Romantická gesta: Čím si dříve lidé dokazovali lásku?

Naši rodiče si zašli rádi na pohár do cukrárny.
Zdroj: Facebook/Retro
Naši rodiče si zašli rádi na pohár do cukrárny.Taková vyjížďka na lodičce měla své kouzlo.Osobní kontakt, povídání a společné chvíle jsou velmi důležité.Raději než sedět nad počítačem choďte na procházky.+ 3 fotky+ 4 fotky

Nebylo to krásné? Muži byli galantní a ženy elegantní. Pánové líbali dámám ruku na přivítanou a ty jim na oplátku nechávaly své bílé hedvábné kapesníčky. Ani v dobách mládí našich rodičů nebo našem se ale neseznamovalo přes sociální sítě a seznamky, ale tak nějak osobně a lidsky.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 21. 11. 2018 07:54

Vlastně si ještě vůbec nepřipadáme staří, ale svou přesluhující pubertu si bytostně uvědomujeme přesně ve chvíli, kdy se zasníme a začneme vzpomínat na své první lásky. Současná doba internetových seznamek, Tinderu a dalších vychytávek, které nám mají usnadnit navazování vztahů, nesahá ani po kotníky rituálům, které jsme zažívali v období našich prvních lásek.

Pamatujete si na ně také? 

Třídní pošta

Pamatujete na ten hřejivý pocit a husinu po celém těle, které vás paralyzovaly ve chvíli, kdy k vám na lavici přiletěl dopis? Dnes už se papírem neplýtvá, protože stačí poslat při matice SMS nebo zprávu na FB.

Zvonky a pozvání na rande

Domlouvat si kino na poslední chvíli? To chtělo notnou dávku odvahy. Buď se dotyčný odhodlal a zazvonil přímo u branky, nebo zvedl telefonní sluchátko a následovalo… „Dobrý den, tady Marek, půjde Jana ven?“

Rande u sámky

Když jste se o přestávce domluvili, že se po škole sejdete u sámošky na náměstí, prostě jste se tam sešli. Žádné SMS typu „nestíhám“ nebo „počkej na mě v kavárně“

Dopisy a pohledy

Kdy jste naposledy otevírali schránku se smíšenými pocity radosti a strachu? Možná když jste čekali účet za energie… Kdysi jsme se radovali i z růžových obálek a prázdninových pozdravů. 

Školní výlety

Školy v přírodě, letní tábory, soustředění. Tyhle příležitosti byly ideální půdou pro hry typu „Flaška“ nebo „Vadí/Nevadí“… Taky si vybavujete ten pocit, kdy jste si přáli, abyste prohráli pokaždé, když se hrdlo láhve otočilo na nejhezčího spolužáka?

Hudební spojení

Nebyl lepší důvod než navázat kontakt pod záminkou „Půjčil bys mi tu novou kazetu Lucie?“ „Jasně, stav se pro ni odpoledne“… Dnešní sdílení odkazů a posílání linků ke stažení opravdu postrádá romantiku a pozvání na rande tak těžko přijde.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články