Zemřel režisér Dušan Klein: Duchovní otec Ulice vnesl do seriálu lidskost i humor

Zemřel režisér Dušan Klein: Duchovní otec Ulice vnesl do seriálu lidskost i humor
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Režisér Dušan Klein před sedmnácti lety vdechl život nesmrtelnému seriálu Ulice.Série filmů o básnících proslavila například herce Pavla Kříže (druhý zprava) nebo Davida Matáska.Křest posledního filmu ze série o básnících Jak básníci čekají na zázrak.Režisér Dušan Klein před slavnou večerkou ze seriálu Ulice.+ 9 fotek+ 10 fotek

V neděli 9. ledna zemřel po těžké nemoci Dušan Klein, bylo mu 82 let. Renomovaný režisér stál nejen za úspěšnou sérií filmů o Básnících, ale byl také jedním z duchovních otců seriálu Ulice. Televize Nova aktuálně vysílá 17. sérii tohoto nekonečného seriálu.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 10. 01. 2022 17:05

Dušan Klein se narodil 27. června 1939 ve slovenských Michalovcích. Kvůli židovskému původu strávil několik let v koncentračním táboře v Terezíně. Na Slovensko se už nevrátil. Nakonec se usadil v Praze a po krátké kariéře dětského herce se přemístil za kameru. Režíroval nejen sérii filmů o Básnících, ale také Hříchy pro pátera Knoxe, Strážce duší a pomohl přivést na svět nekonečný seriál Ulice.

Dušan Klein a seriál Ulice

Dušan Klein byl po zrodu seriálu Ulice několik let také jeho šéfrežisérem. Sám režíroval sto třicet epizod. Byť později pracoval i na dalších seriálech, zmínit můžeme třeba Trapasy nebo Cukrárnu, do Ulice se rád vracel. Naposledy k tomu došlo v červnu 2015.

Dušan Klein byl jednou ze sudiček seriálu Ulice. Přisoudil projektu lidskost, řád, respekt a humor. Dal lidem kolem sebe přesvědčení, že dělají na projektu, který je důležitý nejen pro ně, ale i pro diváky. Větší než jeho profesionalita byla jen jeho laskavost,“ vzpomíná bývalý producent seriálu Ulice Michal Reitler, který je teď ředitelem vývoje obsahu TV Nova.

Vzpomínka na Dušana Kleina

Podle lidí, kteří znali Dušana Kleina soukromě i pracovně, to byl báječný člověk a výjimečný režisér. Nezvyšoval hlas a i díky tomu měl nezpochybnitelnou autoritu. Prý stačil jeden pohled a i bouřliváci začali sekat latinu a spolupracovali, jak bylo potřeba.

Nikdy se nezaobešel bez fajfky a svého charakteristického humoru, který měl blízko k anglickému. Rád si povídal s lidmi na place a byl inspirací a učitelem nejen pro ty, kteří pod jeho křídly začínali. Díky tomu byl tím pravým pro tak náročný a velký projekt, jakým Ulice je.

Zdroje informací:

ČSFD.cz: Dušan Klein

TV Nova

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články