Utrpení trpasličí rodiny Ovitzových: Mengele jim v Osvětimi připravil peklo na Zemi

Utrpení trpasličí rodiny Ovitzových: Mengele jim v Osvětimi připravil peklo na Zemi
Zdroj: Pixabay

Byli jiní a kvůli tomu trpěli. Řeč je o rodině Ovitzových, transylvánských Židech, kterým byla diagnostikována achondroplazie, což je genetická mutace způsobující nízký vzrůst. Kvůli tomu padli do oka šílenému lékaři Josefu Mengelemu. Stali se jeho pokusnými králíky a zároveň oběťmi nelidského mučení.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 12. 2021 13:00

Ovitzovi brali svou “jinakost” s nadhledem a založili kapelu s názvem Jazz Band of Lilliput. Ač byla druhá světová válka v plném proudu, dařilo se jim koncertovat po celé střední Evropě. Rozjetou kariéru si mohli udržet také kvůli tomu, že úspěšně skrývali svůj původ. Osudným se jim stalo až maďarské turné v roce 1944 a datum 17. května. Ten den byli zajati a posláni do Osvětimi.

Josef Mengele a rodina Ovitzových

Mengel již předtím mučil, testoval a pitval desítky sourozenců - dvojčat, aby zdokumentoval podobnost vnitřních orgánů. A teď se do jeho spárů dostala trpasličí rodina. Elizabeth Ovitz, která všechny hrůzy zaznamenala, se spolu se svými sourozenci stala subjektem zvrácených experimentů. „Teď budu mít práci na dvacet let,” zavzpomínala žena na slova nacistického lékaře, který je hned oddělil od ostatních vězňů a podrobil různým vyšetřením.

„Nejhorší byly ty gynekologické,” pokračovala Elizabeth. „Přivázali nás ke stolu a začali nám do dělohy píchat různé věci. Odebírali nám krev, kopali do nás a brali spoustu vzorků. Je nemožné vyjádřit slovy, jakou bolest jsme během toho cítily. Přetrvávala ještě mnoho dní po ukončení experimentu.

Na hraně života a smrti

Gynekologické experimenty byly tak kruté, že je po několika zákrocích Mengeleho asistující lékaři odmítli provádět. Poukazovali na to, že by to rodina Ovitzových už nemusela přežít. To byla červená stopka i pro Anděla smrti, jak se Mengelemu v táboře přezdívalo. Nechtěl ohrozit životy svých oblíbených “laboratorních krys.” Mučení ale zdaleka nebyl konec.

Následovaly lumbální punkce, cože je odběr mozkomíšního moku z páteřního kanálu, vytrhávaní vlasů, bolestivé testy na mozku, v nose, ústech a na rukou. Všechny fáze “studie” byly podrobně dokumentovány. Tak bylo možné zjistit, že se Mengele nezastavil před ničím. Zkoušel i extrakci kostní dřeně, trhání zubů bez jakéhokoli umrtvení a dočasné oslepení pomocí kapek s agresivní chemickou sloučeninou.

Cirkus pro Adolfa Hitlera

Ovitzovi museli v Osvětimi také vydržet ponižování. Mengele je nahé předváděl dalším nacistům a přednášel o genetice. Zkrátka nepřišel ani Vůdce. Lékař pro něj vytvořil krátký film, kde rodinka zpívala německé písně. Donutil je k tomu násilím. Těsně předtím totiž byli svědky toho, jak byly další dvě osoby malého vzrůstu uvařeny, aby se jejich kosti mohly vystavit v nacistickém muzeu.

Na svobodu se Ovitzovi dostali až 27. ledna 1945 díky sovětským vojákům. Jen dva dny předtím se Mengele před Elisabeth promenádoval s párem umělých oči a zjišťoval, zda odpovídají její barvě duhovek. Během následujících čtyř let vystupovali s choreografií, jež připomínala jejich pobyt v koncentračním táboře. V roce 1949 pak Ovitzovi emigrovali do Izraele, kde konečně nalezli klid.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Ovitz family

Anomalien.com: The Ovitz Family Ordeal – Disturbing True Story of Nazi Times

Zdraví.euro.cz: Achondroplazie způsobuje nízký vzrůst pacientů. Na vině je genetická mutace

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články