Šperkař první dámy Evy Pavlové: Většina mých výtvorů jsou v podstatě odlitky přírodnin, říká Hanuš Lamr

Šperkař první dámy Evy Pavlové: Většina mých výtvorů jsou v podstatě odlitky přírodnin, říká Hanuš Lamr
Zdroj: se souhlasem Hanuše Lamra, Herminapress/koláž Lifee
Hanuš Lamr je uznávaný šperkař, který se při své práci nechává inspirovat především přírodou.Také brož, kterou si vybrala první dáma Eva Pavlová, je jí inspirována.Brož je ve tvaru květu růžového kaštanu z Valdštejnské zahrady.Eva Pavlová si ve slavnostní den vybrala u Hanuše Lamra také náušnice s motivem violek.+ 8 fotek+ 9 fotek

Šperky, kterými se nová první dáma Eva Pavlová ozdobila v den vyhlášení výsledků prezidentských voleb, mají zajímavou historii. Jejich autorem je český šperkař Hanuš Lamr, jehož práce je natolik věhlasná, že brož z jeho dílny nosila také někdejší ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albright. Co přesně symbolizuje růžová barva šperků?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 31. 01. 2023 12:00

Nová česká první dáma Eva Pavlová ve slavnostní den vynesla k růžovým šatům z dílny módní návrhářky Štěpánky Pivcové brož s motivem květu růžového kaštanu a náušnice s motivem violek. Brož je odlita z téměř ryzího stříbra a osazena růžovými skleněnými střepy z vyhlášených českých sklářských hutí.

Eva Pavlová v růžové jako symbolu oddanosti

Růžovou barvu svého outfitu, včetně těchto doplňků, si přitom nová první dáma nevybrala náhodou. Symbolizuje totiž lásku, náklonnost, oddanost, kultivovanost, volnost nebo energii. Většina mých šperků jsou v podstatě odlitky přírodnin. Já je třeba ještě namočím do vosku, nějak je domodeluji a výsledek vypadá jako skutečný odlitek. Následně šperk ozdobím třeba drahým kamenem, který má nějakou symboliku," vysvětlil šperkař Hanuš Lamr v nedávném rozhovoru pro Lifee.cz.

Růžový kaštan z Valdštejnské zahrady

Nejinak tomu bylo také v případě brože, kterou Hanuš vytvořil na jaře 2022, kdy kvetl růžový kaštan ve Valdštejnské zahradě„Chtěl jsem zachytit jemnou krásu krátkého období, kdy se můžeme tímto úchvatným květem těšit a vychutnávat si jeho křehkost a něhu,poukazuje umělec na sociálních sítích.

Šperkař nejprve vytvořil voskový model a částečně při tom použil speciální techniku, kdy se části modelu ponořují do žhavého vosku. „Chtěl bych poukázat na krásu života. Zhmotnit to, co je prchavé a křehké,” tvrdí Hanuš Lamr.

Hanuš Lamr přetváří květy ve šperky

Právě přírodní motivy jsou pro jeho tvorbu typické. Miluji venkovské květiny. Spíše ty rurální. Nemusí to být vyloženě orchideje. Baví mě z prostých květin, které se na první pohled nemusí zdát jako zvlášť zajímavé, vytvářet krásné šperky,“ popisuje Hanuš Lamr v našem rozhovoru.

Šperkař se nechal slyšet, že se cítí být výběrem Evy Pavlové poctěn. „Věřím, že jí brož přinesla štěstí v závěrečné fázi kampaně, a samozřejmě gratuluji a přeji novému prezidentskému páru mnoho úspěchů,“ vzkazuje Lamr prostřednictvím tiskové zprávy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články