Gurmeti, těšte se! Dva světoví michelinští šéfkuchaři předvedou svůj kulinární koncert v Praze

Tomáš Horák se pustí do souboje s německými kolegy.
Zdroj: Triton
Duo šéfkuchařů berlínské restaurace Facil, oceněné dvěma michelinskými hvězdami.Jeden z nejkreativnějších  pražských šéfkuchařů Tomáš Horák.Svěží předkrm s okurkou, gin-tonic-kefírem a avokádem.Srnčí hřbet fermentovaný v koji rýži, který na talíři doplňuje lanýžový gel, brusinky či špekový prach. + 2 fotky+ 3 fotky

Ojedinělá gastronomická akce se uskuteční koncem listopadu v Praze. Během degustační večeře poměří své síly trojice špičkových šéfkuchařů. Na jedné straně pomyslné barikády bude stát jeden z nejkreativnějších českých šéfkuchařů Tomáš Horák, jeho protivníkem bude duo šéfkuchařů berlínské restaurace Facil, oceněné dvěma michelinskými hvězdami.

Petra Járková
Petra Járková 11. 10. 2019 10:00

Souboj kuchařů

Šéfkuchaři se dvěma hvězdami Michelin se v Praze výjimečně objevují, ale aby vařili společně s pražským kolegou, to tu ještě nebylo. Degustační večeře bude navíc probíhat v noblesním interiéru umělé krápníkové jeskyně restaurace Triton z počátku minulého století, která je pro podobné akce jako stvořená.

Harmonie chutí

Tři špičkoví šéfkuchaři připraví celkem sedm pokrmů, čtyři pod značkou Facil týmu, tři z dílny Tritonu. Hosté tak budou mít skvělou příležitost porovnat vybroušené pokrmy oceněné dvěma hvězdami s prací jednoho z největších es moderní pražské gastronomie. Zajímavá je také skutečnost, že všichni tři šéfkuchaři vycházejí ze stejných kořenů, neboť měli stejné učitele. A všichni tři sázejí na moderní pojetí gastronomie včetně špičkového „uměleckého“ stylingu, byť třeba berlínští kuchaři nepoužívají maso fermentované v koji rýži, což je právě velká doména Tomáše Horáka.

Co se bude podávat?

Berlínští šéfkuchaři Jaochim Gerner a Michael Kempf si připravili několik signature pokrmů svého podniku, jedním z velkých hitů restaurace Facil je rafinovaná prezentace švábského vepříka, respektive vepřového bůčku doplněného prémiovým kaviárem, ústřicí Gillardeau a zeleným kardamonem. Další překvapení nabízí špičková chuť prémiového lososa v kombinaci s čočkou a mořskou řasou či fantastické holubí prso v překvapivém chuťovém souznění s grapefruitem a tamarillem.

Česká kvalita

A nyní k trumfům na české straně. Tomáš Horák se svým týmem bude servírovat svěží předkrm s okurkou, gin-tonic-kefírem a avokádem či svou legendární prezentaci srnčího hřbetu fermentovaného v koji rýži, který na talíři doplňuje lanýžový gel, brusinky či špekový prach. Celé menu bude doprovázené pečlivě vybranými, špičkovými víny včetně elegantní champagne.

Tomáš Horák

"Překvapilo mě, že v podstatě vaříme úplně stejně, že dodržujeme stejná pravidla, jaká jsme se před více než deseti lety naučili. Samozřejmě, konečný výsledek je odlišný, protože gastronomie je umění. A i když máte stejné barvy a stejnou techniku, každý vykouzlí něco jiného a neopakovatelného. Proto se těším, jak budou naše pokrmy souznít a jak se budou doplňovat. A současně mám radost, že našim hostům nabídneme jedinečný a nezapomenutelný zážitek,“ prozradil český zástupce kuchařů Tomáš Horák.

NA SVĚTOVÉ KUCHAŘE A JEJICH DOBROTY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články