Konzumní společnost: Jak se mění vztahy v moderním světě?

Konzumní společnost: Jak se mění vztahy v moderním světě?
Zdroj: Unsplush.com
Éra pokročilých technologických vynálezů, komunikačních zařízení a sociálních sítí přinesla možnosti, o kterých se nám dříve ani nesnilo. 
Jde také o možnost oddělit lásku, romantiku, sexualitu nebo rodinu, resp. reprodukci. Konzum a touha po požitcích vedou k rozpadu vztahů na jednotlivé součásti.Nové možnosti však člověka omezují v tom, aby navázal smysluplný vztah. Vlivný sociolog Zygmunt Bauman člověka západní kultury nazval sběračem zážitků.Člověk 21. století navíc musí čelit ohrožení vlastní identity. To vede k psychickým potížím, dalším z řady faktorů znemožňujících člověku fungovat ve vyváženém vztahu.Problémem je idealizace partnerského vztahu. Lidé moderního světa odmítají připustit, že by láska nebyla tak dokonalá, jak o ní sní. + 1 fotka+ 2 fotky

Éra pokročilých technologických vynálezů, komunikačních zařízení a sociálních sítí přinesla možnosti, o kterých se nám dříve ani nesnilo. Jde také o možnost oddělit lásku, romantiku, sexualitu nebo rodinu, resp. reprodukci. Konzum a touha po požitcích vedou k rozpadu vztahů na jednotlivé součásti. To potvrzuje trend single života, ale i vzrůstající zájem o párovou terapii.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 04. 05. 2020 10:00

Nové možnosti člověka paradoxně omezují, omezují ho v tom, aby navázal smysluplný vztah. Vlivný sociolog Zygmunt Bauman člověka západní kultury nazval sběračem zážitků. Konzumenství se dle sociologa stalo společenskou povinností.

Prchavé štěstí sběračů zážitků a povrchní konzum

Člověk 21. století navíc musí čelit ohrožení vlastní identity, kterou zdědil po svých předcích a která nemůže zapadat do současného moderního světa. Ohrožení vnitřní vyrovnanosti a strach se ztráty vlastní identity vedou k vytváření náhradních identit, nasazování masek a vytváření falešných image. Nic z toho dlouhodobě neprospívá. Navíc vyvolává úzkosti a jiné psychické potíže, další z řady faktorů znemožňujících člověku fungovat ve vyváženém vztahu.

Idealizace vztahů a sny o dokonalé lásce

Partnerský vztah založený na vzájemné, neutuchající a dlouhodobé lásce stále zaujímá přední místa v žebříčku životních hodnot. Problém je jeho idealizace. Lidé moderního světa odmítají připustit, že by láska nebyla tak dokonalá, jak o ní sní. Nemají pak pochopení pro nedokonalosti a chyby partnera, nejsou ochotni řešit ve vztahu problémy a konflikty. Jenže ty ke každému vztahu zkrátka patří.

Aby lidé dokázali fungovat ve vztahu, musí porozumět jeho pravidlům. V praxi je však pro ně jednodušší vztah opustit a dál hledat ideál lásky, který neexistuje. Bauman píše o člověku tekuté moderní doby, který navazuje vztahy téměř na potkání, ovšem bez pevných pout, bez vazeb. Jenže jsou to právě vazby s druhými lidmi, které člověku umožňují sebepoznání, sebedefinování a sebeprosazení.

Budovat vztah je přitom ještě těžší pro ty, kteří vyrostli v dysfunkčních rodinách. Vzhledem k tomu, že téměř polovina manželství končí rozvodem, zkušenosti z dysfunkčních rodin si nese do života mnoho z nás. Jak říká psycholog Jeroným Klimeš: Obraz druhého vytváříme nejenom z toho, co vnímáme, ale především ze svých vlastních očekávání a své minulosti.

Jak vypadají současné vztahy? Jak vztahy ovlivňuje konzumní společnost? PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE:

Literatura: Bauman, Zygmunt: Tekutá láska: O křehkosti lidských pout. Praha: Akademia, 2013.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články