Barvou roku 2023 je Viva Magenta: Vyvolává přírodní síly a pomáhá budovat vnitřní sebejistotu

Barvou roku 2023 je Viva Magenta: Vyvolává přírodní síly a pomáhá budovat vnitřní sebejistotu
Zdroj: Oficiální materiály prodejců/koláž Lifee
Těžko říct, který z těchto kousků je víc Viva Magenta. Chi Chi London, 1 929KčKozačky na podpatku. Beli Amo, 1 099KčNetradičně střižené šaty, které využijete na jakoukoli společenskou akci. Chi Chi London, 2 729KčZářivé šaty, které budou slušet všem. Closet, 1 832Kč+ 13 fotek+ 14 fotek

Zatímco barvou roku 2022 se stal výrazný odstín fialové Very Peri, po Silvestru převezme podle společnosti Pantone vládu Viva Magenta. V Česku bychom tuto barvu označili nejspíš názvem karmínová, fuchsiová nebo purpurová. Proč Pantone vybrala zrovna tento odstín?

Kristýna Nováčková
Kristýna Nováčková 06. 12. 2022 09:00

Společnost Pantone, která pravidelně vybírá barvu roku, má patentovaný barevný prostor. Každá barva má své číslo a tyto barvy se pak používají například v tisku, při výrobě vláken, textilií nebo plastů. Pantone vychází z dlouhodobé analýzy trhu a trendových predikcí a zvolenou barvou údajně odráží celosvětovou společenskou náladu. Na základě toho pak ovlivňuje to, co se prodává a nosí.

Netradiční odstín pro nekonvenční dobu

Pokud milujete trendy a nedočkavě vyhlížíte, co přinese začátek roku, už teď můžete zavítat do barevného spektra. Barva Viva Magenta, která se nachází někde mezi červenou a fialovou, vám dá prostor pro fantazii. Tvůrci ji navíc odprezentovali skrze virtuální metalické broučky, kteří odrážejí různé odstíny magenty, jimiž se můžeme inspirovat.

Společnost Pantone dle svého vyjádření zkoumá dynamiku mezi umělou inteligencí a lidskou kreativitou. Viva Magenta má vyjadřovat optimismus, radost, touhu experimentovat a vyjádřit sebe sama. Zatímco minulé roky byly naplněny nejistotou a obavami, tvůrci doufají, že tato barva přinese pozitivnější budoucnost.

Inspirováno přírodou

Leatrice Eiseman, výkonná ředitelka Institutu barev Pantone, uvedla, že odstín byl inspirován přírodním červeným barvivem pocházejícím z malého hmyzu zvaného červec nopálový. „Vzhledem k tomu, že se virtuální světy stávají významnější součástí našich každodenních životů, snažíme se čerpat inspiraci z přírody a toho, co je skutečné,“ uvedla Eiseman v tiskovém prohlášení a dodala: „Viva Magenta, zakořeněná v prapůvodním světě, nás s ním znovu spojuje. Vyvolává přírodní síly a pomáhá nám budovat vnitřní sebejistotu."

Možná už máte Viva Magentu doma

Přestože tvůrci nazývají Viva Magentu netradiční, nakoukněte do svých šatníků. Tato barva byla oblíbená i v minulosti. Pokud jste si říkali, že její čas už dávno vypršel, svět módy ji přivolal zpět a ještě ji o něco vylepšil. Je dokonce velmi pravděpodobné, že doma už nějaký magentový kousek máte, a jste tak trendy, aniž byste předpovídali budoucnost módy. Pokud navíc sáhnete po metalické magentové rtěnce, můžete se stát femme fatale příštího roku. Tak s chutí do magenty, které je plná i naše fotogalerie.

Zdroj informací:

Pantone.com

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články