Tajemství grafologického rozboru: Co se dá vyčíst z rukopisu?

Co o vás řekne písmo?
Zdroj: Pixabay
Co o vás řekne písmo?Už málokdo píše rukou, převládají mobily a notebookyStaré rukopisy grafologové často zkoumajíDůležitý je sklon, písmo i mezery+ 1 fotka+ 2 fotky

Grafologie hledá a odhaluje souvislosti mezi psychickými vlastnostmi člověka a rukopisem. V písmu se odráží nejen naše osobnost, ale i momentální citové rozpoložení. Co o nás řekne písmo?

Redaktor
Redaktor 24. 01. 2019 19:01

Když jsme šťastní a máme vynikající náladu, je náš rukopis uvolněnější, písmo bývá větší, vzletnější, napsané rychleji. Jsme-li naopak smutní, písmo je menší než obvykle.

Grafologický rozbor si lze nechat udělat u odborníka (grafolog většinou vyžaduje jednu popsanou stránku A4, ideálním materiálem pro rozbor je však několik ukázek písma z různých období), základy však zvládnete sami.

Rukopis určený k rozboru by měl být napsán za neutrálního rozpoložení, libovolným psacím náčiním, na list bez linek. Pokud jedinec píše více druhy písem, měl by je použít.

Co znamenají některé elementární rysy písma?

Velikost písma

Normální velikost písma (2–3 mm u malých písmen) vypovídá o dobré adaptabilitě. Velké písmo (4 mm a více) mívají extroverti, kteří intenzivně prožívají všechno, co se týká jejich osoby, mohou být až sebestřední. Malé písmo (pod 2 mm) je typické pro introvertní a plaché bytosti.

Šířka písma

Úzké písmo svědčí o nedůvěřivosti, pesimismu a skepticismu. Takový pisatel je zahloubaný sám do sebe, těžko snáší kritiku. K jeho pozitivním stránkám patří přesnost a důslednost. Lidé se širokým písmem jsou spontánní, otevření a družní, nezřídka ovšem i nerozvážní a nedočkaví.

Sklon písma

Podívejte se na sklon písma, který převažuje. Jestliže se litery kloní doprava, pisatel je přátelský a společenský. Sklon písma doleva je charakteristický pro uzavřené jedince. Kolmé písmo mají praktičtí lidé s chladnou hlavou. Nepravidelný sklon náleží nevyrovnaným osobnostem.

Sklon řádek

Pokud jsou řádky na nelinkovaném papíře vedeny dokonale rovně, jedná se o přímočarého člověka. Stoupají-li řádky textu vzhůru, jde o projev autorova optimismu a sebedůvěry. Klesající řádky prozrazují rezignaci, pesimismus nebo únavu. Měnící se sklon řádku značí náladovost.

Mezery mezi slovy

Mezi slovy by měly být mezery tak velké, aby se mezi ně vešlo pisatelovo „a“. Pak se dá hovořit o vyrovnaném jedinci se smyslem pro pořádek. Jsou-li mezery příliš malé, dotyční bývají nepředvídatelní a zbrklí. U velkých mezer se projevuje rozvážnost, ale i odtažitost a samotářství.

Okraje

Široký levý okraj je typický pro extroverty, úzký okraj ukazuje na ponořenost do vlastního nitra. Když se levý okraj rozšiřuje, naznačuje to touhu po nezávislosti, zužující se okraj se objevuje při nedostatku sebevědomí. Kdo začíná psát text těsně pod horním okrajem, je netrpělivý.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články