Libor (43): Moje manželka začíná být líná jako veš. Nejhorší je, že nás tím doma nakazila všechny

Rodinné příběhy: Moje manželka začíná být líná jako veš. Nejhorší je, že nás tím doma nakazila všechny
Zdroj: Freepik

Liborova manželka si v poslední době představuje víkendy tak, že bude sedět doma a koukat do telefonu. Jemu se to vůbec nelíbí, ale zjišťuje, že začíná být stejný...

Jana Jánská
Jana Jánská 26. 11. 2023 15:00

Moje Marta (44) sice nebyla nikdy moc akční, ale stejně jsme neměli ve zvyku sedět doma a koukat na televizi. V posledních letech se to však trochu změnilo.

Manželka se změnila

Před nějakou dobou jsem si začal všímat, že manželčina představa rodinného večera spočívá v tom, že sedí s telefonem v ruce a jen tak existuje. Někde mezi tím možná udělá dětem večeři, ale to je tak všechno. Nedivím se, že naše děti chtěly tak moc telefony, protože to vidí nejen ve škole, ale také doma.

Ne že bych po večerech tahal rodinu na výstavy, do divadel nebo galerií, ale kdysi jsme hráli společenské hry, něco skládali z papíru či kreslili. Martu ale tyto aktivity moc nebaví, takže jsem na to byl s dětmi sám. Později už to přestalo bavit i je. A když se mi povede odtrhnout je od telefonů, tak se chtějí koukat na nějaké seriály.

Martě je to jedno, hlavně, že má večer klid. Tak koukám s dětmi na televizi a mám alespoň přehled, co je baví. Můžeme se pak o tom bavit, jenže Marta se na naše debaty bohužel nechytá...

Manželka chce mít klid

V týdnu mám toho docela dost v práci, řeším i nákupy domů a nějaké to vaření. Na víkend se vždycky těším, protože můžu něco podniknout a neohlížet se na nějaké deadliny v zaměstnání. Ráno vstávám brzy, skočím do pekárny pro čerstvé rohlíky a udělám nákup potravin. Pak začnu s dětmi řešit, co budeme dělat.

Snažím se je tahat ven, ale obvykle chodíme jenom ve třech, protože manželku to moc nebaví. Na dětském hřišti se nudí a v lese už prý byla. Její představa víkendu je taková, že po snídani sedí s hrnkem kafe a kouká do toho zpropadeného telefonu.

"Já si chci o víkendu odpočinout, přes týden se nachodím dost," řekne mi obvykle, když se ji snažím dostat ven. Tak jdu s dětmi na procházku sám. Když se zeptají, proč nejde i máma, snažím se jim vysvětlit, že je unavená. Já vím, že je v poslední době líná jako veš, ale to dětem prostě říct nemůžu.

Ztrácím energii

Když v práci poslouchám kolegyně, jak celá rodina o víkendu vyrazila na kola nebo na chalupu, s povzdechem si vzpomenu na to, jak vypadají naše volné dny. Už mám někdy potíž dostat děti ven alespoň na malou procházku. Klidně by jim stačilo být celý den doma a volat si s kamarády. To je nějaký život?

Blbé je, že postupně se jim přizpůsobuji. Ztrácím energii, kterou jsem měl kdysi, a podléhám manželčině letargii. Nevím, co s tím mám dělat. Tou svou leností nás postupně nakazila všechny...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články