Eva Hrušková a Jan Přeučil se museli vícekrát rozvést, aby se našli: Tento vztah jsem si vymodlila, říká Popelka

Eva Hrušková a Jan Přeučil jsou hosty Miluše Bittnerové a speciálního letního vydání talkshow Na kafeečko.Eva Hrušková a Jan Přeučil se brali před 18 lety. Výročí slaví každoročně 2. dubna.Herecký pár společně navštěvuje kulturní akce a stále působí zamilovaně jako v začátcích vztahu.Eva Hrušková pózuje se synem Zdeňkem Rohlíčkem, jeho manželkou Libuškou (dříve Vojtkovou), vnučkou Elinkou a vnukem Matyášem.+ 6 fotek+ 7 fotek

Miluše Bittnerová si do talkshow Na kafeečko zve zajímavé ženy, v létě ale dostává prostor také párový speciál s názvem Lovestories. Tentokrát k nám zavítal na rozhovor legendární herecký pár Eva Hrušková (70) a Jan Přeučil (85). Letos slaví 18 let od svatby a moderátorce Milušce Bittnerové prozradili, v čem tkví tajemství dlouhotrvajícího a láskyplného vztahu.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 17. 08. 2022 09:00

Herečka Eva Hrušková, kterou proslavila první filmová verze Popelky, našla u Jana Přeučila zázemí v 49 letech. Vzal si ji pod křídla i se třemi syny, kterým v té době bylo 9, 14 a 20 let. Přeučil už byl v té době vdovec, jeho první žena Štěpánka Haničincová zemřela v roce 1999.

Tak se stalo, že oba znovu našli lásku a štěstí, byť ve zralejším věku. „Honzík mi kdysi vyprávěl, jak v 70. letech jel s tatínkem autem. A tatínek mu říkal: ,Jenčo, ty si chceš vzít tu Štěpánku, ale víš, že má dvě děti?' ,No, vím.' ,A víš, do čeho jdeš?' ,Ano, vím,'" vzpomíná Eva Hrušková na zásadní moment jejich vztahu„Když potom Honzík řekl, že si mě vezme, tak jsem mu řekla: ,Jeníčku, sedni si, já se tě na něco zeptám. Tatínka už nemáš, musím to udělat já. Jeníčku, mám tři děti, víš, do čeho jdeš?' A Honzík řekl: ,Vím.'"

O výročí svatby

Jste spolu dvacet let, že? A to už není málo.

Přeučil: 2. dubna to bylo 18 let, co jsem nasazoval Evičce prstýnek. Letos jsem ale vymyslel jednu speciální věc.

Hrušková: Ano, dostala jsem prstýnek, mám ho s sebou. Před dvěma lety jsme slavili rouškovou svatbu, protože byl covid, a loni sedmnáct let. To bylo jen šťastné číslo. A letos to byla taková briliantová, prstýnková svatba.

Ale příští rok může být také prstýnková. Každopádně - pro vás pro oba to byla třetí svatba.

Hrušková: Pro mě čtvrtá.

To jste dobrá!

Hrušková: No, ale je to Honzíkovo šťastné číslo.

Říká se, do třetice všeho nejlepšího...

Hrušková: Ano, ale já byla vdaná už na DAMU, protože tenkrát v 70. letech se nenosilo, že bychom spolu žili jen tak. Proto jsme se s tím klukem rovnou vzali, byl to kytarista. Takže jsme spolu chvíli byli a potom jsme se v dobrém rozešli. Bylo to podobné, jako kdybychom spolu dva roky chodili. Takže to nepočítám. Byla to zkušenost, ale je to přeci jen číslo.

Mám spoustu kamarádek, které jsou ve 30 nebo ve 40 letech nešťastné, že ještě nepotkaly toho pravého. Přitom třeba moje maminka se vdávala po šedesátce znovu. Vy jste se také brali ve věku, kdy vám už nebylo 20. Takže láska kvete v každém věku. Je to tak?

Hrušková: Rozhodně.

A je to v něčem jiné? Po těch zkušenostech?

