Výzkum odhalil 5 fází vztahu. Pokořili jste všechny?

Po kolika měsících se umíme před partnerem uvolnit tak, že se nezdráháme „vypustit zlého ducha“?
Zdroj: Pixabay.com

Jak se vyvíjí naše vztahy? Jak dlouho musíme s někým randit, než se odhodláme k zásnubám? Nebo se uvolníme natolik, že se nezdráháme před ním „upustit plyn“? I na to se zaměřil výzkum internetové seznamky eHarmony. Ačkoliv zkoumal vztahy tisícovky Australanů, objevil 5 vztahových fází, kterými prochází snad každý z nás. Do jaké jste se s partnerem dostali vy?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 08. 01. 2018 16:18

1. Zažehnutí jiskry

Pixnio.com

Oči se střetnou a vy pocítíte něco, co jste nikdy (nebo už dlouho) nepocítili. Krev ve vás proudí dvakrát tak rychleji, srdce buší o překot. Nebo jen zažíváte příjemné emoce. Ty, které vám připomínají domov…

Ať tak, či onak, první fázi experti definovali jako tu, kdy v sobě dvojice najde zalíbení a začne spolu randit. Podle závěrů výzkumu políbí jeden ze čtyř lidí partnera už na prvním rande. Jeden z deseti ale čeká i víc než tři týdny na úvodní pusu.

Na první sex si počká většina lidí tři měsíce. I když devět procent připustilo, že skončí s partnerem v posteli už týden od seznámení.

2. Fáze „líbánek“

Maxpixel.freegreatpicture.com

Ačkoliv získala tato vztahová fáze trochu nepřesný název, esenci si zachovává. Ano, i po třech, čtyřech měsících se partneři nemohou jeden druhého nabažit. Už si však na sebe zvykli a umí se bok po boku uvolnit.

Zajímavá jsou však data zohledňující dobu, za jakou muži a ženy deaktivují své účty na internetových seznamkách poté, co s někým začnou chodit. Muži jsou v tomto spontánnější – 28 % mužů si zruší svůj profil na seznamce už tři týdny od vážné známosti. Ale jen 17 % žen.

Výzkum zároveň odhalil, že skoro třetina nových párů zveřejní společnou fotku na sociálních sítích po čtyřech měsících randění. Zdali to vypovídá něco o kvalitě vztahu, necháme posoudit vás.

3. Intimní fáze…

Pexels.com

… je ta, kdy se partneři nestydí si před sebou prdnout. Ano, tak definovali zhruba půlroční výročí vztahu odborníci a zprostředkovaně deník The Independent.

Charakteristika tohoto stadia vztahu ale samozřejmě nestojí a nepadá jen na uvolňování plynů. Je to fáze, kdy se partneři cítí ve vzájemné přítomnosti ještě uvolněněji, kdy shodili takřka všechny zábrany.

A ještě několik zajímavých čísel na závěr odstavce. Průměrná dvojice si poprvé řekne „miluju tě“ po třech měsících vztahu. Muži toto vyznání pronesou obvykle jako první.

Zhruba po pěti měsících randění si holubičky nechají v partnerově domově zubní kartáček a po šesti se nezdráhají si před ním prdnout.

Mladí lidé ale společenské formality řeší ještě o trochu méně – polovina lidí pod 24 let vypustí „zlého ducha“ před svým protějškem klidně už po třech měsících randění.

4. Fáze závazků

Pixabay.com

Když ji/ho milujete, na co čekat? Tak smýšlí až 45 % zadaných lidí. Právě toto procento už po roce oznamuje zásnuby, má společný bankovní účet, ba dokonce nemovitost.

Zásadní změny ve společném životě se ale dějí už o něco dříve, po půl roce od seznámení. Společné bydlení si v tomto čase zařizuje 28 % lidí a polovina představuje svého partnera rodičům. Obvykle se ale seznámí mnohem dříve.

Ne všichni lidé ale se zásnubami vyčkávají rok. Nezanedbatelné procento (13 % lidí) si navlékne zásnubní prsteny už při půlročním výročí. A 15 % si v tomto čase pořizuje společného domácího mazlíčka.

5. Fáze rozchodu

Maxpixel.freegreatpicture.com

Většina vztahů se rozpadne. Smutný, avšak pravdivý fakt. Mnohé páry nepřekročí ani roční metu.

Po rozchodu trvá 67 % lidí nanjevýš rok, než začnou randit s někým novým. Mileniálové se z nevydařeného vztahu oklepají rychleji, ba doslova rychle – nového partnera najdete po boku až třetiny z nich už po měsíci od rozchodu.

Ačkoliv to může vypadat, že žijeme v době „fastfoodových vztahů“, šrám na srdci se hojí mnohem déle. Průměrnému člověku trvá dva roky, než se zcela zotaví z rozchodu…

Zdroj: The Independent

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články