Kouření škodí zdraví: Jak se zbavit otravného zlozvyku?

Kouření škodí zdraví: Jak se zbavit otravného zlozvyku?
Zdroj: Pixabay.com

O kouření je všeobecně známo, že škodí zdraví. Právě proto je lepší s ním ani nezačínat. A pokud už kouříte, postupně přestat. Co když se ale tohoto zlozvyku stále nedokážete zbavit? Vyzkoušejte rady, které vám s tím pomohou.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 24. 07. 2020 10:00

Většina lidí se shoduje na tom, že nejtěžší na odvykání kouření je získat k tomu počáteční pevnou vůli. Když se zadaří, máte téměř vyhráno. Jak na to a co je nejdůležitější, aby se vám povedlo definitivně přestat kouřit?

Důležitá je motivace

Nejtěžší při odvykání kouření je první krok. Kromě vědomí, že je kouření zdraví škodlivé, potřebujete najít ještě jiný osobní důvod, proč s ním přestat. Čím významnější pro vás bude, tím větší bude i vaše motivace.

Sepište si výhody nekuřáctví

Jestli na vás přišla znovu nejistota a vy se potřebujete ve svém rozhodnutí utvrdit, sepište si na papír výhody nekuřáctví. Určitě jich není málo. Například ušetříte peníze, zlepší se vám kondice, přestanete škodit svému zdraví, ale budete mít také bělejší zuby, zdravější nehty i pleť a více času na rodinu. Výhod je zkrátka obrovské množství. Navíc jistě najdete i spoustu dalších vlastních benefitů, které nekuřáctvím získáte.

Začínejte postupně

Jestliže jste letitým kuřákem nebo kuřačkou, nemůžete přestat najednou. Vyhození celé krabičky cigaret do odpadkového koše, proto není nejlepším řešením. Kouření je totiž vysoce návykové a vyžaduje postupné odvykání. Pravděpodobně se tak hned za chvíli vydáte do krámu pro další balíček a jen zbytečně utrácíte peníze. Navíc náhlá změna by nemusela být dobrá ani pro váš organismus. Mnohem snazší bude, když si v počátku odvykání necháte na den jednu až tři cigarety, jejichž počet budete postupně snižovat, až přestanete úplně. Ještě lepším nenávykovým řešením, pokud nemáte dostatek silné vůle, mohou být namísto toho i nikotinové náhražky.

Nikotinové náhražky

Během postupného odvykání kouření můžete vyzkoušet nikotinové náhražky v podobě nikotinových žvýkaček, bonbonů či náplastí. Uspokojíte tak jimi potřebu nikotinu, když na sobě pocítíte některé z abstinenčních příznaků. Navíc umožní, aby odvykání nebylo takovým šokem pro váš organismus. Užitečné jsou i ve chvíli, kdy je pro vás kouření spíše zvykem, jak si krátíte dlouhou chvíli nebo mírníte stres. Namísto cigarety si dejte nikotinovou žvýkačku či bonbon. Uvidíte, že časem nikotin přestanete potřebovat úplně.

Vyhněte se spouštěčům

Jestli u vás chuť na cigaretu spustí stres, snažte se mu co nejvíce vyhnout, nebo začít pracovat na jeho odbourávání. Neváhejte ani s návštěvou odborníka. Pokud je pro vás ale kouření jen zvyk, například u kávy nebo třeba po jídle, zkuste ho nahradit nějakým jiným neškodným rituálem. Dejte si místo něj třeba žvýkačku, bonbon nebo nějaký dobrý zákusek. Snažte si volnou chvilku zpříjemnit jinak než kouřením.

Dodržujte pitný režim

Nezapomínejte ani na dostatečný pitný režim. Vypít byste měli až dva litry čisté vody denně. Ta totiž pomáhá potlačovat chuť na cigaretu a vyplavuje z organismu škodlivý nikotin.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články