Když děti mají děti… Jak jednat v situaci, když vám otěhotní nezletilá dcera?

Film Šestnáctiletá matka pojednává o problému brzkého těhotenství. Hlavní roli hraje Danielle Panabaker (na snímku).
Za předpokladu, že má vaše dcera i přes mladý věk stálého přítele, není to tak katastrofický scénář.Zkuste k tomu přistoupit jinak, než vaše dcera čeká a buďte hřejivou náručí i pomocnou rukou.Člověk má v sobě zakódovanou péči o mládě, která se projevuje už kolem deseti let.Do interrupce dceru rozhodně nenuťte. Pokud si bude chtít dítě nechat, snažte se jí pochopit.+ 2 fotky+ 3 fotky

Nezletilých matek údajně ubývá, ale pořád mezi námi jsou. Buď otěhotní při náhodné známosti nebo se zkrátka zamilují a svolí. Je známo, že ženy se často nechávají ovládat svými city. Jak postupovat v situaci, když vám vaše patnáctiletá dcera oznámí, že je těhotná?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 12. 03. 2018 19:28

Nutno podotknout fakt, že nezletilé matky se často objevují v sociálně slabých rodinách. Těžko říct, proč se tak děje. Možná je to nedostatečnou informovaností. Když vám vaše nezletilá dcera oznámí, že je těhotná, je potřeba začít jednat. Řešení máte čtyři. Můžete se stát poručníkem narozeného dítěte a mít za něj plnou zodpovědnost stejně jako za vaši dceru. Lze to ale i vyřešit tak, že mladistvá dívka půjde do sociálního zařízení, kde bude žít, dokud nedosáhne plnoletosti. Miminko ale může dát i k adopci. Posledním řešením je potrat.

O interrupci rozhodujete vy, jakožto zákonný zástupce, do 16 let věku vašeho dítěte. Pokud se pro něj rozhodnete, není příjemné, že to na vaší dceři může zanechat psychické následky. V některých případech ale není zbytí. Do interrupce ji rozhodně nenuťte. Pokud si bude chtít dítě nechat, snažte se jí pochopit.

Za předpokladu, že má vaše dcera i přes mladý věk stálého přítele, není to tak katastrofický scénář. Naopak, zkuste k tomu přistoupit jinak, než vaše dcera čeká a buďte hřejivou náručí i pomocnou rukou. Nabídněte, že budete s vnoučkem či vnučkou pomáhat. V budoucnu za to budete jistě oceněna.

Člověk má v sobě zakódovanou péči o mládě, která se projevuje už kolem deseti let. Třeba když si dítě hraje s panenkami. Péči o novorozeně by tedy měla zvládnout. Mnohdy jí to ale nedovolí duševní stránka, která je u některých nezletilých matek nedovyvinutá. To se ale týká spíše případů, kdy je dívce patnáct nebo dokonce čtrnáct. V sedmnácti je s pevným rodinným zázemím výchova zvládnutelná.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články