Martina (29): Nadšeně jsem oznámila příteli, že mi zvýšili plat. Takovou reakci jsem nečekala

Martina (29): Nadšeně jsem oznámila příteli, že mi zvýšili plat. Takovou reakci jsem nečekala
Zdroj: Freepik

Martina dlouhé roky čekala na povýšení. Když se konečně dočkala, měla upřímnou radost. S lepší pozicí šlo ruku v ruce i vyšší platové ohodnocení. Doufala, že na ni bude její přítel patřičně hrdý. Netušila však, že právě to je rozdělí.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 22. 05. 2021 13:00

Vždycky jsem snila o tom, že povedu tým lidí. I v testech mi vycházelo, že se ideálně hodím na vedoucí pozici. Na povýšení jsem nicméně čekala dlouhých pět let.

Dokud bral přítel víc peněz, bylo všechno OK

Do inkasní společnosti jsem nastoupila hned po škole. Byla jsem řadová pracovnice, která ale dychtila dostat se výše. Už od začátku jsem patřila k těm lepším a moje budoucnost byla slibná. Brala jsem přesčasy i práci, která byla mimo můj rajón. V té době jsem chodila s Liborem (33), který pracoval jako vedoucí v jednom obchodním řetězci.

Poznali jsme se právě v krámě, kde jsem si stěžovala na prázdné regály. On jako vedoucí směny to se mnou přišel vyřídit. Od toho dne jsme se pravidelně stýkali, až se z nás stal pár. Každý si držel svoje bydlení. Sestěhovali jsme se až po dvou letech. Já pustila svůj podnájem a šla k Liborovi.

Poprvé jsme museli otevřít otázku peněz. Libor bral v té době o šest tisíc víc než já, takže můj příspěvek na bydlení byl nižší. On s tím neměl problém. Nebyl na peníze, nikdy na nich nelpěl. Když jsme někam šli, většinou platil útratu on. Choval se jako gentleman. Naše finanční hospodaření skvěle fungovalo dalších několik let.

Povýšili mě a zvedli mi plat

Já se snažila v práci šplhat výše, což se mi po pěti letech podařilo. Šéfka Táňa přestoupila na jiné oddělení a já se přihlásila do výběrového řízení, které jsem vyhrála. Zbavila jsem se cejchu operátora a šla na vedoucí pozici. Když mi šéf dával k podpisu novou pracovní smlouvu, žasla jsem nad částkou, která stála u mzdy.

Byla jsem na sebe náležitě hrdá a nemohla se dočkat, až to řeknu Liborovi. Cestou domů jsem koupila šampus a nějaké chlebíčky. Když přítel dorazil, hned se ptal: ,,Co slavíme?“ Radostně jsem na něj vybafla: ,,To místo je moje! A podívej se, kolik mi nabídli peněz!“ Mávala jsem mu před obličejem smlouvou. Vykulil oči a ne zrovna upřímně mi pogratuloval.

,,To je pecka, ne?“ vyjekla jsem. ,,To je, no. To bereš skoro o devět tisíc víc než já,“ řekl zaskočeně. ,,Taky na sebe vezmu větší náklady na bydlení a nákupy, neboj,“ řekla jsem v dobrém. ,,Jo, takže já jsem teď chudák, kterého musí živit ženská?“ zeptal se podrážděně. ,,Tak jsem to nemyslela, ale je jasné, že když beru víc peněz, mohu také více platit, ne?“ namítl jsem.

Přítel mi dělá samé naschvály

Žádná oslava se nekonala. U stolu se šampusem jsem zůstala sama. Libor se urazil a šel pařit na počítač. Od té chvíle bylo doma dusno. Libor mi začal dělat podivné naschvály s penězi. Když jsem třeba na konci měsíce naplánovala návštěvu kina, jen řekl: ,,Budeš muset jít sama, já na to nemám.“ ,,Zvu tě, tak se oblékni,“ vyzvala jsem ho. ,,Já jsem vlastně teď ten chudák, co nemá na chleba, viď?“ odvětil. Kino bylo spíše za trest.

Jiné dny pro změnu přišel s plnými taškami drahého oblečení. ,,Kolik to stálo, proboha?“ zeptala jsem se, šlo totiž o luxusní značky. ,,Něco kolem pěti tisíc,“ prsknul na mě odpověď. Chtěl mi zjevně dokázat, že moje peníze nepotřebuje. Moje plánování výletů sabotoval. Buď byly moc drahé, nebo naopak levné. Nevycházíme spolu. Nikdy by mě nenapadlo, že nás rozdělí peníze.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články