Vzpomínáte na ceny za socialismu? Kolik stálo pivo a kolik třeba chleba nebo elektronika?

Jogurty a další mléčné výrobky vypadaly v podstatě všechny stejně.
Zdroj: archiv Extra
Mléko v sáčku už dnes na pultech neuvidíte.Pivo na osvěžení.Jogurty a další mléčné výrobky vypadaly v podstatě všechny stejně.Tyhle nádoby na mléko si možná někteří ještě pamatují z dětství u babiček.+ 1 fotka+ 2 fotky

Pokud si myslíte, že jsme se měli za socialismu dobře, tak se podívejte na přehled, kolik tenkrát stály potraviny nebo spotřební zboží a kolik byste za tyto věci utratili dnes.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 16. 08. 2018 07:29

Pojďme se podívat, kolik stály podle Českého statistického úřadu různé komodity za socialismu a kolik byste za ně utratili dnes.

Hezky oblečení chceme chodit v každé době. Kolik stálo oblečení před rokem 1989? Například dámský plášť stál při tehdejším průměrném platu zhruba 1 200 Kčs, to odpovídá dnešním 8 344 korunám. A co pánové? Je libo svetr na zimu? Cena klasického svetru byla 188 Kčs, to se rovná současným 1 316 korunám. Pěkně drahá garderoba! Co myslíte?

Chcete nakoupit na nedělní oběd? Mléko, chleba a pivo pro manžela? Mléko jste mohli dříve pořídit levněji! Dříve stálo 2 Kčs, což je v přepočtu na dnešní peníze zhruba 14 Kč. Před rokem 1989 stál chleba 2 Kčs, to odpovídá nynějším třiceti korunám. Ta Šumava se tenkrát pěkně prodražila, nemyslíte?

Kolik stála tehdy elektronika? Barevná televize se objevila na pultech v roce 1982 a tehdy stála 4 410 Kčs. V dnešní době by vás v přepočtu vyšla na neuvěřitelných 79 840 Kč. Dámy, toužily jste po novém vysavači značky Eta? Za socialismu se dal pořídit za rovných 770 Kčs, tedy v přepočtu za současných 7 000 korun. 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články