Záhada smrtících léků: Jedovatý kyanid v prášcích proti bolesti zabil sedm lidí

Záhada smrtících léků: Jedovatý kyanid v prášcích proti bolesti zabil sedm lidí
Zdroj: Shutterstock

Měl to být lék, který člověku pomůže od úporné bolesti. V roce 1982 se ale v Chicagu objevily kapsle Tylenolu, jenž byly naplněné jedovatým kyanidem. Dodnes nevyřešený případ si vyžádal sedm životů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 10. 2021 14:00

Tylenolové vraždy se na několik měsíců staly hlavním tématem snad všech novinových plátků. Bylo to více než zvrácené. Lék patřil mezi nejrozšířenější analgetika v Americe, je vskutku zázrak, že měla celá aféra “jen” sedm obětí. Kdo za tímto nebezpečným činem stál? Podařilo se někdy dopadnout pachatele?

Vražedný Tylenol

První obětí vražedného analgetika byla dvanáctiletá Mary Kellerman. Ráno se necítila moc dobře, a tak matce oznámila, že nepůjde do školy. Poté si vzala kapsli extra silného Tylenolu. Slyšel jsem, jak jde do koupelny, pak se ozvalo žuchnutí. Když jsem otevřel dveře, ležela v bezvědomí na zemi,” vypověděl dívčin otec. Mary zemřela po čtyřech hodinách.

 

View this post on Instagram

 

Příspěvek sdílel uživatel @ushistorytoday

Další na řadě byl sedmadvacetiletý zaměstnanec pošty Adam Janus. Byl převezen do nemocnice, kde z neznámých příčin zemřel. I on ten den užil Tylenol. Krátce po jeho pohřbu jej následoval bratr a švagrová. A během dalších dnů zemřely tři ženy. Všechny oběti spojovala jedna věc: Tylenol. Když policisté odebrali z léků vzorky, byla příčina smrti ihned jasná. Někdo do kapslí přimíchal prudce jedovatý kyanid.

Kdo otrávil Tylenol?

Firma Johnson and Johnson, která Tylenol produkovala, na nic nečekala a stáhla ihned všechny potenciálně nebezpečné léky z prodeje. Následné vyšetřování ale neprokázalo, že by do kapslí dával jed některý z jejích zaměstnanců. Každá z kontaminovaných lahví s analgetiky totiž pocházela od různých partnerských dodavatelů. Nabízela se teze, že je musel vrah zakoupit v obchodě, přidat do nich jed doma, a pak je vrátit zpět do regálu.

Celý případ byl silně medializován, přesto se nikdy nepodařilo pachatele dopadnout. Nicméně se objevil jeden podezřelý, jehož jméno se prakticky dodnes neočistilo - James William Lewis. Ten společnosti Johnson and Johnson poslal dopis s žádostí o milionové výkupné. Pokud by jej zaplatila, otravy kyanidem se zastaví. Zda byl oním vrahem, se prokázat nepodařilo. Vydírání jej však stálo třináct let života za mřížemi.

90 let vězení

Aby se podobný případ již neopakoval, začal se Tylenol vyrábět se speciální pečetí na hrdle. Pokud by byla jakkoli porušena, měl se lék ihned vrátit prodejci. Varovný signál však byl vyslán i do společnosti. Jeden člověk se snažil tylenolové vraždy napodobit, za což byl odsouzen k devadesáti letům vězení. Samotné firmě  Johnson and Johnson to nijak neuškodilo, tedy alespoň ne trvale. Za pár let se její akcie opět vyšplhaly nahoru.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Chicago Tylenol murders

Allthatsinteresting.com: Inside the Chicago Tylenol murders that left 7 dead – and was never solved

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články