Vraždí celá vesnice: Travička Julia Fazekasová zabíjela agresivní muže jedem z mucholapek. Obětí bylo až tři sta

Vraždí celá vesnice: Travička Julia Fazekasová zabíjela agresivní muže jedem z mucholapek. Obětí bylo až tři sta
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Jak se může z porodní báby stát vražedkyně? Třeba tak, že se začne zastávat žen donucených ke sňatku s muži, které jim dohodily jejich rodiny. Taková manželství byla většinou plná domácího násilí a krutosti. Pak stačil jen odvar z mucholapek, a bylo po problému. Jenže se to celé brzy vymklo kontrole.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 02. 2021 14:00

Julia Fazekasová byla porodní asistentka, která se v letech 1911 až 1921 dostala až desetkrát do vězení za provádění nelegálních potratů. Pokaždé ale velmi rychle vyklouzla na svobodu, neboť měla štěstí na soudce tajně nakloněné potratům.

Jed z mucholapek

Julia Fazekasová byla také „strážným andělem” pro ženy v maďarské vesnici Nagyrév, které jednak měly z rodiči domluvených sňatků doma alkoholiky a násilníky, nebo se v průběhu války zapletly s jinými muži, zatímco ti jejich trpěli na frontě. Nečekala ani na to, až k ní nějaká nešťastná manželka přijde prosit o pomoc. Ba naopak. Sama je přesvědčovala k tomu, aby se svých agresivních protějšků zbavily jednou provždy arzénovým roztokem z vyvařených proužků papírových mucholapek, o němž byla přesvědčena, že je v těle nezjistitelný. Aplikovat ho měly samy, nebo to za malou úplatu provedla Fazekasová.

Jenomže se to záhy zvrtlo v naprosté šílenství. Ženy začaly trávit i další členy rodiny, kteří jim sice nijak neublížili, ale byli bohatí. Šlo tak o pouhou touhu zmocnit se dědictví. Fazekasová tuto stránku „podnikání“ nijak neřešila, neboť její bratranec měl na starosti vydávání úmrtních listů. Dalo by se tak říct, že měla perfektní krytí.

Vražedná čtvrť

Obci Nagyrév se záhy přezdívalo „vražedná čtvrť”, neumírali totiž jenom dospělí, ale i děti. Julia Fazekasová, zaslepena vidinou většího výdělku, začala své služby nabízet i ve vedlejší vsi. K odhalení celého komplotu došlo až v roce 1929 a dodnes se přesně neví, co způsobilo pád „oblíbené” travičky.

Pracuje se však se třemi verzemi. Buď byla její identita odhalená jednou z žen, která byla přistižena při činu, nebo se na použití jedu, jakožto smrtícího nástroje, přišlo během pitvy. Mohlo také dojít k anonymnímu udání v místních novinách. Jedno je však jisté – během policejní prohlídky se u Fazekasové našlo tolik vývarů z mucholapek, že by tím zlikvidovala přinejmenším celý regiment.

300 obětí

Julia Fazekasová, paradoxně, jako jediná svým způsobem unikla trestu – oběsila se v cele. Následné vyšetřování ukázalo, že její rukou, potažmo jejím jedem podávaným nezdárným manželům zemřelo až čtyřicet mužů. Kdybychom k tomu ale připočetli vraždy spáchané ženami, které s Fazekasovou spolupracovaly, dostali bychom se prý až na tři stovky. Některé travičky byly odsouzeny na smrt, jiné skončily ve vězení v Szolnoku, z něhož pochází i úvodní fotografie k článku.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Angel Makers of Nagyrév

Evilminds.tumblr.com: Angel Makers of Nagyrév

Murderpedia.org: Julia Fazekas

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články