Hrušková: Určitě.

Přeučil: Láska, jak říkají, je krásný květ, ale je třeba odvahy jít si ho utrhnout na kraj velké propasti.

Hrušková: Člověk by se mohl ženit nebo vdávat několikrát, ale měl by mít šanci nějaké zkoušky. Zjistila jsem, že až tento vztah jsem si vymodlila a můžu říct, že je ideální. Mám vždycky pravdu, že?

Přeučil: Ano, samozřejmě, ano. Proto je to ideální.

Hrušková: Člověk už je daleko tolerantnější, má větší smysl pro legraci a užívá si každý den.

Přeučil: Legrace a humor. My se stále smějeme.

Hrušková: Ano a nebereme nic vážně, vůbec.

Přeučil: A všechno se dá nějak vyřešit. Vždycky.

Tohle je ten recept! Já se na něj ptám obvykle až na konci, ale máme ho tady už teď.

Přeučil: Evinka mi v Řecku dala ke čtení knihu o etiketě a v úvodu byla krásná myšlenka: ,Umění života spočívá v tom, uvědomovat si krásu všedního dne.'

Hrušková: Čím je člověk starší, tím víc si tu krásu uvědomuje a váží si každého dne.

O zvláštních náhodách

Evi, prý jste se dívala na televizi, ve které šel jeden jediný program, a tam bývalá žena tatínka Honzy Přeučila vyhlašovala konkurz, který vás vystřelil až do Popelčiných nebes.

Hrušková: Ano, přesně tak.

Honzův tatínek se podruhé oženil s Eliškou Hruškovou. To prostě nevymyslíš.

Přeučil: 2. dubna jsem dával Evince prstýnek a koukám - Hrušková. Ježíš, táta si bral taky Hruškovou. Byla to vlastně má druhá maminka.

O sporech v manželství

Jste opravdu ideální pár, štve vás vůbec něco na tom druhém?

Hrušková: Máme rozpory.

Sem s nimi! Jsem ráda, že jste normální.

Hrušková: Já mám ráda zimu a Honzík má rád teplo. Takže když Honzík odchází z domova, já vypínám topení a zhasínám. Nastává tam polární noc.

No, to budeme letos v zimě dělat všichni.

Přeučil: Já mám rád teplo. To je snad jediný rozpor. ,Mohlo by se trochu malinko přitopit?' ,Nemohlo!'

Hrušková: To neříkám. Já říkám: ,Jeníčku, tobě je zima?'

O kolika stupních zhruba mluvíme?

Přeučil: Já mám rád těch 22.

Hrušková: Cha, cha, cha. To mrzne! Honzík by tam chtěl mít tak 27.

Domácí pohoda - ovšem bez tepláků

Honzo, prý máte tolik klobouků, kolik je vám let.

Přeučil: 85. Letos jsem také dostal. Klobouk je klobouk. Jak říkala jedna moje učitelka: ,Přátelé, nezapomeňte. S kloboukem v ruce projdete celým světem.'

Abyste tuhle zimu doma nemusel nosit beranici.

Přeučil: Tu bych nenosil.

Honzo, chodíte i doma elegantně oblečený? Může si Evička vzít třeba nějaké rozevláté šaty?

Hrušková: My doma nemáme tepláčky. Honzík snad ani žádné nevlastní. Dokonce má od loňských Vánoc ušitý takový ten polo-kabátek.

Domácí kabátek?

Hrušková: Ano, brokátový.

Přeučil: Co nosil Oldřich Nový.

Hrušková: Ano. A ten je teplý.

Co k tomu nosíte vy, Evičko?

Hrušková: Já mám pletené šaty.

Ale nemusíte doma nosit podpatky, ne?

Hrušková: Ne. Když vidím nějaký americký seriál, tak se směju, protože ty holky mají velké zadky, ale ještě větší podpatky. Já si říkám: ,Děvče, jak se na tom udržíš?'

Přeučil: My to máme opravdu rádi. Když jdeme s Evinou večeřet, tak se i doma krásně oblékneme, aby nám bylo dobře a příjemně.

