Manželství je výhodnější pro muže než ženy, ukázala britská studie

novomanželé, svatba
Zdroj: Unsplash.com

Podle rozsáhlého výzkumu z roku 2011 můžeme vstupem do manželství snížit riziko předčasné smrti až o 15 procent. Zároveň nás s menší pravděpodobností dostihnou úzkosti a deprese, hlásí studie Světové zdravotnické organizace z roku 2010. Podle nejnovějších závěrů ale z manželství profitují spíše muži.

Jana Jánská
Jana Jánská 24. 02. 2017 08:50

Tři instituce – University College London, the London School of Economics a The London School of Hygiene and Tropical Medicine – se spojily, aby přinesly dobré zprávy pro všechny frustrované single ženy.

Z jejich výzkumu totiž plyne, že se svobodné ženy nepotýkají se zdravotními problémy jako single muži.

Ti měli například o 14 procent vyšší riziko srdečních chorob. U single žen se na nic takového nepřišlo.

Současně měli daleko více nakročeno k dýchacím problémům.

Ženám samota svědčí

„Zůstat single a žít mimo společnou domácnost tolik neškodí ženám jako mužům,“ řekl George Ploubidis, odborník na zdraví populace, jenž působí na UCL Institute of Education. „Vstup do manželství se naopak zdá být výhodnější pro muže.“

Výzkum rovněž ukázal, že ženy rozvedené mezi 25 a 30 lety měly o třetinu nižší riziko rozvoje metabolického syndromu (kombinace cukrovky, vysokého krevního tlaku a obezity) v porovnání s nadále vdanými ženami.

„Početné studie zjistily, že manželé se těší lepšímu zdraví než svobodní lidé. Ovšem náš výzkum ukazuje, že lidé, kteří zažívají rozchod, rozvod a opětovný vstup do manželství, jsou na tom ve středním věku zdravotně podobně jako spokojení manželé.“

Vliv manželství na zdraví

Informace plynou z analýzy lékařských prohlídek více než 10 000 lidí, kteří se narodili v Anglii, Skotsku a Walesu ve stejný týden na jaře roku 1958.

Tato studie je průlomem v oblasti vědy a výzkumu na poli manželství a jeho vlivu na zdraví. Doposud se o jeho pozitivních účincích spíše nepochybovalo. Věřilo se, že povzbuzuje manželky ke zdravé životosprávě a že jim stabilní zázemí pomáhá zachovat emoční rovnováhu.

Dle aktuálního výzkumu ale dlouhodobý vztah stačí k tomu, aby lidé zůstali šťastní a zdraví.

Jde o děti

Podle Harryho Bensona z Marriage Foundation existují pádné důvody pro vstup do manželství, nehledě na to, zda nám zdravotně prospívá či nikoliv.

„Celé manželství stojí na zpečetění slibu, že dvojice udělá všechno pro stabilitu vztahu a pro děti (…) Ve finále záleží jen na tom, že děti sezdaných rodičů vyrostou s větší pravděpodobností pod stejnou střechou.“

Výzkum publikoval časopis The American Journal of Public Health.

Zdroj: The Telegraph

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články