Ikonické módní kousky: Kabelka, kterou milovala princezna Diana, dodnes hrdě nese její jméno

Ikonické módní kousky: Kabelka, kterou milovala princezna Diana, dodnes hrdě nese její jméno
Zdroj: Profimedia, oficiální materiály prodejce/koláž Lifee
Lady Diana jí dala jméno a navždy naučila svět milovat svůj styl.Základní varianta kabelky zdobené motivem cannage. Ve velikosti Medium za 140 000 Kč.Stejně okouzlující je i v odstínu Latte. Cena: 140 000 KčJe na majitelce, zda bude kabelku nosit v dlani, či využije odnímatelného popruhu přes rameno.+ 7 fotek+ 8 fotek

Neexistuje mnoho žen, které se mohou pochlubit tím, že jejich jméno nese jedna z nejoblíbenějších kabelek světa. Model, jehož tvůrcům byla při výběru jména inspirací princezna Diana a který šíří její odkaz i dlouho po její tragické smrti, může být své slavné jmenovkyni za mnoho vděčný.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 04. 05. 2023 09:10

Řeč je o jedné z nejúspěšnějších kabelek věhlasného francouzského módního domu Dior, proslulém modelu Lady Dior. Nadčasovost a každoroční přísun nové inspirace v podobě nejčerstvějších kolekcí neustále sune tuto čtverhrannou krásku z precizně prošívané jehněčí kůže na nejvyšší příčky oblíbenosti a řadí ji k těm nejikoničtějším kouskům všech dob.

Výrazný prošívaný motiv, který kabelku zdobí, nesly podle historických zdrojů i zdobené židle typu Napoleon III., které se objevily na jedné z prvních přehlídek značky, dodnes velebící jméno svého zakladatele Christiana Diora, už v roce 1947.

Mazlíček pro princeznu Dianu

Když kabelku nazvanou Chouchou (mazlíček - pozn. red.) navrhl v roce 1994 tehdejší designér Dioru Gianfranco Ferre, zřejmě netušil, že svůj roztomilý název nový model příliš dlouho neponese. A ani se nenadál, jaký, do budoucna nevídaně oblíbený, artikl právě opustil dílny francouzské módní legendy. Brzy poté, co model spatřil světlo světa, totiž oficiálně navštívila Paříž princezna Diana a tehdejší první dáma Bernadette Chirac se rozhodla novou kabelku z - pro Francii tak ikonického - módního domu symbolicky věnovat právě tomuto vzácnému hostovi.

Jakmile se kabelka s typickým prošíváním a pohyblivě upevněnými oblými madly objevila na předloktí světově proslulé a všemi milované Lady Di, bylo rozhodnuto. Během několika měsíců se této ne zrovna levné kabelky prodalo dvě stě tisíc kusů a brzy nato módní dům na počest její neslavnější majitelky a milovnice (Diana ji totiž takřka nedala z ruky a postupně v její sbírce přibývaly další a další exempláře stejného modelu) přejmenoval kabelku na dodnes oblíbenou a milovanou Lady Dior.

Dokonalost nepotřebuje další úpravy

Od doby, kdy vznikla, se design kabelky takřka nemění. Ano, v každé další kolekci existuje hned několik velikostních provedení, významně se rozšířila také nabídka barevné palety, která by jistě nadchla k dalším nákupům i Lady Di, žádné ale nechybí pověstný motiv lineárního prošívaného prolamování zvaný cannage, zaoblené rukojeti ani nepřehlédnutelný přívěsek.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Dior Official (@dior)

Čas od času se módní dům rozhodne i pro speciální edici tohoto oblíbeného kousku, nebo ho sladí se stěžejními motivy dalších aktuálních kolekcí. V nabídce s označením Lady Dior najdete také peněženky, obaly na platební karty nebo neskutečně roztomilé mikro provedení oblíbeného modelu.

Letos ji Maria Grazia Ciuri, kreativní ředitelka značky, oblékla hned do několika barevně výrazných žakárových variant v motivech protkávajících všechny kolekce se slavnou jmenovkou. Každá nová Lady Dior, ať už jde o jakoukoliv kolekci či velikost, ale vždy ztělesňuje archetypální základ designu navržený v  polovině devadesátých let Gianfrancem Ferrem, který stále milují a obdivují miliony žen po celém světě.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články