Přežil Mengeleho pokusy, ale odnesl si neobvyklou fobii: Co se v Osvětimi stalo Yitzhakovi Ganonovi?

Přežil Mengeleho pokusy, ale odnesl si neobvyklou fobii: Co se v Osvětimi stalo Yitzhakovi Ganonovi?
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Co v té chvíli řecký Žid Yitzhak Ganon prožíval, si nikdo z nás nedokáže představit. Josef Mengele mu totiž v Osvětimi bez jakéhokoli umrtvení vyřízl z těla ledvinu. To v Yitzhakovi vyvolalo silné trauma z bílých plášťů. Vyhýbal se jim dlouhých 65 let. Jeho děsivý příběh vyšel najevo až v roce 2009, kdy jej postihl infarkt.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 11. 2021 14:00

Yitzhak si nikdy nestěžoval na žádnou bolest ani nemoc. „Doktory nepotřebuji,” odbýval vždy své děti, které měly s přibývajícím věkem čím dál větší starost o jeho zdraví. Fobii starého muže zlomil až vážný zdravotní problém, kvůli němuž zjistil, že jsou na světě i lékaři, kteří mu chtějí skutečně pomoci.

Jedna ledvina Yitzhaka Ganona

Vše vyšlo najevo až v nemocnici ve městě Petach Tikva nedaleko Tel Avivu. Sotva byl Yitzhak přijat lékaři, pozbyl vědomí. Pak se ukázalo, že má pouze jednu ledvinu.Mysleli jsme si, že kvůli tomu ten infarkt nepřežije,” řekl tehdy chirurg Eli Lev. Jakmile se Ganon probral z narkózy, prozradil, proč se celých 65 let vyhýbal doktorům.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Yuri Zamora (@a_la_chingada)

„Narodil jsem se v Artě, malém městě na severu Řecka. Stalo se to v sobotu 25. března 1944. Právě jsme zapálili svíčky na oslavu sabatu, když do domu vtrhl důstojník SS a řecký policista. Řekli nám, že bychom se měli připravit na velký výlet,” přiblížil Yitzhak okolnosti jejich odsunu do koncentračního tábora v Osvětimi. Tam mu na levé předloktí vytetovali číslo 182558.

Anděl smrti Josef Mengele

Transport do Osvětimi trval dva týdny. Yitzhakův nemocný otec cestu nepřežil. Po příjezdu se museli všichni svléknout a podrobit se kontrole. Matka, spolu s jeho pěti sourozenci, byla poslána do plynové komory. On jako jediný se tomu vyhnul. Převezli ho totiž do nemocnice k nechvalně proslulému Andělu smrti, nacistickému lékaři Josefu Mengelemu.

Téměř ihned se musel podrobit krutému zákroku. Mengele jej přivázal na operační stůl, kde mu bez jakéhokoliv umrtvení vyřízl ledvinu.Viděl jsem, jak ji drží v ruce, pulzovala. Křičel jsem Šema Jisrael a prosil ho o smrt, aby mne zbavil utrpení,” vzpomínal na hrůznou událost Yitzhak.

Utrpení v Osvětimi

Po operaci musel Yitzhak pracovat v dílně, kde se látaly uniformy zaměstnanců nemocnice. Nedostal žádné léky proti bolesti. To ale nebylo vše. Mengele se ho totiž nechtěl vzdát. Častokrát mu přikázal umýt zakrvácené chirurgické nástroje. Jindy si zase musel lehnout na celou noc do vany s ledovou vodou. Šílený lékař chtěl otestovat jeho plíce. Dohromady strávil Ganon v Mengeleho rukách šest a půl měsíce.

Přežil jen náhodou

Když pro něj neměli nacisté již využití, chtěli ho poslat na smrt. Plynová komora však dokázala pojmout maximálně dvě stě lidí, on měl pořadové číslo 201. Přežil jen díky náhodě. Pak 27. ledna 1945 sovětská vojska osvobodila Osvětim a Ganon se mohl vrátit do Řecka. Našel zbývající dva sourozence, kteří se transportu vyhnuli, a o pět let později emigroval do Izraele.

A právě tehdy si přísahal, že už nikdy nevyhledá pomoc lékařů. „Své zdravotní problémy sváděl na únavu,” řekla jeho žena Ahuva. Po prvním prodělaném infarktu se o týden později dostavil druhý. „Kdyby nebylo doktorů, už byl bych mrtvý,” přiznal po dlouhých letech s úsměvem Yitzhak. Již podruhé utekl hrobníkovi z lopaty. A zbavil se fobie z bílých plášťů.

Zdroj informací: 

Spiegel.de: Why One Auschwitz Survivor Avoided Doctors For 65 Years

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články