Jednou jsi matka, tak se koukej starat,“ řekl. Sobec, myslela jsem si. Nejhorší byly dny, kdy jsme měli zrovna Gábinu. Na všechno jsem byla sama, musela jsem se starat o řvoucí miminko a dělat úkoly s jeho dcerou. Nemluvím o tom, že muselo být doma uvařeno, uklizeno.

Marek si jen přišel ze zpěvu nebo z cvičení, sedl na gauč a tím to končilo. Matějovi je teď půl roku a nic se nezměnilo. Ráda bych se znovu vrátila ke svému cvičení, ale Marek odmítá platit hlídání, byť třeba jen dvakrát týdně. On zkrátka může všechno a já nic. Proč? Protože jsem žena na mateřské dovolené. Nemám ponětí, kdy budu zase normálně žít.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články