Móda z inaugurace prezidenta: První dáma Eva Pavlová přišla v modrých buklé šatech s broží Hanuše Lamra

Móda z inaugurace prezidenta: První dáma Eva Pavlová přišla v modrých buklé šatech s broží Hanuše Lamra
Zdroj: Lifee/Renata Bušková
Eva Pavlová přichází na Pražský hrad v den inaugurace prezidenta Petra Pavla.Nová první dáma Eva Pavlová sladila svůj outfit do červeno-modré kombinace.Buklé materiál, z něhož jsou ušité šaty Evy Pavlové, vypadá luxusněji než známější tvíd. Oba materiály milovala a proslavila Coco Chanel.Eva Pavlová doplnila šaty od české návrhářky Zuzany Kubíčkové a červený kašmírový kabát broží od Hanuše Lamra.+ 1 fotka+ 2 fotky

Do úřadu prezidenta České republiky vstupuje 9. března 2023 generál Petr Pavel a tím se jeho žena Eva oficiálně stává první dámou. Podívali jsme se na šaty, které si vybrala pro inauguraci. Ta tradičně probíhá ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 09. 03. 2023 13:40

První dáma Eva Pavlová si pro tuto příležitost oblékla modré šaty z buklé materiálu od návrhářky Zuzany Kubíčkové, který je ještě luxusnější a kvalitnější verzí mnohem více známého tvídu. 

Rozdíl mezi tvídem a buklé 

Tvíd je sportovně elegantní látka s vlněným povrchem. Používají se na ni hrubé mykané melanžové příze (příze s barevným efektem, který vzniká smíšením vláken různé barvy nebo různého původu) se zapředenými nopkami, které vytvářejí jemně skvrnitý, drsný povrch tkaniny. Tvíd se používá na saka, kostýmy a pláště.

Buklé, neboli oblouček, je příze nebo plošná textilie s povrchem ztvárněným smyčkami, očky nebo nopkami. Tkaniny pro oděvní účely obsahují tvarované příze se smyčkami a uzlíky, které na ní vytvářejí drsný povrch. Vyrábí se většinou z česané nebo mykané vlny ve směsi s chemickými vlákny. Luxusní buklé bývá z mohéru (textilní vlákno ze srsti angorské kozy) nebo alpaky, naproti tomu levnější imitace se vyrábějí z jednoduchých přízí s krepovým zákrutem. Výrobky mají nízkou mačkavost a jsou vhodné na sukně, kostýmy a pláště.

Tvíd i buklé byly doménou  Coco Chanel

Francouzská módní návrhářka Coco Chanel, vlastním jménem Gabrielle Chanel, se zasloužila o pohodlnější módu pro ženy. Byla to právě ona, kdo navrhoval a nosil modely z tvídových a buklé materiálů, které byly tenkrát považované spíše za sportovní. Přestože Gabrielle pocházela z venkova a kariéru budovala především díky penězům bohatých mužů coby kurtizána, podařilo se jí navždy zapsat do historie módy.

Originální brož Hanuše Lamra

Nádherným šperkem od Hanuše Lamra se Eva Pavlová ozdobila už v den vyhlášení výsledků prezidentských voleb. Brož s motivem květu růžového kaštanu vytvořil šperkař na jaře 2022 a inspirací mu byl kvetoucí strom ve Valdštejnské zahradě„Chtěl jsem zachytit jemnou krásu krátkého období, kdy se můžeme tímto úchvatným květem těšit a vychutnávat si jeho křehkost a něhu,uvedl před časem Lamr.

Šperkař nejprve vytvořil voskový model a částečně při tom použil speciální techniku, kdy se části modelu ponořují do žhavého vosku. „Chtěl bych poukázat na krásu života. Zhmotnit to, co je prchavé a křehké,” tvrdí Hanuš Lamr.

Šaty doladila červeným kašmírovým kabátem a psaníčkem sladěným s botami. Na celý outfit se podívejte v naší fotogalerii.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články