Romeo a Julie z Osvětimi: Zamilovali se do sebe vzdor nelidským podmínkám, jejich láska ale skončila tragicky

Romeo a Julie z Osvětimi: Zamilovali se do sebe vzdor nelidským podmínkám, jejich láska ale skončila tragicky
Zdroj: Wikimedia Commons, Dieglop, CC BY-SA 4.0

Lásku lze zažít i v pekle. Edward Galiński a Mala Zimetbaum byli pro esesáky pouhými čísly 531 a 19880. Pro ostatní vězně a všechny, kdo se o jejich příběhu dozvěděli a dozvídají, Romeo a Julie z Osvětimi.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 03. 2022 11:00

Jejich milostný příběh je stejně tragický jako shakespearovské drama. Jejich útěk z koncentračního tábora se stal legendou, zvláště proto, že jim při něm pomáhal dozorce. Osud jim však bohužel štěstí nepřál...

Jak se Mala a Edward dostali do Osvětimi

Mala byla belgická Židovka polského původu. Do spárů gestapa padla v roce 1942 během zátahu na antverpském nádraží. Po několika měsících ji transportovali do Osvětimi. Její spoluvězenkyně na ni vzpomínaly jako na krásnou ženu. Uměla hned několik jazyků, což jí vyneslo místo překladatelky. Dostala se tak mezi táborovou elitu. Ač pracovala v kanceláři, k ostatním se vždy chovala laskavě. Byla veselá, a přitom podivně smířená se svým osudem.

Edward se dostal do Osvětimi v roce 1940. Bylo mu tehdy pouhých sedmnáct let. Zatčen byl v rámci operace, jež měla za úkol zničit polskou inteligenci. Velice rychle tak musel dospět z chlapce v muže. V táboře mu byla přidělena zámečnická profese.

Láska Maly a Edwarda za ostnatým drátem

Mala a Edward jsou důkazem toho, že láska může kvést i na tak děsivém místě, jakým byl koncentrační tábor Osvětim. Ti dva se potkali na přelomu let 1943 a 1944. “Miluji a jsem milována,” přiznala Mala o něco později přítelkyni Annie Palarczyk. I Edward (Edek) se svěřil kamarádovi s city, které choval k Male. Ten později vypověděl, že se tomu vlastně ani nedivil. Edek měl být atraktivní a mužný typ se sklony k riskování, což jeho milou silně přitahovalo.

Upírat si neměli ani sex. Vybrali si k tomu místnost v bloku 30, kde Josef Mengele pořizoval rentgenové snímky osob, které následně podroboval svým zvráceným pokusům.

S útěkem pomáhal milencům mladý esesák

Edkova touha riskovat mu našeptávala, aby z tábora utekli. Naplnit plán pomáhal milencům esesák Edward Lubusch. Mladík pocházející z polsko-německé rodiny si dokázal zachovat lidskost v dobách, kdy bylo toto slovo jen ozvěnou minulých časů. Do Osvětimi nastoupil dobrovolně, netušil však, co ho tam čeká. Nikdy se údajně nezúčastnil zvěrstev, kterých se na vězních dopouštěli jeho “kolegové”. Za to byl mnohokrát potrestán. Jeho postoj a dílna, již vedl, však zachránily spoustu životů.

Jak vypadal plán útěku mladých milenců? Edek, oblečený v esesácké uniformě, měl Malu dostat ven z tábora a pak se schovat ve vesnici Kozy u jistého Antoniho Szymalaka. Dvojice utekla z koncentračního tábora 24. června 1944. Hned za branou ze sebe Mala shodila pruhovaný mundúr, pod nímž měla šaty. Díky tomu vypadali jako docela obyčejný pár - esesák a jeho přítelkyně.

Tragický konec Romea a Julie z Osvětimi

Po počátečním úspěchu bohužel nabral jejich příběh tragický spád. Mala narazila v obchodě na německou hlídku a byla zatčena. Edek tomu nedokázal nečinně přihlížet a vydal se jim také. Po návratu do Osvětimi je umístili v Bloku smrti. Tam byli vystaveni krutému mučení. Navíc měli oddělené cely. Edek tak dával své milé najevo, že je naživu, alespoň zpěvem nebo pískáním. Po několika dnech je odsoudili k trestu smrti.

Edkova poprava proběhla dramatickým způsobem. Než se stačil přečíst rozsudek v polštině a němčině, strčil hlavu do oprátky a sám se odrazil od stoličky. Jenže k němu přiběhl kápo a znovu mu podpěru pod nohy postavil. Podruhé mu ji už podkopl sám.

Mala zemřela ve stejnou dobu. Nejprve se pokusila o sebevraždu. Chtěla si žiletkou podřezat žíly. Strážní jí v tom však zabránili a surově ji zbili. Ještě předtím však jednoho z nich udeřila se slovy: “Zemřu jako hrdinka, ty jako pes.” Vedoucí tábora nakonec nařídil, aby byla Mala zaživa upálena v peci.

Zdravotní sestry se jí po pokusu o sebevraždu snažily obvazovat ruce co nejpomaleji, aby mezitím vykrvácela. Do krematoria tak byla na prahu bezvědomí převezena na trakaři. Jak nakonec zemřela, není známo. Hovoří se o tom, že ji zastřelil jeden z esesáků, i o tom, že doopravdy skončila v plamenech živá. Připomínkou lásky mladých milenců jsou prameny Maliných vlasů, které se dodnes zachovaly v osvětimském muzeu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Osvětim

Ciekawostkihistoryczne.pl: Najtragiczniejsza historia miłosna z Auschwitz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články