Na roli první dámy jsem připravena, říká v exkluzivním rozhovoru pro Lifee.cz Eva Pavlová

Na roli první dámy jsem připravena, říká v exkluzivním rozhovoru pro Lifee.cz Eva Pavlová
Zdroj: Lifee.cz/Renata Bušková
Eva Pavlová s manželem, generálem Petrem Pavlem.Eva Pavlová se nedávno v souvislosti s volbou prezidenta zúčastnila debaty manželek (a manžela) prezidentských kandidátů.Eva Pavlová se do společnosti obléká vždy decentně a elegantně.Generál Petr Pavel má ve své ženě velkou oporu.+ 6 fotek+ 7 fotek

Eva Pavlová (58) se stane první dámou České republiky, pokud její manžel, generál Petr Pavel (61), uspěje v prezidentských volbách. Magazín Lifee.cz zajímal recept Pavlových na šťastný dlouholetý vztah i to, jak kandidatura na hlavu státu změnila jejich rodinný život. Čím dokáže generál svoji jinak klidnou Evu pořádně vytočit?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 12. 01. 2023 09:00

Manželka prezidentského kandidáta Petra Pavla Eva radí pro dlouhotrvající spokojené manželství naslouchat jeden druhému, mít se ve vzájemné úctě a v případě neshod hledat kompromisy.

Ovšem i ona v rozhovoru pro Lifee.cz odhaluje, čím ji manžel dokáže spolehlivě vytočit„Nejvíc mě naštve, když si vyžehlenou košili a kalhoty poskládá do batohu a jede na jednání na motorce s tím, že se pak bude převlékat na místě. Samozřejmě to pak žehlím zbytečně, protože se to úplně zmuchlá," směje se potenciální první dáma.

Jak jste doma oslavili příchod nového roku?

Oslavili jsme ho poblíž Náchoda, kde máme chaloupku po prarodičích. Se skupinou přátel a obyvatel vesnice jsme se asi hodinu před půlnocí sešli na jednom z kopců v okolí, kde jsme opékali špekáčky, poslouchali hudbu a povídali si. Následoval přípitek, malý symbolický ohňostroj, ale spíše jsme pozorovali „světélkující” město Náchod a Kudowu-Zdrój v Polsku.

Dáváte si nějaká předsevzetí?

Nedávám. Pokaždé přemýšlím nad tím, že bych něco takového udělat mohla, ale pak to zavrhnu s tím, že myšlenku na zlepšení čehokoliv si mohu dát přece kdykoliv jindy…

Pokud se stane váš muž prezidentem, čeká vás úplně nová role. Jaký vliv má kandidatura vašeho muže na váš rodinný život?

V podstatě žádný, jen děláme něco jiného a možná teď chvíli intenzivněji. Jsme ale na zátěžové situace zvyklí z naší práce v Armádě ČR a působení v zahraničí. Často jsme se třeba, především kvůli manželově práci, stěhovali. Když nad tím tak přemýšlím, bylo to celkem už dvanáctkrát. Pokud ale sloužíte vlasti, je přirozené občas upozadit soukromý život. Pokud by byl manžel zvolen do funkce prezidenta, budu mu jako doposud po boku. Ráda bych mu pomáhala například v sociálních otázkách a dobročinnosti. Již během našeho působení v zahraničí mě tyto otázky zajímaly a měla bych na co navázat.

Jste připravena stát se první dámou?

Já už jsem takovou „malou první dámou” byla. A to jak v době, kdy manžel zastával funkci náčelníka Generálního štábu AČR, tak v době, kdy byl zvolen 28 nejvyššími vojenskými představiteli států NATO do nejvyšší vojenské funkce Severoatlantické aliance se sídlem v Bruselu. V obou případech jsme se potkávali se státníky a diplomaty celého světa, reprezentovali jsme ČR, účastnili se charitativních a jiných společenských akcí, a byli tak pod drobnohledem mnoha lidí. V té době jsme měli také ochranku. Dalo by se tedy říct, že v tomto směru bych mohla být připravena stát se první dámou.

Jak jste se s vaším mužem vlastně poznali?

Poznali jsme se vůbec poprvé v roce 1986 v Prostějově v práci. Oba jsme tam bydleli na stejné ubytovně. Naše cesty se pak ale rozdělily. Podruhé jsme na sebe narazili o několik let později. Tehdy přeskočila jiskra, když jsme se dali do řeči v práci a postupně se začali vídat čím dál častěji, a to už nejen pracovně.

Které vlastnosti na manželovi máte nejraději a čím vás naopak vytáčí?

Odvaha, pracovitost, cílevědomost, to jsou vlastnosti, které u mě ve vztahu k manželovi dominují. Nemám ráda jeho občasnou tvrdohlavost. A nejvíc mě naštve, když si vyžehlenou košili a kalhoty poskládá do batohu a jede na jednání na motorce s tím, že se pak bude převlékat na místě. Samozřejmě to pak žehlím zbytečně, protože se to úplně zmuchlá.

Co je podle vás klíčem k dlouhotrvajícímu manželství?

Nedávno jsem četla, že, cituji, "recept na šťastné manželství neexistuje, přesto můžeme zapracovat na některých dovednostech, díky kterým bude vzkvétat". Tyto dovednosti můžeme najít u odborníků, ale i v knihách. Je to jen na naší vůli a ochotě, jak se péči o vztah budeme věnovat. Nestaráme-li se o květinu, tak zvadne. Stejné je to i s lidmi. Klíčem k dlouhotrvajícímu manželství je tedy podle mě naslouchání, starost o druhého, vzájemná úcta, hledání kompromisů v případě neshody apod.

Jak řešit v manželství krize a spory?

Důstojně, slušně, správnou komunikací, nasloucháním, hledáním kompromisů… Pokud situace dospěje pro oba do neřešitelného” bodu, tak odbornou radou. Například manželské poradny nebo mediační centra mohou pomoci s výukou komunikačních technik.

Máte nějaké rodinné rituály?

Mezi naše rodinné rituály patří například udržování tradic a setkávání se při těchto příležitostech. A doma pak společné snídaně. Dříve to bylo i venčení našeho psa.

Čemu se věnují vaše děti a podporují kariéru vašeho manžela?

Naše tři děti jsou už dospělé, mají své životy, rodiny, pracují. Manželovu kariéru vždycky podporovaly, ale není naším cílem, aby se ocitly v zájmu médii. Během kampaně například aktivně sbíraly podpisy.

Vaříte? Jaká jídla jsou ve vaší rodině populární?

Ano, vařím. Mezi má oblíbená jídla patří boloňské a aglio olio špagety, mexické fazole, guláš a svíčková.

Co byste popřála čtenářům Lifee.cz do nového roku?

Víte, nikdy nemůže být tak zle, aby nemohlo být ještě hůř… Proto bych všem ráda popřála návrat do klidných časů, sociální jistoty, rodinnou pohodu a samozřejmě také zdraví a štěstí.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články