Zemřel francouzský michelinský kuchař Michel Roux. I Britové se díky němu naučili dokonale vařit

britský šéfkuchař
Zdroj: Wikimedia Commons/Phil Guest from Bournemouth, UK / CC BY-SA

Svět gastronomie ve čtvrtek opustil francouzský michelinský kuchař Michel Roux, který se zaměřoval především na britskou kuchyni. Tu povznesl na zcela novou úroveň a díky němu si nejen v Británii můžete vychutnat dokonalý gastronomický zážitek. S velkým respektem na něj vzpomíná také jeho kulinářský „syn“ Pierre Koffmann.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 13. 03. 2020 11:33

Michel Roux si před lety spolu se svým bratrem Albertem otevřel restauraci La Gavroche. A pár let na to už byli prvními, kdo měl ve Velké Británii tři restaurace s michelinskou hvězdou. Jejich The Waterside Inn se dokonce stala první restaurací mimo Francii, která tři hvězdy dokázala udržet po dobu dlouhých pětadvaceti let.

Kmotři moderní restaurace

Michel spolu se svým bratrem vytvořili v Británii něco, co tu do té doby vůbec nebylo. I proto byli označováni za kmotry moderní restaurace ve Velké Británii. Samotný Michel získal několik francouzských řádů a obdržel i několik dalších prestižních ocenění.

Dvanáctý březnový den se však oblíbený kuchař ve věku 78 let odebral do kulinářského nebe. A na gastronomickou legendu vzpomíná i jeho kuchařský kolega Pierre Koffmann…

Psal se rok 1970, když Pierre začal pracovat v restauraci Le Gavroche, která patřila Michelovi a Albertovi. Prvním člověkem, kterého Pierre v Londýně potkal, byl právě Michel, za nímž dorazil do jeho restaurace. Ihned si mezi sebou začali budovat skvělý vztah, který už jim vydržel.

Respekt k hostům

Pierre vyzdvihl i Michelův fantastický smysl pro humor, jímž dokázal pobavit místnost plnou lidí. Jeho vtipy byly zkrátka nezapomenutelné. Avšak to, čemu se Pierre při práci s Michelem naučil nejvíc, byl respekt k hostům. Zákazník byl totiž v jeho očích králem, což si Pierre vzal ihned k srdci.

Byl taky rád, že se Michel pustil zrovna do britské kuchyně, která v té době byla zaseknutá v čase a nedávala žádný smysl. „V restauracích se tehdy podávalo avokádo s majonézou a klobásou, k tomu polovina grapefruitu a třešňový konfit na zákusku. Byl to vtip,“ vzpomíná Pierre.

Byl jako jeho táta

Michel se svým bratrem Albertem zaměřili pozornost na mladé kuchaře, kterým tak dali šanci stát se šéfkuchaři. To si prožil taky Pierre, který v restauraci Le Gavroche pracoval jako sous šéfkuchař, ovšem poté, co v roce 1972 byla otevřena Waterside Inn, se stal jejím šéfkuchařem. A odpovědnost, kterou mu právě tito pánové nabídli, mu pomohla stát se tím, kým je. Možná to bylo i proto, že pro něj byl Michel jako otec, i když byl jen o osm let starší. Dohlížel na něj, ale zároveň mu dal potřebnou svobodu k jeho osobnímu rozvoji.

Právě díky Michelovi Rouxovi se nyní Británie může chlubit stejně dobrým jídlem, jako kdekoliv jinde ve světě. Londýn povznesl úplně na jinou úroveň. Michel zkrátka Brity naučil připravit jídla, která jsou dnes klasickou součástí britských restaurací. „Měli jsme stejný druh lásky k jídlu a vždy jsme zůstali přáteli. Miloval život a rád si užíval francouzská červená vína, jeho oblíbeným jídlem bylo telecí blanquette,“ vzpomíná na něj Pierre.

Nesmíme zapomenout ani na to, že Michel se svým bratrem Albertem byli i skvělými pekaři a cukráři. Kdo ví, zda je náhodou nesledovali i ti nejlepší amatérští pekaři a cukráři z České republiky, kteří se už v sobotu večer na obrazovkách České televize utkají ve finálovém díle pořadu Peče celá země.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články