Radovan Lukavský: Během krátké doby přišel o manželku i syna, který mu zemřel v náručí

Radovan Lukavský: Během krátké doby přišel o manželku i syna, který mu zemřel v náručí
Zdroj: Vlasta Luťanská / Právo / Profimedia

S hercem Radovanem Lukavským, kterého si můžeme dnes připomenout ve slavném filmu Král Šumavy, se život rozhodně nemazlil. Přišel o manželku i syna, který mu dokonce zemřel v náručí, když jej zradilo srdce.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 08. 2021 11:00

Děj filmu Král Šumavy: Píše se rok 1948 a v drsné šumavské přírodě vládne jednotka pohraničníků vedená šíleným poručíkem Kotem. Ten se spolu s nováčkem strážmistrem Zemanem snaží zlikvidovat převaděče, kteří pomáhají lidem na obou stranách hranice. Na film Král Šumavy z roku 1959 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

Radovan Lukavský chtěl být knězem

Herecký talent zdědil Radovan Lukavský zřejmě po své mamince Marii, která ráda ochotničila. Ta ho také odmala vedla hlavně ke katolické víře, byla totiž hluboce věřící. A Radovanovi se v kostele zalíbilo. Dokonce se chtěl stát knězem. Po pěti letech však musel Arcibiskupské gymnázium v Praze-Bubenči opustit pro neustále rostoucí dluh za internát. Nakonec dostudoval v Českém Brodě.

Herectví začal studovat až v roce 1942. Hned v druhém ročníku byl ale nuceně nasazen do Německa. O dva roky později se naštěstí mohl vrátit zpět. Nastoupil do Divadla Vlasty Buriana, dlouho se v něm však neohřál. Po uzavření divadel skončil Radovan Lukavský jako dělník. Studium se mu podařilo dokončit až po válce. Kromě divadelních rolích přišel i film a pedagogická činnost. Věnoval se rovněž recitování. Díky svému vytříbenému hlasovému projevu se v tomto oboru stal velmi známým. Své zkušenosti pak předal ve dvou knihách o herectví a spoustě odborných statí.

Špatná zpráva pro Radovana Lukavského

Zatímco v profesním životě sklízel Lukavský jeden úspěch za druhým, ten soukromý byl plný tragédií. Když se jeho manželce Ludmile objevila za uchem bulka, nechala si ji chirurgicky odstranit. Po čase však přišla zdrcující zpráva. Šlo o nádor, lymfosarkom. Zbýval jí pouhý půlrok života. Oba se tehdy modlili o zlepšení.

A to jako zázrakem skutečně přišlo. Lékaři nakonec Ludmile po sérii ozařování oznámili, že bude stačit, když se dostaví pouze jednou za rok na kontrolu. Nevěřícně kroutili hlavou, ale bylo to skutečně tak. Boj s rakovinou vyhrála. O to víc pak Radovana tížila její smrt v roce 2005.

Ztráta jediného syna Radovana Lukavského

Jediný hercův syn Ondřej zemřel pouhé dva roky po své matce, a to přímo v otcově náručí. Došlo k tomu na rodinné chalupě v osadě Ruda u Čachnova. Příčinou úmrtí bylo selhání srdce. Pro Radovana Lukavského to byla druhá velká rána, ke které došlo v relativně krátkém čase. Uzavřel se do sebe a přestal komunikovat s okolním světem. Skonal krátce poté, 10. března 2008, ve věku 88 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Radovan Lukavský

CSFilm: Král Šumavy

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články