Výjimečný film Chlapectví: Točilo se bez scénáře, hlavní hrdinka žádala o ukončení natáčení

Film Chlapectví (v anglickém originále Boyhood) je americké filmové drama z roku 2014.
Zdroj: Cinemart
Film Chlapectví (v anglickém originále Boyhood) je americké filmové drama z roku 2014.Natočil jej režisér Richard Linklater podle vlastního scénáře.Ve filmu se představili Ellar Coltrane, Lorelei Linklater, Ethan Hawke a Patricia Arquette. Děj sleduje dospívání chlapce Masona Evanse (Ellar Coltrane).+ 6 fotek+ 7 fotek

Příběh o dospívání jednoho obyčejného kluka chtěl režisér Richard Linklater natočit co nejpoctivěji, i proto na něm pracoval dvanáct let. Každý rok se na tři až čtyři natáčecí dny sešla tatáž sestava herců a tvůrců, aby natočila další střípek do jedné životní mozaiky.

Petra Járková
Petra Járková 16. 09. 2019 16:00

Emoce

Chlapectví je snímek, který je neobyčejný svou obyčejností a také tím, jak neuvěřitelně pestrou škálu emocí dokáže ze svých diváků vydolovat.

Příznivá kritika

Film se dostal na žebříček předních kritiků pro rok 2014 dokonce 536 krát, čímž se stal tím nejzmiňovanějším. Na prvním místě byl 189 krát.

Pink Floyd

Píseň, kterou hraje studentka na návštěvě u Masonovy matky na kytaru a ostatní studenti k tomu zpívají, je píseň od britské skupiny Pink Floyd Wish You Were Here.

Zakázaný film

V USA byla přístupnost filmu omezena na 17 let, ve Velké Británii na 15 let.

Bez názvu

Až do roku 2013 neměl film jméno, poté byl uváděn jako 12 let, jenže poté se režisér Richard Linklater dozvěděl o filmu 12 let v řetězech a rozhodl se pro jiné pojmenování.

Žádný scénář

Točilo se de facto bez scénáře, režisér Linklater měl vždy jen rozmyšlený koncept scén a hlavní milníky Masonova dospívání.

Ukončení natáčení

Patricia Arquette v několika momentech žádala o ukončení natáčení. Navrhla dokonce svou sebevraždu v příběhu. Nakonec však vše vydržela.

Materiál

Ačkoli by dvanáctiletá práce na filmu sváděla k myšlence, že musí být natočena i kvanta nepoužitého materiálu, tak opak je pravdou. V průběhu oněch dvanácti let bylo pouhých 55 natáčecích dní, a tak vše zásadní, co se natočilo, je i ve výsledném sestřihu a absentují tak pouze některé dílčí scény. Každopádně žádný jiný sestřih nikdy v plánu nebyl a ani nebude, protože není materiál, ze kterého by bylo možno jej udělat.

NA SNÍMKY Z FILMU CHLAPECTVÍ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články