8 pravidel, jak udělat ten nejlepší dojem (nejen) na prvním rande

muž, žena, pár, kolo
Zdroj: pixabay.com

Zvlášť na prvním rande, pracovním pohovoru nebo při setkání s nastávající tchyní a tchánem toužíme udělat ten nejlepší dojem. To proto, že tím nastavíme perspektivu, ze které na nás dotyční budou pohlížet. Pokud máte z těchto premiér nervy, připravte se na ně. Osvojte si v předstihu těchto 8 triků, díky kterým nové tváře oslníte.

Jana Jánská
Jana Jánská 10. 06. 2018 11:38

1. Mluvte

Pokud budete jen poslouchat, neuvíznete v myslích kolektivu, napsal Julian Reisinger, odborník na randění a zakladatel webu Lovelifesolved.com. Ten, kdo je slyšet, má největší šanci utkvět v paměti. Nebojte se proto sdílet své zkušenosti nebo názory. Uděláte dojem a okolí na vás nezapomene.

2. Buďte lehce kontroverzní

Většina intimních schůzek možná nedopadla nikoliv kvůli vzhledu nebo povaze, ale přemíře taktu. Ten, kdo své názory a výrazné projevy schovává pod pokličku, je odsouzen k zapomnění.

Pokud chcete utkvět v paměti toho, s kým se máte setkat, nebojte se být sama sebou. Projevte svůj názor sebejistě a jasně, i když se při tom necítíte pohodlně. Budete působit zajímavěji. A zapamatovatelněji.

3. Buďte originální                        

Na průměrné věci si nikdo nevzpomene, na extrémy každý. Nikdo je po vás nechce, jen stojí za to občas rozproudit kreativní síly, aby na vás okolí nezapomnělo.

Neotřelost nemusíte zařazovat jen ve formě vizuální, tedy obarvením vlasů či potetováním. Stačí přijít s humornou průpovídkou, kdy to nikdo nebude čekat. Zkuste kupříkladu zaskočit nezvyklou odpovědí na otázku „jak se máš?“ nebo „co děláš?“

4. Osvojte si přesvědčivou řeč těla

Pevný stisk, vzpřímený postoj a oční kontakt – to jsou tři základní pilíře úspěšného zaháčkování.

Pomáhá i to, když si „přivlastníte prostor kolem sebe“, uvedl Rob Riker, zakladatel blogu Social Winner. Chcete-li zůstat v něčí paměti, nesedejte si na okraj lavičky, ale doprostřed. A neomlouvejte se za to, že jste se někoho omylem dotkli. Díky tomu si vás zapamatuje.

5. Vzbuďte emoce

Jak řekla básnířka Maya Angelou: „Lidé zapomenou, co jste řekli, lidé zapomenou i to, co jste udělali, ale nikdy nezapomenou, jaké pocity jste v nich probudili.“

Jak nezůstat v pozadí a přitom se neuvést ve špatném světle? Zkuste dotyčného nebo dotyčnou rozesmát, ukažte svou zranitelnost, udeřte na ego, vyprávějte historky a buďte nápomocní.

6. Poslouchejte bedlivě

Ač jsme o pár odstavců výše psali, že se vzpomíná na toho, kdo byl slyšet, být dobrým posluchačem je neméně důležité. „Nejoblíbenější a nejvíce nezapomenutelní lidé na světě jsou ti, kteří nám dávají soustředěnou a plnou pozornost,“ napsal novinář Becky Blanton. Pokud budete bedlivě poslouchat, mluvčímu vtisknete pocit důležitosti. A díky tomu si vás lépe zapamatuje.

7. Usmívejte se              

Budete-li se při prvním setkání mračit, dost možná si vás dotyčný bude pamatovat stejně, jako kdybyste jej obdařili úsměvem. Stojí to ale za to?

Rozhodně ne. Chcete přece, aby se na vás vzpomínalo jen v tom nejlepším, nebo ne? Proto při prvních setkáních nezapomeňte odhalit zuby v zářivém půlměsíci.

8. Zajímejte se a ptejte se

Poslouchejte pozorně. A také se ptejte. Protože díky tomu si nejen člověka lépe zapamatujete, ale i naopak. Lidé si velmi rádi pamatují ty, kteří je se zájmem poslouchali.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články