Místo sacharidů maso: Dietu založenou na ketóze si oblíbily Vendula Pizingerová, Halle Berry i Petra Janů

Keto dietu si oblíbily Vendula Pizingerová, Halle Berry, Adriana Lima i Petra Janů
Zdroj: Herminapress, Profimedia/koláž Lifee
Dietu na principu ketózy čas od času drží Vendula Pizingerová. K jídlu si vystačí s masem a zeleninou.Na keto dietu sází také zpěvačka Petra Janů.Supermodelka Adriana Lima údajně před přehlídkou jí pouze kuře a zelenou zeleninu.Zpěvačka Jitka Zelenková se bez sacharidů také obejde.+ 11 fotek+ 12 fotek

Ketogenní dieta je velmi populární, protože slibuje větší úbytek váhy bez pocitu hladu. Vzdát se ovšem musíte všech potravin obsahujících sacharidy, a to včetně rýže, brambor nebo dokonce barevné zeleniny, a nahradit je tučnými bílkovinnými pokrmy. Herečka Vanessa Hudgens se pochlubila, že za měsíc díky konzumaci slaniny zhubla 4,5 kg. Které další celebrity ketogenní dietě propadly?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 20. 01. 2023 17:00

Ketóza je stav, do kterého se naše tělo dostane pár dní po úplném vysazení sacharidů. Za normálních okolností totiž používá glukózu ze sacharidových potravin pro výrobu energie. Při její absenci dochází k procesu zvaném ketóza, při němž tělo spaluje tuky místo sacharidů coby svůj hlavní zdroj energie.

Keto dietou pro zdraví

Během správně prováděné ketogenní diety vás navíc netrápí pocit hladu ani chuť na sladké. Zbavit se je údajně možné také některých civilizačních chorob, jako je vysoký tlak, a podle BBC Good Food může tato dieta zlepšit citlivost na inzulin u pacientů s diabetem. Kdysi byla dokonce keto dieta ordinována dětem s epilepsií.

Cukry se zakazují, jezte bílkoviny a tuky

Při ketogenní dietě se doporučuje konzumovat maso v jakékoli formě, vejce, mléčné výrobky, zelenou zeleninu, máslo, oleje, ořechy a semínka. Úplně zakázané jsou cukry - včetně alkoholu. Zní to dobře a je to snadné, říkáte si? Přechod na ketózu nicméně doprovázejí bolesti hlavy a únava, připravte se tedy na to, že začátky budou krušné. V ketóze naopak budete energií přímo překypovat.

Halle Berry sází na avokádo a kokosový olej

Není divu, že keto dietě podlehlo velké množství celebrit. Mezi ty nejznámější patří herečka Halle Berry (56), která dokonalou postavou uhranula i Jamese Bonda. V její dietě nechybí kromě bílkovin také dostatečné množství tuků z avokáda, kokosového oleje nebo másla a na svačinku si místo sendvičů dopřává rolky z prosciutta. „Můžeš si dát tučný steak, ale pečené brambory už k tomu mít nesmíš," uvádí herečka podle magazínu MensHealth.com.

Vanessa Hudgens zhubla díky slanině

Také herečka Vanessa Hudgens (34) díky keto dietě zhubla - dolů se jí podařilo dát příjemných 4,5 kg za měsíc a s trochou nadsázky tvrdí, že toho dosáhla jen díky tomu, že jedla slaninu. Pochvaluje si hlavně to, že se díky bílkovinám a tuku cítí plná energie. „Když jsem jedla sacharidy, odpoledne mi začínala docházet energie," svěřila se hvězda filmu Spring Breakers magazínu Women's Health. „Když sacharidy vysadím, mám spoustu sil celý den."

Adriana Lima jí jen zelenou zeleninu

A sacharidům se zcela vyhýbá také brazilská supermodelka Adriana Lima (41)Ta prozradila, že před důležitou módní přehlídkou spodního prádla Victoria's Secret dvě hodiny denně cvičí a sacharidy vypouští, protože se po nich cítí oteklá. V jejím jídelníčku tak nejčastěji najdete jen kuře včetně kůže a zelenou zeleninu. Mrkvičkou byste tuhle krásku rozhodně nepohostili, protože obsahuje příliš mnoho sacharidů.

Vendula Pizingerová hubne díky masu

I z českých celebrit známe pár těch, které hubnutí díky ketóze úspěšně praktikují. Patří mezi ně například Ilona Csáková, Eva Decastelo, která otevřeně přiznává, že bývala závislá na cukru, Petra Janů, Jitka Zelenková, Tereza Brodská, Natálie Kocábová, Milan DrobnýJakub Smolík, Martin Dejdar, Anna K. nebo naše Máma na přechodu Vendula Pizingerová.

„Já si ji vždycky navozovala tak, že jsem třeba jedla jenom maso. Může to být kuřecí šunka, krutí šunka nebo nějaké masové plátky, které můžete dělat v páře nebo na nepřilnavých pánvičkách. Dneska jsou i různý stolní grily, takže ten způsob je určitě jednoduchý," radí Vendula z vlastní zkušenosti čtenářům Lifee.cz.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články