Michaela (32): Naši se sice rozvedli v dobrém, i tak to na mně napáchalo škody. Jaké, to jsem zjistila až jako dospělá

Příběhy o lásce: Naši se sice rozvedli v dobrém, i tak to na mně napáchalo škody. Jaké, to jsem zjistila až jako dospělá
Zdroj: Freepik

Michaela prožívá jeden neúspěšný vztah za druhým a teď teprve zjišťuje, že by v tom mohl mít „prsty“ rozvod rodičů. Ten sice neprobíhal dramaticky, ale tátu s kufrem ve dveřích si bude pamatovat navždy. Možná proto se jí nedaří najít toho pravého...

Michaela Hájková
Michaela Hájková 23. 05. 2024 10:00

Nikdy by mě nenapadlo, že mě tátův odchod poznamenal. Pocit, že nás opustil, se mi vryl hluboko do paměti. S tátou sice vycházím, ale mužům obecně nevěřím a asi si vybírám takové, se kterými to nevychází.

Moje tři vztahy byly jedna velká katastrofa

Zhruba po dvou letech skončil můj v pořadí třetí vztah a já už si nevěděla rady. Jestli to takhle půjde dál, nikdy se nevdám a můžu zapomenout na šťastnou rodinu. Kamarádky kolem mě už měly po svatbě a já byla opět na začátku. „Jsi hodně vybíravá,“ posteskla si moje kamarádka. „Moc tlačíš na pilu,“ tvrdila moje matka. Neměla jsem ale pocit, že by byla chyba ve mně. Chlapi prostě za nic nestojí a já to naštěstí vždycky zjistila včas.

První vážný vztah jsem ukončila poté, co se dotyčný rozhodoval mezi mnou a kariérou v cizině. Zaprvé mě uráží, že jsem na miskách vah, a zadruhé nebudu čekat, až pak vyhraje práce v cizině nebo případně jiná žena v cizině. Další vztah vypadal velmi slibně, už jsem měla dokonce snubní prstýnek. Jenže tenhle muž mě chtěl celou jen pro sebe a snažil se, abych se přestala vídat s vlastní rodinou. Tam mám nastavený pomyslný vykřičník a dobře vím, co jsou manipulátoři zač.

Poslední vztah jsem zažila se sobcem, který mi sice sliboval hory-doly, jenže z toho nakonec nic nebylo. Ani společná hypotéka ani vyhlídka rodiny. Uvědomila jsem si, že mu jde jen o jeho blaho a hrdě odešla. Vyplakala jsem se na rameni tátovi, jako ostatně vždycky. Ten tvrdí, že si mě jen tak někdo nezaslouží. S tátou mám skvělý vztah už od dětství. Přestože došlo na rozvod.

Táta mi po rozvodu hodně chyběl

Táta od nás odešel, když mi bylo sedm. S mámou ale zůstali přáteli a on k nám občas o víkendu zašel na oběd. Protože kolem rozvodu neprobíhaly žádné hádky, rozepře a tahanice, všichni měli dojem, že se to odehrálo bez komplikací. Jenomže to asi není tak jednoduché.

Táta mi hodně chyběl, měla jsem jeho fotku u postele a každou noc mu posílala vzdušnou pusu. Někdy se stávalo, že mě měl vyzvednout a vzít na výlet. Čekala jsem připravená v šatech v předsíni a někdy to zrušil na poslední chvíli. Nikdy jsem na tátu nebyla rozzlobená, lítost jsem pohřbila hluboko v sobě.

Nedávno jsem potkala fajn kluka, rozumíme si, jenže je tu problém. Nemůžu si pomoct a hledám na něm chyby. Vím, že něco zase určitě přijde. Štve mě, jak je všechno zpočátku rádoby dokonalé a já musím čekat, až se ukáže realita a pravda. Je to ztráta času. Michal, můj nový přítel, je také z rozvedené rodiny. Řekl mi zajímavou věc.

Možná mě tátův odchod navždy poznamenal

„Moje sestra se tím zabývá už deset let, vysedává u psychologů a aktivně to řeší. Zjistila, že byl pro ni táta vzor, a když odešel s milenkou, přestala věřit chlapům,“ řekl mi Michal a já si uvědomila, že by na tom něco mohlo být. Táta tu byl sice pořád pro mě, ale ten odchod z bytu a jeho návštěvy si bolestně vybavuji doteď.

Promluvila jsem si s Michalovou sestrou, měly jsme podobné zážitky. Musím říct, že mi to otevřelo oči. Nevěřím, že existují pevné šťastné vztahy, a žiju v neustálém podvědomém strachu z jejich konce. Někdy to pokazím nebo ukončím raději sama. Jenže jak z toho ven, jsem zatím nezjistila. První krok je ten, že jsem o tom s Michalem mluvila.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Moderátorka Soňa Porupková prodělala rakovinu kůže: Na podezřelé znaménko mě upozornila až maskérka

Moderátorka Soňa Porupková prodělala rakovinu kůže: Na podezřelé znaménko mě upozornila až maskérka

Související články

Další články