Kolik klíšťat je na metr čtvereční? Zmapovali jsme nejnebezpečnější lokality v Česku

Kolik klíšťat je na metr čtvereční? Zmapovali jsme nejnebezpečnější lokality v Česku
Zdroj: Pixabay.com

Než se vydáte ven, zjistěte si, zda se zrovna ve vašem okolí nevyskytuje příliš mnoho nebezpečných malých parazitů. Ano řeč je o klíšťatech. Kde vás budou nejvíce ohrožovat?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 13. 07. 2020 10:00

Klíště je nenápadný malý parazit, který ale může přenášet nebezpečné nemoci. Mezi ty nejznámější patří klíšťová encefalitida nebo borelióza. Kam se v těchto dnech tedy raději nevydávat?

Aktivita klíšťat je vysoká

V těchto dnech je aktivita klíšťat podle ČHMÚ na stupni číslo sedm, tedy vysoká. Nejvíce se klíšťata vyskytují v listnatých a smíšených lesích a v porostech křovin s bylinným patrem, zejména na jejich okrajích. Klíště ale většinou nepohrdne ani porostem na okrajích vodních toků.

Pozor si dejte také v parcích, v suchu jste v bezpečí

Mnohdy se tito malí nebezpeční parazité vyskytují také v parcích či zahradách nebo na příliš neudržovaných pastvinách. Oproti tomu je jich mnohem menší množství v jehličnatých lesích.  Protože klíšťata vyžadují vlhké prostředí, platí, že je obecně nenajdete ani na otevřených, a slunečných suchých místech. Nevyskytují se ani na rašeliništích a v podmáčeném terénu. Dříve také platilo, že klíšťat ubývá s nadmořskou výškou. Poslední roky se ale podle odborníků z hydrometeorologického ústavu vyskytují klíšťata i v horských polohách až na horní hranici lesa.

Nejvíc jich je ve Středních Čechách, na Vysočině a na Moravě

Dalo by se říct, že jsou klíšťata velmi aktivní po celé republice. Přesto se najde pár míst, kde jsou aktivní více. Mezi ně patří Středočeský kraj, České Středohoří, ale i Vysočina a jižní Čechy. Nejvíce infikovaných klíšťat se vyskytuje podle hygieniků na Třebíčsku, Havlíčkobrodsku a Jihlavsku.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články