Velký průvodce materiály: Hřejivý a měkoučký kašmír je v poslední době velmi oblíbený

Kašmírový svetr by neměl chybět v žádném šatníku.
Zdroj: Pixabay
Vždy zkontrolujte, že je oblečení 100% z kašmíru.Koza kašmírská žije převážně v Indii a Tibetu.Kašmírové svetry jsou velmi oblíbené pro punc luxusu.Kromě svetrů jsou v kurzu i kašmírové deky.+ 6 fotek+ 7 fotek

Hřejivý a měkoučký kašmír je v poslední době zvlášť oblíbený materiál, protože má punc luxusu. V každém stylovém rádci najdete, že černý kašmírový svetřík je jedním ze základních kusů šatníku.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 05. 12. 2018 14:00

Horské kašmírské kozy

Kašmír se získává z několika druhů horských koz, kterým se souhrnně říká kašmírské, jinde je v chovných stanicích nazývají kašmírové kozy. Chovají se v Indii, Nepálu, Číně, Mongolsku nebo Pákistánu, ale také v Austrálii; největším dnešním producentem kašmíru je Čína. Název kašmír je odvozen od indického Kašmíru, odkud se v 18. století začaly do Evropy dovážet módní šály pro bohaté dámy. Kašmír je náročný na zpracování, kozy se totiž nestříhají, ale vyčesávají, nebo se sbírají chumáče zimní srsti, kterou kozy na jaře shazují. Z jednoho zvířete se ročně získá 100 až 500 gramů suroviny.

Jak poznat kvalitní kašmír?

Především se podívejte na cedulku, jestli jde opravdu o 100% kašmír a ne směsovku. Obchodník klidně svetr označí jako kašmírový, ale na cedulce pak najdete, že obsahuje 30 % kašmíru a zbytek je vlna a polyamid.

Materiál osahejte – není podezřele tenký nebo chlupatý? Když za něj trochu zataháte, vrací se hned do původního tvaru? Nepouští chloupky, nejsou na něm už v obchodě žmolky? Dobrý kašmír také může trochu žmolkovat, ale určitě ne hned poté, co ho pohladí pár zákazníků. Svetr si vyzkoušejte, nebo si ho aspoň přiložte na holou kůži na předloktí nebo na krku. Kvalitní kašmír nekouše.

Kde koupit kašmír?

Jestli máte dost peněz, kupte si svetr v obchodě, který se na kašmír specializuje (český Felipe, e-shop MyPashmina.co.uk, značka Brora, Dunedin). Levnější, ale celkem dobré jsou i kašmírové svetry z Marks & Spencer nebo Uniqla. Doporučujeme navštěvovat i secondhandy, kašmírový svetr za pár korun je sice vzácný, ale nikoli nemožný úlovek. Někteří sekáčoví lovci se na podobné kousky specializují a potom je sice za víc, ale pořád za slušnou cenu nabízejí třeba na Vintedu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články