Hrušková: Když má doma starší dámu, tak aby to alespoň vypadalo.

Přeučil: Starší dámu, no tak…

Vy jste Popelka, Evi. U vás se léta nepočítají.

Hrušková: Zůstala mi jen ta noha velikosti 36, jinak se všechno zvětšilo.

A zpíváte stále stejně?

Hrušková: Nekouřím a nepiju moc alkoholu, takže si hlasivky šetřím.

Přeučil: Já mám sklenku červeného vína rád. Evinka říká: ,Buď opatrný.'

Nechutná vám to, nebo je to zkušeností z minulosti, kdy měl váš tatínek trošku problémy s alkoholem?

Hrušková: Tahle zkušenost mi nevadí, ale třeba moje sestra je úplná abstinentka. Já jsem na DAMU vypila velké množství vína. Jedna redaktorka mi na to řekla: ,Ale to je na té škole povinnost, ne?' Je to povinnost. Potom jsem pila méně a teď už mi to nechutná. Teď si dám občas bublinky, třeba jednou za 14 dní.

Přeučil: Máme rádi prosecco.

Hrušková: Ale neházej to na mě!

Přeučil: Já tu sklenku mám rád, to přiznám. Ale s mírou. Třeba když přijdu po představení nebo po natáčení, tak si ji velice rád dám. Před natáčením nikdy. Je řada kolegů, kteří si dají a říkají: ,Já bych si dal, Přeučko, na jiskru.'

Za co byste partnerovi poděkovali

Přeučil: Vzpomínám, jak jsme zkoušeli úryvky Romea a Julie s Radovanem Lukavským. A on říkal: ,Uvědomte si, být věrný, to umí málokdo. Ale být nevěrný, to umí leckdo. Zkuste být věrný.' To je ten životní diamant. Pak je ten vztah čistý, krásný, ohleduplný. A člověk je šťastný, že někdo je, pro koho žije, a ten zase žije pro něj. A to pohlazení, to obejmutí, to je neskutečně nádherné. Za to já děkuji nahoru, že ve vrcholném věku jsem tenhle diamant potkal.

Za co byste tomu druhému poděkovali? Dnes mám trochu strach se zeptat, abych se nerozplakala.

Hrušková: Honzík mi kdysi vyprávěl, jak v 70. letech jel s tatínkem autem. A tatínek mu říkal: ,Jenčo, ty si chceš vzít tu Štěpánku, ale víš, že má dvě děti?' ,No, vím.' ,A víš, do čeho jdeš?' ,Ano, vím.' Když potom Honzík řekl, že si mě vezme, tak jsem mu řekla: ,Jeníčku, sedni si, já se tě na něco zeptám. Tatínka už nemáš, musím to udělat já. Jeníčku, mám tři děti, víš, do čeho jdeš?' A Honzík řekl: ,Vím.'

Přeučil: A jsem za to strašně vděčný, máme nádhernou rodinu. Tři fantastické kluky - Pavlík, Vojta, Zdenda. Ohromně si rozumíme. A to je přesně to, co říkala Sophia Loren: ,Milovat svoji rodinu a rozdávat tam lásku.' To je ten elixír života, mládí, aktivity, lásky, obejmutí. Jak říká jedna naše kolegyně: ,Užívejte radosti a života jak diví, dokavaď jste živí!'

O čem ještě promluvili Eva s Janem?

  • O tom, proč je Jan věčným gentlemanem
  • Kdo si u nich v domácnosti občas zanadává
  • Jak těžké je hrát divadlo pro děti
  • Proč se Eva Hrušková před představením nerozmlouvá
  • Jan Přeučil vzpomíná, jak byl dřevomodelářem
  • Které jazykolamy Jan Přeučil zpopularizoval
  • O operaci kyčle Jana Přeučila
  • Co pro ně znamená nevěra

Zdroj náhledové fotografie k článku: Lifee.cz/talkshow Na kafeečko

Související články

Další články