Stylistka Evy Pavlové popsala outfit první dámy od hlavy až k patě: Je plný skrytých symbolů, říká exkluzivně

Stylistka Evy Pavlové popsala outfit první dámy od hlavy až k patě: Je plný skrytých symbolů, říká exkluzivně
Zdroj: Profimedia
Manželka prezidenta Petra Pavla Eva oblékla během slavnostního dne hned dva outfity. První, ve kterém vyrazila už na oběd s končícím prezidentem Milošem Zemanem a jeho ženou Ivanou, tvořily modré buklé šaty couture od Zuzany Kubíčkové šité na míru. Kabát v červené barvě jemně odkazuje v kombinaci se šaty na české národní barvy.Šaty pak Eva Pavlová ozdobila broží s motivem květu růžového kaštanu od šperkaře Hanuše Lamra. Stejnou vynesla už při vyhlášení výsledku prezidentských voleb a na inauguraci si ji vzala jako připomínku zvolení svého muže prezidentem.Brož od Hanuše Lamra v detailu.Psaníčko Evy Pavlové k prvnímu outfitu je subtilní, flitrové a v tmavě modrém odstínu.+ 6 fotek+ 7 fotek

Česko má novou první dámu Evu Pavlovou (58), která je ztělesněním vkusu a noblesy. Její dvorní stylistka a návrhářka Štěpánka Pivcová pro magazín Lifee.cz exkluzivně prozradila, co všechno Eva Pavlová na slavnostní inauguraci na Pražském hradě vynesla.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 09. 03. 2023 16:35

Oba outfity, které první dáma ve čtvrtek oblékla, popsala doslova od hlavy až k patě, tedy od náušnic až po lodičky. „Mysleli jsme i na to, že v katedrále sv. Víta je poměrně chladno," prozradila Štěpánka Pivcová Lifee.cz. Popsala také skryté symboly, jako jsou všité iniciály, motivy národního stromu, odkaz na české národní barvy nebo hold tradičním českým krojům.

Outfit Evy Pavlové pro slavnostní oběd se Zemanovými

Pro slavnostní oběd s předchozím prezidentským párem Milošem a Ivanou Zemanovými oblékla nová první dáma modré buklé šaty couture od značky Zuzana Kubíčková, které byly šité na míru. Modrou si Pavlová vybrala záměrně, symbolizuje totiž klid, pokoj a soulad. Outfit pak dotáhla k dokonalosti broží s motivem růžového kaštanu a náušnicemi inspirovanými violkami. „Brož měla paní Eva na vyhlašování výsledků voleb a vzala si ji znovu jako připomínku zvolení svého muže prezidentem," vysvětluje Pivcová.

Brož vytvořil šperkař Hanuš Lamr během loňského jara v době, kdy kvetl růžový kaštan ve Valdštejnské zahradě. „Chtěl jsem zachytit jemnou krásu krátkého období, kdy se můžeme tímto úchvatným květem těšit a vychutnávat si jeho křehkost a něhu,“ vysvětloval, aniž tušil, že jeho dílo se znovu ocitne nedaleko zmiňované zahrady, a to přímo na Pražském hradě. Kabát v červené barvě jemně odkazuje v kombinaci se šaty na české národní barvy," dodala ještě k prvnímu outfitu Pivcová.

Outfit Evy Pavlové při prezidentském slibu

Na následnou inauguraci pak nová první dáma oblékla komplet saka, sukně a peleríny. Ten ve spolupráci s ní navrhla Štěpánka Pivcová. „Návrhy pracovaly se dvěma barevnými verzemi a vybrána byla fuchsiová. Barva něhy, lásky, oddanosti a důvěry pramenící z unikátní životní zkušenosti a síly. Stejně jako živý květ fuchsie je svěží a inspirativní," vysvětluje.

Sako z vlněného double žoržetu má neotřelé detaily třepených okrajů a odkazuje na tradiční zpracování látek u lidových krojů. Díky sukýnce saka je silueta velmi ženská a moderní, zároveň zůstává elegantní. Skrytým detailem je ruční výšivka s motivem lipového květu a monogramem E. P. na vnitřní straně stojáčku. Sako doplňuje pouzdrová sukně, která dotváří celkovou siluetu.

„Pelerína podtrhla slavnostní moment a doplnila celkový vzhled. V katedrále sv. Víta je chladněji, a i proto jsme ji podšili péřovým rounem," dodává dvorní návrhářka první dámy.

Vkusné šperky a lodičky

Brož pro fuchsiový outfit vytvořila šperkařka Eva Růžičková. Motivem je rozkvétající země - moderní, zajímavá a hravá. Stylizované květy lípy a lístek ve tvaru srdce odkazují na český národní strom. K broži patří ještě unikátní náušnice. Oboje autorka vytvořila ze stříbra a detaily následně pozlatila čtyřiadvacetikarátovým zlatem.

Elegantní lodičky navrhl a vytvořil mladý designér obuvi Oldřich Vojta na míru první dámě. Jsou z tkané látky v béžovozlatém tónu tak, aby dotvářely celkový outfit.Jejich podpatek je 3D tištěný a inspirací mu byly tvary klenby Vladislavského sálu. Na patním švu jsou ručně našité perličky Preciosa, které doplňují jemný motiv šperku," popisuje pro Lifee.cz Pivcová. Béžová kabelka je ze stejné látky s třepenými okraji, stejně jako u saka.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články