Jak nejlépe opéct buřt? Tajemství spočívá v několika fintách

Jak nejlépe opéct buřt? Tajemství spočívá v několika fintách
Zdroj: Pixabay

Opékání buřtů je krásnou českou tradicí, která neodmyslitelně patří k nejen víkendovým večerům. I když současné trendy nahrávají zdravější kuchyni, nějaký ten špekáček si s klidným svědomím občas dopřát můžeme. Víte ale, jaký vybrat, jak ho správně připravit a opéct? Vše se dozvíte v našem manuálu. Dobrou chuť!

Tereza Švandová
Tereza Švandová 05. 06. 2021 11:30

Pokud už instinktivně saháte po buřtu s co nejvyšším podílem masa, zadržte! Takový se na oheň vůbec nehodí. Svými vlastnostmi připomíná spíše klobásu a opečený si ho patřičně nevychutnáte.

Jak vybrat správný špekáček na opékání?

Ve správném špekáčku na oheň by mělo být 70% masa, 20% špeku a 10% vody, sádla a koření. Právě špek je onou zázračnou ingrediencí, která dodává opečeným buřtům žádoucí šťavnatost i chuť. Naopak od "špekáčků" obsahujících lepek, škroby či strojově oddělené maso se držte co nejdál.

Jak špekáček před opékáním naříznout?

Buřt rozhodně neopékejte vcelku, v takovém případě by nemusel být uvnitř patřičně tepelně upravený. Řezníci radí ho minimálně na každém konci křížem naříznout do zhruba jedné třetiny délky. Zkrátka tak, aby vám z klacku nespadl, ale teplo se dostalo i do středové části.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Naše maso (@nase_maso)

S originálním nápadem přišel populární řezník František Kšána. "Špekáček rozříznete víc než jindy. To znamená klasicky v těch rozích, ale hlavně ho naříznete ještě podélně po všech stranách. Pak se vám špekáček líp propeče a má krásný nožičky," doporučuje Kšána na svém instagramovém účtu.

Pokud jste kreativní, můžete zkusit i jiná naříznutí. Ať už populární na ježka, nebo méně známé tapíří mládě či spirálu. V uvedených případech je lepší špekáček napíchnout na klacek podélně, aby vám nespadl do ohně.

Jak špekáčky opékat?

Pokud máte hotovo, můžete se vrhnout na samotné opékání. Špekáček by měl za pravidelného otáčení strávit v horkém vzduchu nad ohněm (nikoli v plamenech, ani ne v kouři) cca 12-15 minut a měl by být opečený dozlatova. Důležité je nejprve nechat vyhořet podpalovač a přikládat pouze přírodní dřevo, zapomeňte tedy na dřevotřísku, lakované či chemicky ošetřené dřevo.

Špekáčky nejlépe chutnají s čerstvým (ale i opečeným) chlebem a hořčicí. Ta má krom lahodné chuti ještě jednu žádoucí vlastnost. Neutralizuje škodlivé látky, které se během pečení nad ohněm v buřtu vytvoří.

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články