Jak umíchat lektvar lásky? Kámasútra nabízí víc než jen sexuální polohy

Ilustrace z Kámasútry
Zdroj: Wikimedia Commons

Její název slyšel snad každý a dodnes drží titul nejznámější knihy o lidské sexualitě. Kámasútra však není jen souborem obrázků zobrazujících nejrůznější formy sexuálního potěšení. Svým obsahem sahá mnohem hlouběji, což právě málokdo tuší.

Petr Jirsa
Petr Jirsa 04. 08. 2020 18:00

Název Kámasútra by se dal přeložit jako Učebnice lásky či Poučení o rozkoši. Káma je jméno indického boha milostné touhy a sútra je učebnice či poučení. Jejím autorem je mnich a filosof Vátsjájana, který žil v období Guptovské říše (4.-6. století n l.).

Kámasútra není jen o sexu

Spousta lidí má Kámasútru zafixovanou jako ilustrovanou knihu hovořící o sexuálním aktu a zobrazující velké množství sexuálních poloh. Kámasútra však zdaleka není jen tím. Celkově je rozdělena do sedmi kapitol, přičemž se každá z nich dotýká jiného tématu. Čtenář tak získá nové znalosti nejen v oblasti pohlavního styku, ale také si přečte úvahy o smyslu života, o společenském postavení a o důležitosti dodržování základních hygienických návyků. Kniha obsahuje velké množství různých návodů a rad. Dokonce z ní lze vyčíst například recepty na nápoje lásky či prostředky, které mají muži údajně dopomoci k většímu penisu. V Indii kniha kdysi dokonce patřila k povinnému vzdělání každé ženy.

Autor prý nikdy nezažil pohlavní styk

Kámasútra není ani tak příručkou pro sexuální akt jako spíše návodem pro život. Přesto je dodnes velkým množstvím lidí, kteří o ní kdy slyšeli, nepochopena. Hlavní myšlenkou autora Vátsjájana bylo předání komplexního pohledu na společenské žití, na dodržování nejrůznějších pravidel a zásad, poukázání na důležitost vnímání jeden druhého. Sex tedy představoval jen jakýsi pomyslný vrchol pyramidy. Potěšení, kterému předchází dvoření, námluvy a velké odhodlání. Zajímavé je, že dle dochovaných informací sám autor Kámasútry nikdy pohlavní styk nezažil.

Kniha má rozhodně co nabídnout i v dnešní době. Přestože se současný čtenář nemusí nutně ztotožňovat s některými názory autora, rozhodně stojí za to si Kámasútru přečíst a přinejmenším zjistit, jak byl vztah mezi mužem a ženou vnímán kdysi, co bylo největším cílem tehdejších lidí a jak vypadaly jejich romantické schůzky.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články