Jak pečovat o svetry: Na praní zkuste šampón na vlasy a nenechávejte je uschnout na slunci

uvodni
Zdroj: Freepik
Svetr ze směsi vlny a syntetiky perte ručně, nebo na jemné praní v pračce. Svetr Drykorn, answear.cz, 3099 KčO kašmírový svetr je třeba se dobře starat. Po celodenním nošení ho nechte vyvětrat a v případě zašpinění perte ručně s jemným přípravkem jako je třeba šampon na vlasy. Svetr Reserved, 2999 KčŠaty ze směsového materiálu také můžete prát na jemný program v pračce, ale sušte je raději na vzduchu jako přírodní materiály. Šaty Mohito, 999 KčPletené svetry můžete nechat vyvětrat třeba přehozené přes čalouněné křeslo.+ 2 fotky+ 3 fotky

Nedávno jsme vám představili nejnovější svetry a kardigany pro letošní podzim a zimu. Víte, jak se o ně starat, aby vám vydržely v co nejlepší kondici? Pokud ne, přečtěte si dalších pár řádků, oceníte je.

Radka Franc
Radka Franc 22. 11. 2022 09:00

Svetr nejspíš nebude potřeba prát moc často. Pokud není moc znečištěný, jen ho po návratu domů opatrně zavěste přes opěradlo čalouněné židle nebo jinak rovný povrch a nechte přes noc vyvětrat. Pokud máte balkón či terasu, mrazivý vzduch bude fungovat ještě lépe. Pozor ale na sluníčko, to svetrům z přírodních materiálů nesvědčí.

Svetry můžete prát i v pračce, ruční praní je ale šetrnější

Pokud by váš svetr potkalo něco, co bude vyžadovat praní, většinu lze prát ručně v umyvadle s jemným mýdlem určeným pro vlnu, ale může to být i šampón na vlasy. Opatrně, ale důkladně mýdlo vypláchněte, aby v látce nezůstaly zbytky. Některé svetry lze dokonce prát v pračce na jemné praní, cedulka všitá do vnitřního švu vám návod na údržbu prozradí.

Správné sušení zajistí zachování původního tvaru

Poté nechte svetr uschnout na silném ručníku na rovném povrchu, ideálně na horní ploše drátěného věšáku, aby se ke svetru dostal vzduch i zdola. Žádný svetr nikdy nevěste na žádný druh ramínka, ani na ten vycpaný. Vlákna se natáhnou a ramínko nechá v ramenou viditelný otisk.

Syntetika může i do sušičky

Svetry vyrobené z čistě syntetických materiálů se mohou sušit také v sušičce, vždy se ale řiďte doporučením z výše zmíněné cedulky. Bohužel třením materiálu vznikají žmolky, a tak se i u svetrů z umělých vláken vyplatí šetrné zacházení včetně sušení.

Látkové organizéry jsou pro mimosezónní oděvy nejlepší

Zcela suché svetry (opravdu je důležité, aby v nich nezůstala zbytková vlhkost) poté skladujte tak, že je přeložíte podélně na třetiny, rukávy přehnete po stranách a vytvoříte úhledný obdélník. Pak přeložte obdélník na polovinu a svetr umístěte na polici nebo do zásuvky. Mimo sezónu vložte čisté svetry do krabice, ideálně látkové, kam proudí trocha vzduchu, a uložte je suchém místě do další sezóny.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články