Staronový módní hit: Oblíbený skotský vzor okupuje podzimní trendy. Kalhoty, kabáty, kabelka i šaty od 649 Kč

Kostkovaný vzor na podzim 2023: Hitem jsou skládané sukně a neměl by vám chybět ani rozměrný pléd
Zdroj: Oficiální materiály prodejců/ koláž: Lifee
Šaty s asymetrickou délkou, Norma Kamali, 2 860 Kč.Kalhoty s knoflíky, Reserved, 1 599 Kč.Skládaná sukně,  Polo Ralph Lauren, 2 999 Kč.Kabelka, Mango, 899 Kč.+ 12 fotek+ 13 fotek

Skotské dědictví. Tak se mu přezdívá, a důvod je nasnadě. Skotský kilt jiný materiál neuznává. Jeho okouzlující charakter, struktura a především kostkovaný vzor si ale zaslouží více příležitostí, než je tradicionalistická pánská sukně. 

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 07. 09. 2023 08:00

Podzimní sezona téměř každoročně přeje materiálu, který si chlad, plískanice a ponurou šeď náležitě užívá. Šály, plédy, ale i roztomilé skládané sukně inspirované kilty nebo hřejivé pláště a kabáty, to je půda jako stvořená pro tartan a jemu (alespoň vzorem) podobné tkaniny.

Skotská kostka a její stylové barvy

Typické odstíny mechu, temně modrých tónů a krvavě rudé patří k tartanovým atributům odnepaměti. Jeho kouzlo ale tkví především v inspiraci, kterou nabízí mnoha dalším tkaninám s károvaným vzorem a barevnost je přesně tím prvkem, se kterým je radno si zahrávat i mimo tradiční spektrum. Příležitosti se letos chopily třeba značky Gucci nebo Dior, vy ale můžete sahat po dostupnějších podzimních kusech, a že je najdete napříč módní nabídkou i pro obyčejné smrtelníky, to vám už teď můžeme s klidným svědomím slíbit.

Fanynky ikonického vzoru? Princezny Kate i Diana

Tartanový vzor sluší stejně dokonale pokračovatelce rodové linie, nové princezně z Walesu, která si libuje ve značkách jako Alexander McQueen nebo Holland Cooper. Stejně tak zpodobnění královny Alžběty v kontroverzním seriálovém hitu The Crown nese často prvky skotského národního oděvu, především v nepřehlédnutelných vzorech na ozdobách a detailech oděvů. A to je přesně cesta, kterou se v podzimních měsících tohoto roku můžete bez uzardění vydat i vy.

Podzimní doplňky i hřejivé svršky, doména tartanu

Stejně tak ale můžete do šatníku zařadit kostkované skládané sukně (opravdový hit) nebo kalhoty a chybět by vám neměl ani rozměrný pléd. Detaily v podobě vzoru na teniskách nebo heboučké kabelky z tartanových tkanin jsou pak už jen pověstnou třešničkou na podzimním módním dortu, který vám bude neskutečně chutnat. A zahřeje!

Nalákali jsme vás? Nahlédněte do fotogalerie, jistě v ní najdete svůj vyvolený módní kousek.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články