
Opékání buřtů je krásnou českou tradicí, která neodmyslitelně patří k nejen víkendovým večerům. I když současné trendy nahrávají zdravější kuchyni, nějaký ten špekáček si s klidným svědomím občas dopřát můžeme. Víte ale, jaký vybrat, jak ho správně připravit a opéct? Vše se dozvíte v našem manuálu. Dobrou chuť!
Pokud už instinktivně saháte po buřtu s co nejvyšším podílem masa, zadržte! Takový se na oheň vůbec nehodí. Svými vlastnostmi připomíná spíše klobásu a opečený si ho patřičně nevychutnáte.

Jak na dokonalé utopence: Tajemství jedinečného láku
Jak vybrat správný špekáček na opékání?
Ve správném špekáčku na oheň by mělo být 70% masa, 20% špeku a 10% vody, sádla a koření. Právě špek je onou zázračnou ingrediencí, která dodává opečeným buřtům žádoucí šťavnatost i chuť. Naopak od „špekáčků“ obsahujících lepek, škroby či strojově oddělené maso se držte co nejdál.

Bylinkové kuřecí paličky: Skvělý tip pro grilovací sezonu
Jak špekáček před opékáním naříznout?
Buřt rozhodně neopékejte vcelku, v takovém případě by nemusel být uvnitř patřičně tepelně upravený. Řezníci radí ho minimálně na každém konci křížem naříznout do zhruba jedné třetiny délky. Zkrátka tak, aby vám z klacku nespadl, ale teplo se dostalo i do středové části.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
S originálním nápadem přišel populární řezník František Kšána. „Špekáček rozříznete víc než jindy. To znamená klasicky v těch rozích, ale hlavně ho naříznete ještě podélně po všech stranách. Pak se vám špekáček líp propeče a má krásný nožičky,“ doporučuje Kšána na svém instagramovém účtu.
Pokud jste kreativní, můžete zkusit i jiná naříznutí. Ať už populární na ježka, nebo méně známé tapíří mládě či spirálu. V uvedených případech je lepší špekáček napíchnout na klacek podélně, aby vám nespadl do ohně.

Americký burger s bylinkovým máslem: Zahajte stylově grilovací sezonu
Jak špekáčky opékat?
Pokud máte hotovo, můžete se vrhnout na samotné opékání. Špekáček by měl za pravidelného otáčení strávit v horkém vzduchu nad ohněm (nikoli v plamenech, ani ne v kouři) cca 12-15 minut a měl by být opečený dozlatova. Důležité je nejprve nechat vyhořet podpalovač a přikládat pouze přírodní dřevo, zapomeňte tedy na dřevotřísku, lakované či chemicky ošetřené dřevo.
Špekáčky nejlépe chutnají s čerstvým (ale i opečeným) chlebem a hořčicí. Ta má krom lahodné chuti ještě jednu žádoucí vlastnost. Neutralizuje škodlivé látky, které se během pečení nad ohněm v buřtu vytvoří.

Jak na zdravé letní grilování: Rady a skvělé recepty výživové terapeutky