Česko má novou první dámu: Vojenská pedagožka Eva Pavlová je připravená obětovat soukromí, aby sloužila vlasti

Česko má novou první dámu: Vojenská pedagožka Eva Pavlová je připravená obětovat soukromí, aby sloužila vlasti
Zdroj: Lifee/Renata Bušková
Eva a Petr Pavlovi přicházejí na inauguraci.Eva Pavlová zvolila pro tuto příležitost červený kašmírový kabát a modré buklé šaty od české návrhářky Zuzany Kubíčkové.Prezidentský pár výběrem barev svého oblečení evokoval národní trikolóru.Šaty Evy Pavlové zdobila brož z dílny šperkaře Hanuše Lamra,...+ 8 fotek+ 9 fotek

Čtvrteční inaugurací generála Petra Pavla (61) získává Česká republika kromě nového prezidenta také novou první dámu. Je jí podplukovnice v záloze Eva Pavlová (58). V rozhovoru pro Lifee.cz odhalila okolnosti rodinného soužití s hlavou státu a posvítili jsme si také na její módní styl. Čím ji manžel dokáže spolehlivě vytočit a jaký je její recept na spokojený vztah?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 09. 03. 2023 14:20

Podplukovnice v záloze a promovaná vojenská pedagožka Eva Pavlová se za Petra Pavla vdala v roce 2004. V té době už byli oba rozvedení a měli také potomky. Eva z prvního manželství dceru Evu (*1992), Petr zase syny Jana (*1990) a Petra (*1993).

Petr Pavel uhranul Evu Pavlovou knírkem

„V roce 1985 jsem začínala v Prostějově, on tam už pracoval. Oba jsme bydleli na posádkové ubytovně, takže jsme se normálně potkávali a míjeli. Možná je to legrační, ale čím mě zaujal, tak svým zjevem výrazněji až s knírem. Tenkrát černým. Trochu mi tím připomínal tátu,“ zavzpomínala Eva Pavlová v roce 2013 pro Magazín DNES.

Vytáčí ji manželova tvrdohlavost

V rozhovoru pro Lifee.cz pak první dáma odhaluje, že na manželovi má nejraději jeho odvahu, pracovitost a cílevědomost, naopak jí vadí jeho občasná tvrdohlavost. „Nejvíc mě naštve, když si vyžehlenou košili a kalhoty poskládá do batohu a jede na jednání na motorce s tím, že se pak bude převlékat na místě. Samozřejmě to pak žehlím zbytečně, protože se to úplně zmuchlá,“  ozřejmila Eva.

Láskyplný vztah udržují starostí jeden o druhého

Klíčem k dlouhotrvajícímu a spokojenému manželství je podle ní naslouchání, starost o druhého, vzájemná úcta nebo hledání kompromisů v případě neshod. „Nedávno jsem četla, že, cituji: ,Recept na šťastné manželství neexistuje, přesto můžeme zapracovat na některých dovednostech, díky kterým bude vzkvétat.' Tyto dovednosti můžeme najít u odborníků, ale i v knihách. Je to jen na naší vůli a ochotě, jak se péči o vztah budeme věnovat. Nestaráme-li se o květinu, tak zvadne. Stejné je to i s lidmi," zamýšlí se Eva Pavlová.

Prezident je podle ní vděčným strávníkem a mezi jeho oblíbená jídla patří například zelňačka, ve které nesmí chybět švestky„V Bruselu bylo těžké na ni sehnat suroviny,“ zavzpomínala Pavlová na dobu, kdy s manželem žili v Belgii, kde byl generál Pavel v letech 2015 – 2018 předsedou vojenského výboru NATO.

Eva Pavlová a její sofistikovaný šatník

O dokonalý vzhled první dámy pečuje uznávaná módní návrhářka Štěpánka Pivcová. Ta pro paní Evu připravuje elegantní sofistikované outfity, často v pastelových nebo tlumených barevných odstínech, střihem decentní a přiměřené funkci a věku první dámy.

V den vyhlášení výsledků prezidentských voleb vynesla Eva Pavlová brož s motivem květu růžového kaštanu a náušnice s motivem violek od českého šperkaře Hanuše Lamra. Jeho práce je natolik věhlasná, že brož z jeho dílny nosila také někdejší ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albright.

Soukromý život Pavlovi upozaďují

Na roli první dámy je Eva Pavlová dle svých slov připravena, a to díky předchozím zkušenostem v diplomacii, kde dlouhé roky doprovázela svého manžela. „Jen děláme něco jiného a možná teď chvíli intenzivněji. Jsme ale na zátěžové situace zvyklí z práce v Armádě ČR a působení v zahraničí. Často jsme se třeba, především kvůli manželově práci, stěhovali. Když nad tím tak přemýšlím, bylo to celkem dvanáctkrát. Pokud ale sloužíte vlasti, je přirozené občas upozadit soukromý život," myslí si.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články