Jak vybrat svetr podle typu postavy: Široké boky dobře zakamuflují přiléhavé pulovry, které zvýrazní pas

úvodní foto
Zdroj: Oficiální materiály prodejců/koláž Lifee
Tunika ze směsi vlny a kašmíru od značky Karl Lagerfeld vás zahřeje a zároveň díky jemnému materiálu nepřidá nechtěný objem. Krémová barva je univerzálně slušivá. vermont.cz, 5809 KčV kávovém oversize svetru ze směsi vlny, viskózy a acrylu vám bude příjemně jako v pokojíčku. eshopat.cz, 1090 KčSeverské vzory v barvách, které povzbudí vaši náladu. Svetr ze směsi vlny a polyamidu se stojáčkem, breuninger.com, 7000 KčKardigan na knoflíčky ze stoprocentního kašmíru vás na kůži jen pohladí. Máte-li tvar hrušky, nebo přesýpacích hodin, zapněte ho jen ve střední části pro zvýraznění pasu. Camaïeu, zoot.cz, 1219 Kč+ 8 fotek+ 9 fotek

Svetrová sezóna je v plném proudu a nemáte-li představu o tom, podle čeho svetr vybírat a čím se řídit, přečtěte si pár našich užitečných rad. Ty vám pomohou ke koupi takového oděvu, který se nebude smutně krčit ve vaší skříni, ale budete ho nosit pravidelně a s radostí.

Radka Franc
Radka Franc 13. 11. 2022 09:00

Nejdřív se pojďme podívat na důležité faktory, jimiž byste se měli řídit. Prvním je bezesporu volba materiálu, druhým styl a střih svetru, jeho délka, výstřih a pak samozřejmě barva.

Přemýšlejte, kam budete svetr nosit a s čím ho kombinovat

Teď udělejte malou analýzu své skříně a životního stylu – k jakému oblečení a kam svetr budete nosit? Budete ho oblékat k elegantní sukni do kanceláře, k modrým džínům a teniskám, nebo botám na platformě? Chcete si koupit poslední hit, který vás pravděpodobně bude bavit jednu sezónu, nebo chcete svetr-evergreen, co na jaře odložíte se slzou v oku?

Zvažte výstřih, délku, objem a strukturu, protože každý tento parametr má významný vliv na váš vzhled a funkčnost oděvu. Pro zimomřivé doporučujeme rolák, nebo jeho alternativu – stojáček, který není tak přiléhavý a hodně lidí ho vnímá komfortněji. Svůdně vypadá výstřih do V, pod který je možné vzít i košili nebo hedvábný top. Eleganci padesátých let zaručí lodičkový výstřih.

Délka svetru také hraje důležitou roli při stylingu vašeho vzhledu. Jste-li příznivcem vrstvení, jděte do zkráceného svetru, který skvěle zkombinujete s tenkým rolákem či tílkem. Maxi svetry, nebo svetrové šaty lze nosit samostatně, třeba jen s kozačkami nad kolena. Jste-li v módě konzervativní, volte tradiční délku do pasu, která je pro skladbu outfitu nejjednodušší.

Pozor na oversize střihy a ty, co vám nemusí lichotit

Co se týče objemu, pro klasický strukturovaný vzhled jsou nejlepší dobře padnoucí svetry, tedy ani ne na tělo, ani příliš volné. Svetr ve větší velikosti vám s jistotou poskytne uvolněný vzhled a prostor, při silnější přízi vám ale také opticky přidá na objemu. Vyvážit ho můžete štíhlou spodní částí outfitu. Široké boky dobře zakamuflují přiléhavé a krátké pulovry, které zvýrazňují pas. Může se hodit i kardigan, sepnutý nebo přepásaný ve střední části. Pokud máte naopak křivky jablka, ideálně hledejte střih svetru do áčka.

Orientace v materiálech je snadná. Vždy dávejte přednost těm přírodním, nebo dbejte na to, aby jejich poměrná část byla aspoň 70 %. Na vnitřní cedulce svetru byste tuto informaci měli objevit. Nejlepší materiály jsou kašmír, vlna merino a alpaka, protože mají jemná vlákna. Případně volte tento základ ve směsi s polyamidem či acrylem, díky nim jsou svetry velmi měkké a drží tvar, ale postrádají přirozeně hřejivé nebo voděodolné vlastnosti zvířecích chlupů.

Námořnická modř udělá lepší službu než černá

V základní paletě barev, jako je krémová, béžová, šedá a černá, bude svetr vypadat luxusně a nadčasově, ale řiďte se i tím, jaké barvy sluší právě vám. Naší středoevropsky světlé pleti s modrým podtónem v zimě prospívají i výrazné barvy, jako je červená či sytě růžová. Malým tipem pro ženy středního a vyššího věku je vyměnit černou barvu za tmavě modrou, která je měkčí a k pleti lichotivější.

V naší fotogalerii najdete zástupce všech zmíněných kategorií od levných kousků po luxusní modely, do kterých se vyplatí zainvestovat pro jejich dlouhodobou službu.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články