Výživová specialistka Karolína Fourová: Drobné změny, jako vyměnit smetanu za mléko či máslo za žervé, dokážou s hubnutím zatočit

Výživová specialistka Karolína Fourová: Drobné změny, jako vyměnit smetanu za mléko či máslo za žervé, dokážou s hubnutím zatočit
Zdroj: Se souhlasem Karolíny Fourové
Odbornice v oblasti výživy a kvality potravin radí čtenářům Lifee.cz, jak jednoduše shodit pár kilogramů.Karolína Fourová v minulosti sama trpěla poruchou příjmu potravy.Obyčejná hrachová kaše s vejcem je plná bílkovin a zasytí na dlouhou dobu.Stejně jako chléb s rajčaty a avokádem.+ 8 fotek+ 9 fotek

Odbornice na výživu a kvalitu potravin Karolína Fourová (32) radí čtenářům Lifee.cz, jak v pěti bodech snadno zhubnout, aniž bychom se museli drasticky omezovat. Doporučuje například nesladit čaj, kávu ani mléčné výrobky, sýry kupovat jen s obsahem tuku v sušině pod 30 % a omezit také tučné maso a masné výrobky. Proč si tak často pleteme kvalitní potraviny s dietními?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 11. 06. 2023 08:00

Odbornice na výživu a kvalitu potravin Karolína Fourová (32) byla hostem Miluše Bittnerové v talkshow Na kafeečko, kde mimo jiné nastínila pětici jednoduchých bodů, kterých se držet, abychom zhubli. Předesílá, že většina lidí si klamně plete rozdíl mezi kvalitními a dietními potravinami, jelikož kvalitní potraviny mohou být nefalšovanou kalorickou bombou.

"Kvalitní je také gorgonzola, která má skoro 60 % tuku v sušině. Kvalitní může být i párek nebo slanina," vysvětluje Karolína. "Občas, když lidé řeší své jídelníčky, mají pocit, že to bylo všechno dobře, protože to bylo farmářské. Ale farmářské máte i sádlo," poukazuje odbornice, podle které bychom se nejprve měli zamyslet nad tím, jaké skutečné jídlo tvoří základ našeho jídelníčku. Přemýšlet bychom měli také o množství tuku a cukru, ať už toho jednoduchého, který je například v cukrovinkách, nebo složitého, který najdeme v pečivu, těstovinách nebo bramborách.

Bod číslo 1: Sýry jen do 30 %

Sýry patří bezpochyby mezi základní potraviny, které by v jídelníčku neměly chybět. Pozornost bychom ovšem podle Karolíny měli věnovat etiketám a důsledně číst obsah tuku. "Na pravidelnou konzumaci si vybírat sýry do 30 % tuku v sušině. Ano, je to eidam, ale i jiné sýry. Nejsou tak dobré, jako třeba gouda. Skvělé jsou třeba olomoucké tvarůžky," nabízí Karolína chutné a dietní řešení. Z tvarůžků můžete snadno vyrobit také pomazánku.

Bod číslo 2: Neochucené mléčné výrobky

Nepopulárním bodem jsou slazené mléčné výrobky, které milují také děti. Konzumovat bychom ovšem měli primárně ty neochucené, bílé, a dosladit si je například ovocem nebo arašídovým máslem. Sama Karolína má zkušenost s tím, že bílé jogurty většině dětí nechutnají a nechuť se přelévá až do dospělosti. "Když jsem vyrůstala, v kurzu byly všechny ty ochucené krémy nebo třeba pudink se šlehačkou. Jenže v patnácti letech jsem potom měla problém sníst bílý jogurt. U nás to byl ekvivalent mléčného výrobku, ale ve skutečnosti je to dezert," varuje odbornice na výživu a kvalitu potravin.

Bod číslo 3: Celozrnné pečivo

Do svého jídelníčku bychom se podle Karolíny měli snažit zařadit také celozrnné pečivo. To má pro tělo nesporné benefity. "Obsahuje více vlákniny, takže zasytí na delší dobu. Dobré je také žitné pečivo, protože mouka se mele podobným způsobem jako celozrnná," vysvětluje Karolína.

Bod číslo 4: Voda a neslazená káva

Jak už Karolína předeslala, problém je také s množstvím cukru, kterého přes den zkonzumujeme příliš moc, proto bychom jeho množství měli důrazně seškrtat. Šetřit cukrem je snadné například v otázce pitného režimu. "Pít hlavně vodu a potom neslazený čaj a neslazenou kávu," radí.

Bod číslo 5: Omezit masné výrobky

Prorostlé vepřové, párky nebo uzené, to jsou pochutiny, které Češi milují. A podle Karolíny je právě v množství tučného masa velký problém. "Do jídelníčku by se měly zařazovat výjimečně a když už, tak třeba libovou šunku. Lidé mají pocit, že je důležitá vysokoprocentní šunka, ale důležité je sledovat také procento tuku. Vysokoprocentní šunka je i ta s pěkně tučným okrajem," poučuje naše odbornice.

Tuk ovšem můžeme zkrouhnout i během jiných denních rituálů. "Jsou to drobnosti, kterých si člověk skoro nevšimne - vyměnit smetanu do kávy za mléko. Tam se ušetří velké množství tuku. Nebo když si člověk neumí představit nenamazané pečivo, tak vyměnit máslo za žervé nebo jiný čerstvý sýr," navrhuje Karolína Fourová, podle které mohou mít podobné drobnosti na naši váhu velký efekt.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články